Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Gyepgazdálkodás - Go-Grass

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordinátor: Mezőgazdasági Mérnöki és Bioökonómiai Leibniz Intézet, Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie (ATB), Németország

Időtartam: 2019. október – 2023. október

Konzorciumi partnerek: A GO-GRASS projekt 8 európai országból összesen 22 partnert fog össze.

Honlap:www.go-grass.eu

Az elfeledett gyepterületeink sokféleségében rejlő körforgásos üzleti lehetőségek felfedezése a vidéki agrár- és élelmiszeripari szereplők számára.

Az Európai Unió területének mintegy 28%-át gyepterületek és cserjések fedik. Jelenleg ezeket az erőforrásokat nem hasznosítjuk, így azok a költséges kaszálást követően lepusztulnak, miközben az egyéni és a társadalmi hasznukat elveszítjük. A GO-GRASS projekt ezt az elhanyagolt erőforrást szeretné hasznosítani, erősítve Európa vidéki közösségeit. A következő négy évben a projekt körkörös üzleti modelleket tervez kidolgozni, ezáltal elősegítve a tápanyag-utánpótlást, a nyersanyag-önellátás növelését, illetve az energiafogyasztás csökkentését.

A projekt négy ígéretes regionális bemutatótelep munkájára épül, amelyek Hollandiában, Svédországban, Németországban és Dániában találhatóak, és amelyek már el is kezdték a nem hasznosított zöldtakarmányra alapozott új értékláncok kialakítását:

 1. Hollandia: A holland bemutatótelep utak széléről begyűjtött fűnyesedékből készít jó minőségű csomagolóanyagot és papírt.

 2. Svédország: Zöld pántlikafűből aprítást követően brikettet állítanak elő, mely egy innovatív alomanyag az állattartásban. E funkciója betöltése után a brikett trágyaként alkalmazható, vagy pedig biogáz-, illetve hőtermelésre is használható.

 3. Németország: A német bemutatótelep az idilli Alsó Odera-völgy Nemzeti Parkban található. Itt a vizes élőhelyekről származó fűből készítenek bioszenet, amelyet trágyázásra, illetve a talajok víztartó képességének növelésére lehet felhasználni.

 4. Dánia: Kisméretű finomítóban fehérjét nyernek ki füvekből, főként lucernából, heréből, pántlikafűből. A szerves fehérjekoncentrátum sertések és baromfik étrendjének gazdagítására, illetve tejelő tehenek tejtermelésének fokozására használható.

  A Go-Grass célja hogy,

  • Költséghatékony, fenntartható, körforgásos üzleti modellek kidolgozása, figyelembe véve Európa vidéki térségeinek társadalmi, gazdasági és környezeti körülményeit.

  • Vidéki gazdaságok diverzifikálása és újjáélesztése, valamint minőségi munkahelyek és lehetőségek biztosítása a mezőgazdasági vállalkozókkal és a helyi hatóságokkal együttműködve.

  • A bemutatótelepekről nyert nyersanyagok biológiailag lebomló termékek előállítását segítik, így helyettesítve a meglévő fosszilis alapú alternatívákat, például műtrágyákat vagy műanyag csomagolásokat. Az egyébként elvesztett természeti erőforrások visszaszolgáltatása jelentős hatással lehet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére uniós szinten.

  • A projekt nagyszabású replikációt céloz meg, különösen a kiaknázatlan forrásokkal rendelkező távoli közösségekben.

Mivel a projekt egyik fő célja a kifejlesztett technikai és intézményi megoldások sokszorosítása, három követő ország – Magyarország, Románia és Spanyolország – is bekerült a projekt struktúrájába. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet feladata, hogy a négy bemutatótelep eredményeiből kiválassza, bevezesse és elérhetővé tegye – hazánk környezeti, gazdasági és intézményi körülményeit figyelembe véve - a legalkalmasabb példá(ka)t a magyar agrár- és élelmiszeripar szereplői számára.

Gyepgazdálkodó vagy és érdekel a projekt?
Várjuk jelentkezésedet a következő email címen:
korinna.varga @biokutatas.hu

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 862674 szám alatt.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Lezárt nemzetközi projektek
Rézkiváltás - RELACS

A RELACS Európai Uniós projekt fő célja, hogy felmérje a résztvevő EU-s országok ökológiai ágazatainak jelenlegi igényeit a külső forrásból származó input anyagokra, és megoldásokat nyújtson a vitatható anyag-felhasználás kiváltására. 

 

 

Részletek
2019. október 25.

Hír
ELFELEDETT GYEPTERÜLETEINK ÚJRA FELFEDEZÉSE

Részletek
2020. február 10.

Hír
Agroökológiával a fenntartható mezőgazdaságért

Egyre szélesebb körben használják az agroökológia kifejezést világszerte. De mit is jelent ez pontosan?

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata - 2015

A természetközeli állapotú gyepek jelentős mértékben járulnak hozzá Európa biodiverzitásához, jóllehet napjainkra a kontinens területének csupán kis részét borítják (Dengler et al. 2014, Bakker & Berendse 1999). 

Részletek

Kiadvány
Kisparcellás öko őszi kalászos posztregisztrációs fajtateszt eredmények összefoglalója (2021-2023)

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen