Hír
HírAz ÖMKi kutatói szakmai előadásokkal is bemutatkoztak az idei OMÉK-on
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kollégái az október 20-22. között megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) mindhárom napján várták az érdeklődőket az ÖMKi standjánál, hogy bemutassák kutatásainkat és segítsenek megválaszolni a látogatók ökológiai gazdálkodással kapcsolatos kérdéseit. Emellett a rendezvény első napján szakmai előadásokkal készültek az intézet kutatói, amelyekben bemutatták a szántóföldi, az állattenyésztési és a kertészeti csoport aktuális kutatásait és ezek gyakorlatközpontú eredményeit.
biogazdálkodás, precíziós gazdálkodás, fajtateszt, Life VineAdapt
RészletekHír
Oktatók képzése a biovetőmagok minőségéről
ökológiai vetőmag, biovetőmag, liveseeding
RészletekHír
OHM webináriumok és workshopok
Beszámoló a LiveSeeding nemzetközi projekt rendezvényeiről, ökológiai heterogén anyagok témájában
ökológiai heterogén szaporítóanyag, liveseeding
RészletekHír
Ausztriai tanulmányút a szántós csapattal
Az ÖMKi Szántóföldi Csoportja október első napjaiban ausztriai biogazdaságokba szervezett tanulmányutat, amely során a kollégák ellátogattak egy családi farmra, megnéztek egy gyógynövényfeldolgozó üzemet, és egy biodinamikus gazdaság mindennapjait is megismerhették.
biogazdaság, tanulmányút, gyógynövényfeldolgozó üzem
RészletekHír
A pókok utódlása 3. rész
Minden ismert pókfaj több-kevesebb pókselyembe csomagolja petéit. Az így elkészült petezsák, avagy kokon, elsődleges célja a peték védelme, különösen pedig az időjárástól függetlenül megőrizni a megfelelő nedvességtartalmat a peték, illetve a kispókok kifejlődéséhez. A kokonba rejtett peték száma fajfüggő, némelyek mindössze egyet, míg mások, például bizonyos keresztespókfajok akár 1000-nél is többet halmoznak fel egyetlen petecsomóban (Foelix, 2011). Ugyanakkor a kokonok száma is változó: vannak fajok, amelyek csak egyet raknak, míg mások, mint azt alább látni fogjuk, egymás után többet is.
ökológiai gazdálkodás, pók-háló, pók
RészletekHír
Egészséges, mindennapi kenyerünk
A hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Kenyér Világnapján, amelyet az Élelmezési Világnappal együtt, október 16-án ünneplünk. Itthon fejenként átlagosan 44,5 kg kenyeret fogyasztunk évente. A kereslet kielégítésére ma már egyre több kézműves pékségben juthatunk hozzá ökológiai gabonákból, sőt ősgabonákból (tönköly, alakor és tönke) készített, különleges beltartalmi értékű pékárukhoz. A hazai ökokutatások bővülésével és a gazda-molnár-pék közösség erősödésével egyre többen kapcsolódnak be az ellenálló búzafajok és fajtáik ökológiai termékpályájába, nem véletlenül. A legújabb kutatási eredmények kétséget kizáróan alátámasztják, hogy egyes ősbúzafajoknak kiemelkedő a beltartalmi értéke és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók.
on-farm, alakor, tönke, ősgabona, tönköly
Részletek