Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az agroökológiai átmenet előmozdítása Európában - Agroecology-TRANSECT

Támogatás: Az Európai Bizottság Horizont Európa programja által finanszírozva

Koordináló szerv: INRAE, Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet (Franciaország)

Időtartam: 2022 szeptember - 2026.

Konzorciumi partnerek: A konzorcium 12 európai ország 19 partneréből áll, amelyek közül két ország, az Egyesült Királyság és Svájc nem tagja az EU-nak.

https://www.agroecology-transect.net/ 

Transzdiszciplináris megközelítések a rendszerszintű gazdasági, ökológiai és éghajlatváltozási átmenetekhez.      

Az Agroökológia-TRANSECT célja, hogy a gazdálkodók és tanácsadók tudásbázisának megerősítésével és a döntéshozók támogatásával hozzájáruljon az európai mezőgazdaságban rejlő teljes potenciál felszabadításához. Célja, hogy szilárd bizonyítékokat szolgáltasson az agroökológia előnyeiről az éghajlatváltozás mérséklése, a biológiai sokféleség és a gazdaságok társadalmi-gazdasági ellenálló képessége tekintetében. E célok elérése érdekében az Agroecology-TRANSECT támogatja az agroökológiára való áttérést a közös innováció dinamikáján keresztül, beleértve a kutatók (agronómia, állattudományok, ökológia, fenntarthatósági tudományok, társadalmi-gazdasági és politikai tudományok) és az érdekelt felek közötti transzdiszciplináris együttműködést, valamint a tudás és a szakértelem mozgósítását 11 többszereplős innovációs központban (IK), amelyek már több éve foglalkoznak az agroökológiai átállással. A kiválasztott IK-k a növénytermesztési, állattenyésztési és integrált növénytermesztési-állattenyésztési rendszerek, biogeográfiai területek és társadalmi-gazdasági európai tájak sokféleségét tükrözik.

Az Agroecology-TRANSECT célja

Az Agroecology-TRANSECT

  • olyan eszközt fog nyújtani, amellyel az agrárökológia előnyei jobban számszerűsíthetők az éghajlat, a biológiai sokféleség és a gazdaságok ellenálló képességének szempontjából;
  • azonosítja az agroökológiai elvek elfogadását elősegítő mozgatórugókat, akadályokat - beleértve a társadalmi normákat -, lehetőségeket és megoldásokat; és
  • kialakít egy eszköztárat, amely pragmatikus ajánlásokat kínál az agroökológiai gyakorlatok elsajátításához és kiterjesztéséhez a gazdálkodók, a tanácsadók, a politikai döntéshozók és az értéklánc egyéb szereplői számára.

A projekt keretében felmérik, hogy a szakpolitikai eszközök hogyan segítik vagy korlátozzák az agroökológia elterjedését, és átfogó, lépték-specifikus szakpolitikai ajánlásokat fogalmaznak meg az agroökológiában rejlő lehetőségek kibontakoztatására regionális és uniós szinten.

A jelenlegi biotechnológiai, társadalmi és politikai korlátok leküzdésével az Agroecology-TRANSECT támogatni fogja a kulcsfontosságú uniós politikák - például a Közös Agrárpolitika, a Zöld Megállapodás és a "Farm to Fork" stratégia - vonatkozó célkitűzéseinek elérését.

Az ÖMKi a következő feladatokban vesz részt:

Az ÖMKi közösen vezeti a projekt Transzformatív tanulási platformját (WP3) a Wageningen Egyetemmel, ami a 11 európai innovációs központot koordinálja, továbbá nyomon követi és kiértékeli a 11 innovációs központ agroökológiai potenciáljának kibontakozási folyamatát a társadalmi-technikai rendszereik részeként. Emellett, az ÖMKi a ’ Fajgazdag sorköz-gyepesítés” élő laboratóriumi projektjével egy magyar innovációs központot is képvisel a TRANSECT-ben.

Az ÖMKi kommunikációs feladatot is vezet a projektben, melynek középpontjában az EU-szintű szerepvállalás, rendezvények, webinárok szervezése, valamint az Agroecology-TRANSECT mesterkurzusok kialakítása is áll.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. szeptember 20.

Nemzetközi projektek
Klímatudatos megoldások Európa-szerte - Climate Farm Demo

A karbon-semleges Európa érdekében klímatudatos megoldásokat alkalmazó és bemutató kísérleti gazdák európai szintű hálózata.

 

 

 

Részletek
2020. február 18.

Hír
Fenntartható megoldások az AGROmash Expon

2020. január 22-25 között újra megrendezték a magyar agrárágazat egyik legjelentősebb szakmai rendezvényét, az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-t, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. 

Részletek
2019. szeptember 5.

Hír
Mezőgazdasági sokféleség. Neked fontos?

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS - Ágazati konferencia 2020

Mit hoz a jövő? Trendek és kihívások a fenntartható mezőgazdaságban

Részletek

Rendezvény
Szári Szántóföldi Szakmai Nap 2023

Részletek

Kiadvány
Szántóföldi kutatások az ökológiai gazdálkodásban - 2015

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák szántóföldi fajtatesztelése 2013-ban kezdődött. Az ÖMKi kutatásai jellemzően „on-farm” típusúak, azaz üzemi kísérleteken alapulnak, ezért a kutatási témák kialakításának, a kísérletek megválasztásának egyik fontos szempontja az egyszerű kivitelezhetőség. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen