Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

BIOEAST országok támogatása a biomassza alapú gazdaságra való átállásban

Támogatás: Horizont Európa, Európai Bizottság, Koordinációs és Támogatási Cselekvés (Coordination and Support Action)

Koordinátor: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi)

Konzorciumi partnerek: A konzorcium 30 partnerből áll 17 európai országot (11 BIOEAST ország + Belgium, Finnország, Németország, Írország, Olaszország és Spanyolország) lefedve.

Időtartam: 2024. január – 2026. december

https://bioeast.eu/ 

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által koordinált BOOST4BIOEAST (B4B) projekt a BIOEAST Kezdeményezés támogatására jött létre és célja a kelet- és közép-európai és a balti országok biomassza alapú gazdaságát segítő cselekvési tervek kidolgozása, valamint az érdekelt felek közötti párbeszéd kialakításának ösztönzése, mind nemzeti, mind makro-regionális szinten.

A B4B az elődje, a BIOEASTsUP Horizont 2020 projekt nyomdokait követi, és annak eredményeire épül, amely a BIOEAST stratégiai kutatási és innovációs menetrend (BIOEAST SRIA) és a 11 BIOEAST ország biomassza alapú gazdasági stratégiai koncepciójának kidolgozása révén megalapozta a biomassza alapú gazdaság szakértői és a döntéshozói közötti makro-regionális együttműködést.

A projekt alapját képezi a biomassza alapú gazdaság valamennyi területét felölelő nemzeti szakértői közösségek (BIOEAST HUB-ok) létrehozása és fejlesztése, amelyek a közigazgatáshoz fognak kapcsolódni, biztosítva a közvetlen és hatékony kapcsolatot a politikai döntéshozatallal. A következő három évben a HUB-ok részt vesznek a biomassza alapú gazdaságot támogató nemzeti cselekvési tervek kidolgozásában. Ennek részeként a nemzeti innovációs ökoszisztémák támogatásában ágazatközi együttműködés, kapacitásépítés, a tudáshoz és a hálózatokhoz való hozzáférés elősegítése lesz a feladatuk. Továbbá, makro-regionális szinten hozzájárulnak a BIOEAST Tematikus Munkacsoportok (TWG-k) specifikus stratégiai kutatási és innovációs tématerületei alakításához (Agroökológia, Bioenergia és Új Értéknövelt Anyagok, Élelmiszerrendszerek, Erdészeti Értéklánc, Édesvíz-alapú Gazdaság, Bioalapú Termékek és Oktatás) a 2022-ben közzétett BIOEAST SRIA felülvizsgálata alkalmával.

A BOOST4BIOEAST célja:

  1. Az biomassza alapú gazdaság területeihez kapcsolódó szakértők és már létező hálózatok aktív részvételének erősítése az érintett szakpolitikák kialakításában nemzeti BIOEAST HUB-okon keresztül.

  2. 11 nemzeti biomassza alapú gazdaságot támogató cselekvési terv közös kidolgozása vagy fejlesztése.

  3. A biomassza alapú gazdasághoz kapcsolódó kutatásba, innovációba és oktatásba történő nemzeti beruházások lehetőségeinek feltárása, elősegítve a többszereplős együttműködést a makro-régióban.

  4. A biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos ismeretek gyarapítása az oktatási igények, a biomassza alapú gazdasághoz szükséges kompetenciák, a biomassza elérhetőségének és innovációs rendszereinek felmérésével, valamint a BIOEAST UniNet egyetemi hálózat bővítésével.

  5. Az Európai Kutatási Térséghez való hozzájárulás a kutatás, az innováció és a technológia egységes, határok nélküli piacának előmozdításával a BIOEAST makro-régióban.

  6. Egy online Tudásplatform létrehozása, amely magában foglalja a BIOEAST makro-régióból rendelkezésre álló biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos ismereteket, tudásanyagokat a hálózatépítés és az információmegosztás támogatása érdekében.

A BOOST4BIOEAST projekt teljes körű stratégiai, szakmai, menedzsmenti és logisztikai koordinációjáért az ÖMKi felel, viszont a projekt pénzügyi feladatait a Sustainable Innovations (Spanyolország) látja el.

A koordináció mellett, az ÖMKi egy munkacsomagot is vezet (WP6), aminek célja a BIOEAST makro-régió biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos kutatási és innovációs prioritásait meghatározó BIOEAST SRIA aktualizálása. Továbbá, az ÖMKi felelős a HUB-ok és TWG-k tevékenységeinek nyomon követeséért és kiértékeléséért, valamint a nemzeti biomassza alapú gazdasági cselekvési tervek kidolgozásának megvalósulásáért.

Mindezek mellett, az ÖMKi továbbra is irányítja az Agroökológiai TWG-t az Agrárminisztériummal közösen, felelve a munkacsoport projektben lefektetett feladatainak teljesítéséért.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2024. április 16.

Nemzetközi projektek
Innovatív megoldások a növényvédőszer-használat csökkentésére - FORTUNA

Részletek
2024. április 16.

Nemzetközi projektek
A gazdálkodási rendszerek átmenetének felgyorsítása - Agroökológiai Partnerség

A gazdálkodási rendszerek átmenetének felgyorsítása – Agroökológiai Élő Laboratóriumok és Kutatási Infrastruktúrák

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Gyepgazdálkodás - Go-Grass

Az elfeledett gyepterületeink sokféleségében rejlő körforgásos üzleti lehetőségek felfedezése a vidéki agrár- és élelmiszeripari szereplők számára.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Magkeverék
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék

Egységár: 5 799 Ft + ÁFA/kg

Részletek

Kiadvány
Ökológiai gazdálkodásban használható termésnövelő anyagok 2022.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen