Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

BIOEAST országok támogatása a biomassza alapú gazdaságra való átállásban

Támogatás: Horizont Európa, Európai Bizottság, Koordinációs és Támogatási Cselekvés (Coordination and Support Action)

Koordinátor: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi)

Konzorciumi partnerek: A konzorcium 30 partnerből áll 17 európai országot (11 BIOEAST ország + Belgium, Finnország, Németország, Írország, Olaszország és Spanyolország) lefedve.

Időtartam: 2024. január – 2026. december

https://bioeast.eu/ 

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által koordinált BOOST4BIOEAST (B4B) projekt a BIOEAST Kezdeményezés támogatására jött létre és célja a kelet- és közép-európai és a balti országok biomassza alapú gazdaságát segítő cselekvési tervek kidolgozása, valamint az érdekelt felek közötti párbeszéd kialakításának ösztönzése, mind nemzeti, mind makro-regionális szinten.

A B4B az elődje, a BIOEASTsUP Horizont 2020 projekt nyomdokait követi, és annak eredményeire épül, amely a BIOEAST stratégiai kutatási és innovációs menetrend (BIOEAST SRIA) és a 11 BIOEAST ország biomassza alapú gazdasági stratégiai koncepciójának kidolgozása révén megalapozta a biomassza alapú gazdaság szakértői és a döntéshozói közötti makro-regionális együttműködést.

A projekt alapját képezi a biomassza alapú gazdaság valamennyi területét felölelő nemzeti szakértői közösségek (BIOEAST HUB-ok) létrehozása és fejlesztése, amelyek a közigazgatáshoz fognak kapcsolódni, biztosítva a közvetlen és hatékony kapcsolatot a politikai döntéshozatallal. A következő három évben a HUB-ok részt vesznek a biomassza alapú gazdaságot támogató nemzeti cselekvési tervek kidolgozásában. Ennek részeként a nemzeti innovációs ökoszisztémák támogatásában ágazatközi együttműködés, kapacitásépítés, a tudáshoz és a hálózatokhoz való hozzáférés elősegítése lesz a feladatuk. Továbbá, makro-regionális szinten hozzájárulnak a BIOEAST Tematikus Munkacsoportok (TWG-k) specifikus stratégiai kutatási és innovációs tématerületei alakításához (Agroökológia, Bioenergia és Új Értéknövelt Anyagok, Élelmiszerrendszerek, Erdészeti Értéklánc, Édesvíz-alapú Gazdaság, Bioalapú Termékek és Oktatás) a 2022-ben közzétett BIOEAST SRIA felülvizsgálata alkalmával.

A BOOST4BIOEAST célja:

  1. Az biomassza alapú gazdaság területeihez kapcsolódó szakértők és már létező hálózatok aktív részvételének erősítése az érintett szakpolitikák kialakításában nemzeti BIOEAST HUB-okon keresztül.

  2. 11 nemzeti biomassza alapú gazdaságot támogató cselekvési terv közös kidolgozása vagy fejlesztése.

  3. A biomassza alapú gazdasághoz kapcsolódó kutatásba, innovációba és oktatásba történő nemzeti beruházások lehetőségeinek feltárása, elősegítve a többszereplős együttműködést a makro-régióban.

  4. A biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos ismeretek gyarapítása az oktatási igények, a biomassza alapú gazdasághoz szükséges kompetenciák, a biomassza elérhetőségének és innovációs rendszereinek felmérésével, valamint a BIOEAST UniNet egyetemi hálózat bővítésével.

  5. Az Európai Kutatási Térséghez való hozzájárulás a kutatás, az innováció és a technológia egységes, határok nélküli piacának előmozdításával a BIOEAST makro-régióban.

  6. Egy online Tudásplatform létrehozása, amely magában foglalja a BIOEAST makro-régióból rendelkezésre álló biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos ismereteket, tudásanyagokat a hálózatépítés és az információmegosztás támogatása érdekében.

A BOOST4BIOEAST projekt teljes körű stratégiai, szakmai, menedzsmenti és logisztikai koordinációjáért az ÖMKi felel, viszont a projekt pénzügyi feladatait a Sustainable Innovations (Spanyolország) látja el.

A koordináció mellett, az ÖMKi egy munkacsomagot is vezet (WP6), aminek célja a BIOEAST makro-régió biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos kutatási és innovációs prioritásait meghatározó BIOEAST SRIA aktualizálása. Továbbá, az ÖMKi felelős a HUB-ok és TWG-k tevékenységeinek nyomon követeséért és kiértékeléséért, valamint a nemzeti biomassza alapú gazdasági cselekvési tervek kidolgozásának megvalósulásáért.

Mindezek mellett, az ÖMKi továbbra is irányítja az Agroökológiai TWG-t az Agrárminisztériummal közösen, felelve a munkacsoport projektben lefektetett feladatainak teljesítéséért.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése

 

 

Részletek
2023. október 31.

Nemzetközi projektek
Bioélelmiszer-fogyasztók a Visegrádi Négyek országaiban

 

 

 

Részletek
2022. július 25.

Nemzetközi projektek
Alulhasznosított gabonák és hüvelyesek értékláncfejlesztése - DIVINFOOD

Egészséges, növényi alapú élelmiszerek rövid értékláncának fejlesztése az agrobiodiverzitás hasznosításán keresztül

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Magkeverék - kis kiszerelésben
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék (kis kiszerelésben)

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Egységár: 5 999 Ft + ÁFA/kg

Részletek

Kiadvány
Kisparcellás öko őszi kalászos posztregisztrációs fajtateszt eredmények összefoglalója (2021-2023)

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai gabona-
termesztés

Az ökológiai növénytermesztésben a legfontosabb növénycsoportot a gabonafélék jelentik. Magyarországon az ökológiai termesztésű szántóföldi növények között a gabonafélék közel 50%-os részaránnyal szerepelnek.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen