Hír
HírInnovatív kutatási módszerek a jövőálló állattenyésztésért
A húsfogyasztás egy főre jutó mennyisége sokáig a társadalmi jólét fontos fokmérője volt és bizonyos összefüggésekben még ma is annak számít. Az iparszerű állattartás és az innen származó élelmiszer a növekvő hús-, tej- és tojás igényt igyekszik minél olcsóbban, minél nagyobb hozamokkal kiszolgálni. Az intenzív állattartás ugyanakkor köztudottan az egyik legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező mezőgazdasági ágazat, amely komoly etikai kérdéseket is felvet a természetidegen tartásmód és az állatokkal való bánásmód miatt. Ezzel szemben a természetközeli környezetben tartott állatok, a fajukra jellemző viselkedési formák szabad gyakorlása mellett, humán élelmezésre alkalmatlan növényi alapanyagokat alakítanak át jó minőségű állati termékké (hússá, tejjé), miközben fenntartják a legeltetett gyepterületek sokszínű élővilágát és kiemelkedő természeti értékeit. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) fontosnak tartja felhívni a figyelmet a helyi, fenntartható állattenyésztés fontosságára, a tudatos táplálkozásra, valamint a szabadtartású, ökológiai gazdálkodásból származó állati termékek előnyeire. A fenntartható állattartás fejlesztése ugyanis kulcsfontosságú egy jövőálló élelmezési rendszer kialakítása szempontjából. Az állattartásnak olyan megoldásokra van szüksége, amelyek egyszerre biztosítják az állatok jólétét, minimalizálják az állattartásból származó negatív környezeti hatásokat, miközben kiváló minőségű élelmiszertermelést tesznek lehetővé. A megoldásokhoz érdemes ötvözni a jól bevált, hagyományos módszereket a tudományos kutatások eredményeivel és az innovatív technikai eszközökkel. Az ÖMKi - a legelőre alapozott húsmarhatartás területén - az állatokra helyezhető érzékelőkre alapozott kutatásával támogatja a hazai állattenyésztés fenntartható fejlődését.
állattenyésztés, legeltetéses húsmarhatartás
RészletekHír
Az ÖMKi kutatói szakmai előadásokkal is bemutatkoztak az idei OMÉK-on
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kollégái az október 20-22. között megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) mindhárom napján várták az érdeklődőket az ÖMKi standjánál, hogy bemutassák kutatásainkat és segítsenek megválaszolni a látogatók ökológiai gazdálkodással kapcsolatos kérdéseit. Emellett a rendezvény első napján szakmai előadásokkal készültek az intézet kutatói, amelyekben bemutatták a szántóföldi, az állattenyésztési és a kertészeti csoport aktuális kutatásait és ezek gyakorlatközpontú eredményeit.
biogazdálkodás, precíziós gazdálkodás, fajtateszt, Life VineAdapt
RészletekHír
Oktatók képzése a biovetőmagok minőségéről
ökológiai vetőmag, biovetőmag, liveseeding
RészletekHír
OHM webináriumok és workshopok
Beszámoló a LiveSeeding nemzetközi projekt rendezvényeiről, ökológiai heterogén anyagok témájában
ökológiai heterogén szaporítóanyag, liveseeding
RészletekHír
Ausztriai tanulmányút a szántós csapattal
Az ÖMKi Szántóföldi Csoportja október első napjaiban ausztriai biogazdaságokba szervezett tanulmányutat, amely során a kollégák ellátogattak egy családi farmra, megnéztek egy gyógynövényfeldolgozó üzemet, és egy biodinamikus gazdaság mindennapjait is megismerhették.
biogazdaság, tanulmányút, gyógynövényfeldolgozó üzem
RészletekHír
A pókok utódlása 3. rész
Minden ismert pókfaj több-kevesebb pókselyembe csomagolja petéit. Az így elkészült petezsák, avagy kokon, elsődleges célja a peték védelme, különösen pedig az időjárástól függetlenül megőrizni a megfelelő nedvességtartalmat a peték, illetve a kispókok kifejlődéséhez. A kokonba rejtett peték száma fajfüggő, némelyek mindössze egyet, míg mások, például bizonyos keresztespókfajok akár 1000-nél is többet halmoznak fel egyetlen petecsomóban (Foelix, 2011). Ugyanakkor a kokonok száma is változó: vannak fajok, amelyek csak egyet raknak, míg mások, mint azt alább látni fogjuk, egymás után többet is.
ökológiai gazdálkodás, pók-háló, pók
Részletek