Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Innovatív megoldások a növényvédőszer-használat csökkentésére - FORTUNA

Támogatás: Horizon Europe, Európai Unió

Koordinátor: Julius Kühn-Institut (JKI), Németország

Konzorciumi partnerek: A FORTUNA projekt 9 európai országból (8 EU + Svájc) 11 partnert fog össze

Időtartam: 2024. január 2026. december

https://horizon-fortuna.eu/

A minőségi mezőgazdasági termékek előállításához jelenleg külső erőforrásokra, jellemzően tápanyagutánpótlásra és növényvédőszerekre van szükség. A konvencionális termesztési rendszereket ráadásul kifejezetten a magas input- és gépesítésigényű, magas hozamú fajtákra optimalizálták. A gazdálkodási gyakorlatok fejlődése, az új technológiák bevezetése és az integrált növényvédelem megvalósítása iránti igény ellenére a hozamok viszonylag stabilak és a növényvédőszerek eladása is stagnál (350.000 tonna/év hatóanyag körüli értéken az elmúlt évek adatai alapján). A termesztési rendszerek azonban teljesen alá vannak rendelve a kártevők, ideértve a rovarkártevők, gyomok és kórokozók elleni védekezésre szolgáló szintetikus növényvédőszerek folyamatos elérhetőségének és hatékonyságának. Ez ugyan garantálja a stabil hozamokat, de a termesztési rendszerek radikális leegyszerűsödéséhez és a termesztett fajták sokféleségének csökkenéséhez vezetett. Mindennek kaszkádszerűen szerteágazó negatív hatásai vannak, pl. a növényvédőszer függőség fokozódása, a biodiverzitás csökkenése, a vízminőség romlása és közvetlen humánegészségügyi kockázatok. A jövőben az ellenállóságra törekvő termesztési rendszerek viszont támaszkodhatnak az ökológiai gazdálkodás tapasztalataira és elveire, mint például hosszabb vetésforgók alkalmazása a hüvelyesek nagyobb arányával, az agroökoszisztéma egészségét, a talajélet (talajszint feletti és alatti biológiai aktivitás) és a biodiverzitás növelését célzó gyakorlatokkal.  

A FORTUNA projekt nagyban támogatja a ”Termelőtől a fogyasztóig” Stratégiában (F2F), az EU Biodiverzitás 2030 Stratégiájában és az európai Zöld Megállapodásban foglalt klímapolitikai célok megvalósítását a kémiai növényvédelem alkalmazásának és kockázatainak 50%-os csökkentése révén, azon belül is a veszélyesebb növényvédő szerek felhasználásának 50%-os csökkentésével. 

Fő célok:

  • A kapcsolatépítés és tudáscsere elősegítése a növényvédőszerek felhasználásának és kockázatainak csökkentésére Európa-szerte, a F2F célok elérésével összhangban és azokon túl is. 
  • Olyan potenciális innovatív megoldások és kihívások feltérképezése, amelyek relevánsak a fenntartható növényvédelemre való átállásban a szakpolitikai célokkal összhangban. 
  • A kémiai növényvédelem tudáshiányának, mozgatórugóinak és korlátainak alaposabb megértése a F2F célok meghaladása érdekében. 
  • A mezőgazdasági növényvédőszer-használat csökkenését és kivezetését elősegítő kutatási területek azonosítása. 

Az ÖMKi hozzájárul a fenntartható mezőgazdasági növényvédelemre vonatkozó ismeretek (szisztematikus szakirodalmi áttekintés, tanulmányok stb.) összegyűjtéséhez és elemzéséhez.  Ezen kutatási eredményeket a növényvédőszer-felhasználás csökkentésére irányuló két jövőképpel (növényvédőszerhasználat 50%-os csökkentése, illetve növényvédőszermentes mezőgazdaság) koherens módon térképezik fel annak érdekében, hogy széles körű áttekintést kapjanak a különböző ágazatokban és termesztési rendszerekben a technológia aktuális állapotáról és a releváns innovációkról. Az elemzés támogatja a növénytermesztési rendszerek európai szintű újratervezését és az ismerethiányok azonosításával irányt mutat a jövőbeli kutatások számára. 

Az ÖMKi ezen felül egy Stratégiai Kutatási és Innovációs Menetrend (SRIA) kidolgozását is vállalta a projekteredmények és a résztvevők javaslatainak szintetizálásával. A végleges SRIA megalapozottságát az európai agrárélelmiszerlánc széles körű érdekeltjeinek bevonásával történő (három regionális műhelymunka keretében) véleményezési folyamat biztosítja.  

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 21.

Növényvédelem
Öko növényvédő szerek pajor és fonalféreg ellen

2020. évi 9. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2019. július 18.

Hír
Második alkalommal a C&A programban

Az idei C&A kampány középpontjában a biodiverzitás megőrzése áll. Ezért a hazai szőlészetek számára kifejlesztett sokfajú sorköztakaró technológiánk elterjesztésével pályáztunk és nyertünk.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen