Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Csapatunk

Ügyvitel - menedzsment - kommunikáció

Dr. Drexler Dóra

ügyvezető

Okleveles növényorvos,
Ph.D Okleveles tájépítészmérnök

dora.drexler@biokutatas.hu
+36 20 346 9120

Egyetemi tanulmányaimat a volt Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen (ma Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) végeztem, ahol 2004-ben szereztem tájépítészmérnöki diplomát tájtervezési és területfejlesztési szakirányon. Ezt követően a Technische Universität München Tájökológiai Tanszékén doktoráltam. 2010 decemberétől fél évig a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL Svájc) munkatársa voltam, 2011-ben részt vettem az ÖMKi megalapításában, melynek 2011 júniusától vagyok az ügyvezetője. 2013-ban a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docensi címet adományozott számomra. 2015-ben Sárközy Péter emlékéremmel tüntettek ki. 2017-ben okleveles növényorvos diplomát szereztem Gödöllőn. 2020-tól az Ökogazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe) alelnöke és az ökológiai kutatók európai érdekképviseletét ellátó TP Organics vezetőségi tagja vagyok. Férjemmel három gyermekünk van. Munkatársaim szerint a negyedik gyermekem az ÖMKi.

Timárné Deibler Ilona

gazdasági vezető

Okleveles közgazdász

ilona.deibler@biokutatas.hu
+36 1 244 8358

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szereztem okleveles közgazda diplomát 1985-ben. Tanulmányaimmal egyidejűleg és ezt követően vállalati-vállalkozási területen bele kóstoltam sok szakterület munkájába a „ranglétra” alsó fokától a tetejéig. Mivel mindig voltak megvalósítási vagy módosítási javaslataim/ötleteim és úgy tapasztaltam, hogy az azok kivitelezéséhez vezető legcélszerűbb megoldás a vezetői beosztás, amihez addigra gyakorlati tapasztalattal és megfelelő végzettséggel is rendelkeztem, így 1987-től 2000-ig a gazdasági szakterületet irányítottam több helyen is. 2000-től egy erős kormánymozdulattal irányt váltottam és az államigazgatásban helyezkedtem el. Először a hírközlés gazdasági szabályozásával foglalkoztam, majd 2002-től 2019-ig ismét gazdasági vezetői pozícióban tevékenykedtem, de immár államháztartási területen. 2019 tavaszán „megváltozott a szélirány”, ami engem az ÖMKi hajójáig repített egy nagyon barátságos csapatba, akikkel megpróbáljuk világunkat a fenntartható fejlődés irányába kormányozni.

Dr. Szira Fruzsina

kutatási projektmenedzser

Okleveles biológus, Ph.D

fruzsina.szira@biokutatas.hu
+36 20 321 5383

Biológusként végeztem a Szegedi Tudományegyetemen, majd növénygenetikával és agrár-biotechnológiával kezdtem foglalkozni. Doktori fokozatot is szereztem és sok évig próbáltam a klasszikus keretek között megtalálni a gyakorlatorientált, alkalmazott kutatásokat, de nem igazán sikerült. Bolyongtam is pár évig, mint Odüsszeusz, aztán megtalált az ÖMKi. Az ÖMKi, ami szerintem nagyon jó példa arra, hogyan lehet elvont fogalmakból, - mint a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszertermelés, a biodiverzitás, vagy a tudatos fogyasztás és a hálózatosodás - szisztematikus munkával valóságot és gyakorlati kutatást építeni. Fő feladatom a nemzetközi pályázataink szervezeti szintű koordinációja és pénzügyi menedzsmentje.

Allacherné Szépkuthy Katalin

vezető szaktanácsadó

Kertészmérnök

katalin.szepkuthy@biokutatas.hu
+36 30 147 0430

1994-ben végeztem a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen kertészmérnökként, ökológiai gazdálkodás szakon, majd ugyanitt, az Ökológiai és fenntartható gazdálkodási rendszerek tanszéken oktattam és kutattam tudományos segédmunkatársként 2000 tavaszáig. 1995-től az ellenőrzési rendszerben dolgoztam nemzetközi ellenőrző és tanúsító szervezeteknek, majd a Biokontroll Hungáriánál, 2000-től a Hungária Öko Garancia Kft-nél, melyet 2015-2019 között ügyvezetőként vezettem is. Jól ismerem az ökológiai gazdálkodás szabályzóit, a vonatkozó hazai és EU-s szabályokat, a magán feltételrendszereket (Biosuisse, Demeter, Biosuisse, Naturland, Bioaustria). Ezen felül más, mezőgazdasági termelést és élelmiszerfeldolgozást érintő feltételrendszereket, például a GMO-mentes termelés, GlobalG.A.P követelményeit részleteiben, gyakorlatban is ismerem. 25 év ellenőrzési tapasztalattal növénytermesztés, kertészet és állattartás szakterületeken is segíthetem a hozzánk forduló gazdálkodókat.

Az ÖMKi-t az alapításától kezdve ismerem és támogatom, példaértékűnek tartom a tudomány és mindennapos gazdálkodási gyakorlat között kialakult párbeszédet és közös munkát, ismeretterjesztést. Fontosnak tartom, hogy az ökológiai gazdálkodás alapelveit minél több termelővel megismertessük, és ha nem is vállalják a teljes üzem átállítását, legalább egyes elemeket használjanak: köztesvetésekkel, vegyes kultúrákkal csökkentsék a peszticidek alkalmazását, tudatosan alakítsanak ki és kezeljenek biodiverzitási célú területeket. Örülnék, ha szakmai párbeszéd alakulna ki a nagyüzemi állattartás és élelmiszerfeldolgozás egyes kérdéseiről, állatjólétről, környezeti terhelésről, termelési rendszerek ökológiai lábnyomáról.

Dr. Papócsi László Gábor

szaktanácsadási témavezető

Okleveles agrármérnök, angol-magyar szakfordító

laszlo.papocsi@biokutatas.hu

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem (mai Szent István Egyetem) angol szakfordító szakán szereztem okleveles agrármérnöki diplomát, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem agrár-szakmérnöki szakán doktoráltam. Pályafutásom kezdete óta fő feladatomnak tekintem a gazdák segítését, ismeretátadási programok és szolgáltatások létrehozását, szervezését, koordinálását, amelyhez a mezőgazdasági szaktanácsadás kitűnő lehetőséget nyújt a gyakorlati problémák és igények megismerése, a lehetséges megoldások kifejlesztése és eljuttatása érdekében. A 90-es évek közepétől az internetes technológiák megjelenésével párhuzamosan úgy alakult, hogy számos országos és nemzetközi jelentőségű agrárinformatikai projektben vehettem részt, ezek közt kiemelkedő volt az eFarmer projekt koordinálása, amely a ma már jól ismert e-Kérelem rendszer előfutárát jelentette. A FAO felkérésére több ország AKIS rendszerének, info-kommunikációs  platformjának kiépítését, digitális stratégiájának kidolgozását nemzetközi szakértőként segíthettem.

Takács Bence

irodavezető, projektasszisztens

Kertészmérnök,
környezetgazdálkodási agrármérnök

bence.takacs@biokutatas.hu
+36 30 427 3647

2013-ban zártam alapfokú tanulmányaimat a Szent István (akkori Budapesti Corvinus) Egyetem kertészmérnök alapszakán, gyógynövény-termesztés szakirányon, majd 2015-ben diplomáztam a Szent István Egyetem környezetgazdálkodási agrármérnök mesterképzésén, Gödöllőn. Mindkét diplomám a gyógynövényekről, illetőleg az azokból készült teaforrázatok hatóanyagtartalmával kapcsolatosan írtam. Ifjúkoromtól fogva érdeklődöm a kertészet, a gyógynövények alkalmazása, azok farmakológiai hatásai és a növényápolás iránt, foglalkozom kerttervezéssel, -építéssel és -fenntartással egyaránt. Elkötelezett vagyok a természet védelme iránt, növényápolási munkáim során pedig gyakorlom a vegyszermentes gyógynövény-, zöldség- és gyümölcstermesztést. Az ÖMKi kötelékében ellátom az irodavezetői teendőket, s feladataim közé tartozik többek között a kiadványok formai lektorálása, s futó projektjeink háttér-tevékenységeinek ügyvitele.

Szalai Szilvia

könyvelés, pénzügy, kontrolling

Mérlegképes könyvelő, közgazdász

szilvia.szalai@biokutatas.hu
+36 20 972 2116

Középiskolai tanulmányaim során a műszaki irányú, programozói szakirányú tanulmányaimnak és végzettségemnek köszönhetően korán sikerült megerősítenem azokat a készségeimet, amelyekre alapozva elkezdhettem azzal a területtel foglalkozni, amely igazán közel áll hozzám. A rendszerben gondolkodás igényét, komplexitás kezelését, pragmatikus és következetes folyamatokban való részvételt és azok irányítását 2000 óta pénzügyi-számviteli területen, családi vállalkozásunk keretében valósítom meg.

Mérlegképes könyvelőként kis- és középvállalkozások teljes körű könyvelését, adó- és számviteli kötelezettségeit és feladatait végzem. Tanulmányaimat a Zsigmond Király Főiskola pénzügy-számvitel szakán folytattam. Ennek köszönhetően szélesebb körben és területen, további pénzügyi és kontrolling szolgáltatások biztosításával bővíthettem tevékenységemet.

Az ÖMKi-nél a számviteli feladatok (könyvelés, bérszámfejtés, adóbevallások) elvégzése mellett, kontrollerként a projektek gazdasági kereteinek kialakításában és fenntartásában veszek részt, naprakész átlátható pénzügyi rendszerünk biztosításával a tervezhetőséget támogatom.

Ducretot Jade

kommunikációs munkatárs

jade.ducretot@biokutatas.hu
+36 30 258 6436

A Budapesti Kommunikációs Főiskola (ma Metropolitan Egyetem) turizmus-vendéglátás alapszakán végeztem. Levelező tagozaton folytatott tanulmányaim mellett folyamatosan arra törekedtem, hogy minél több területen szerezzek gyakorlati tapasztalatot. Ennek köszönhetően a turisztikai területfejlesztés, szállodaipar, nemzetközi kapcsolatok, egészségügyi turizmus, marketing ügynökségi szektor világába is belátást nyerhettem. A különféle területeken fő tevékenységem a kommunikációs csatornák kiépítése és fejlesztése volt, így jelenlegi pozíciómban is arra törekszem, hogy minél több emberhez eljusson az ökológia gazdálkodás fontosságának a híre. Szabadidőmben nagy figyelmet fordítok az egészségtudatos táplálkozásra. Szívügyem a helyi, egészséges, szezonális termékek előnyben részesítése a főzések alkalmával, és erről saját blogoldalamon is beszámolok.

Kutatás

Dr. Bencze Szilvia

vezető kutató

Okleveles biológus, angol szakfordító, Ph.D

szilvia.bencze@biokutatas.hu
+36 20 381 7785

A természetvédelem iránti korai elköteleződésem okán nem volt számomra kérdés, hogy ökológus szakirányon szerezzek biológus diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, majd 2007-ben doktori fokozatot is biológia-ökológia tudományterületen, az ELTE-n. Az egyetemi tanulmányaimat követő hét hónapos svédországi ösztöndíj a Lund Egyetemen elméleti és kísérleti ökológiai tudásomat is elmélyítette. A húsz év, melyet kiváló kollégák mellett agroökológiai és klímaváltozás kutatásokkal, illetve nemesítési munkával töltöttem Martonvásáron, az Agrártudományi Kutatóközpontban, megadta számomra azt a szakmai jártasságot és egyúttal azt az impulzust is, mely egészen az ÖMKi-ig vezetett. Amellett, hogy régi vágyam teljesült, az is világossá vált számomra, hogy minden eddigi tevékenységem csak egy még fontosabb feladatra készített elő: hogy minél hatékonyabb és alkalmasabb részese lehessek a jövő felé mutató, valós és fenntartható alternatívát nyújtó ökológiai szemléletű gazdálkodás előmozdításának.  Az ÖMKi-nél – többek között –közreműködöm a pelyvás ősgabonák (tönke és alakor fajták és tájfajták) on-farm tesztelésében és a részvételi nemesítés hazai gyakorlatának kialakításában.

Borbélyné Dr. Hunyadi Éva

vezető kutató

Okleveles agrármérnök, Ph.D

eva.hunyadi@biokutatas.hu
+36 20 374 7472

Növénytermesztő mérnök (GATE Szarvas, 1988), majd általános agrármérnök (DATE Debrecen, 1995) végzettséget szereztem és először a mezőgazdasági termelő ágazatban töltöttem csaknem tíz évet, elsősorban a növénytermesztés területén. Ezután az agrár-felsőoktatásban dolgoztam több mint 15 évig. Oktatási és kutatási területem egyaránt kötődött az ökológiai gazdálkodáshoz. 2002-ben szereztem PhD fokozatot a Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola keretein belül. Az ÖMKi tudományos munkatársaként a szántóföldi növények on-farm kísérleti programjában a fehérjenövények ökológiai termesztés-technológiáival foglalkozom.

Fehér Judit

vezető kutató

Okleveles biológus

judit.feher@biokutatas.hu
+36 30 147 0426

2005-ben szereztem diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológus szakán. Bár szakmai életem első 6 évét immunológiai kutatásokkal töltöttem, mindig is fontos volt számomra a környezetvédelem és a fenntartható mezőgazdálkodás. Hogy mindezt a gyakorlatban is megvalósítsuk, 2010-ben a családommal vidékre költöztünk. Ott helyben és néhány külföldi tanulmányút során megismerkedtem az ehető növények végtelen változatosságával. 2011 óta gyűjtöm (és osztom meg) szűkebb és tágabb környezetemben a tájfajtákat, régi fajtákat, de nyitott vagyok olyan ehető növényfajok kipróbálására és honosítására is, amik Magyarországon még kevéssé ismertek. 2012-ben néhány barátommal létrehoztuk a Magház közösségi hálózatot, hogy a mezőgazdasági sokféleséget népszerűsítésük, elsősorban hobbikertészek körében. 2017 novembere óta dolgozom az ÖMKi-nél, a Farmer’s Pride H2020-as projekt keretében, melynek fő célja az on-farm génmegőrzésben résztvevő különböző intézményi és civil szervezetek összekapcsolása és munkájuk hatékonyabbá tétele.

Földi Mihály

vezető kutató

Okleveles kertészmérnök

mihaly.foldi@biokutatas.hu
+36 20 975 7483

Kertésztanulóként köteleződtem el a bio iránt, amikor kezembe került Alwin Seifert „Kertészkedés mérgek nélkül” c. könyve. Majd később már fiatal kertészmérnökként, a híres biokertben (OMÉK, 1988) megismerkedtem Parádi Bandi bácsival – az egykori Biokultúra alapítóval – aki megkért, hogy csatlakozzak. Ekkor kezdődött a kapcsolatom a Biokultúra mozgalommal, melynek felépítésében is részt vettem, szülőfalumban helyi csoportot is alapítottam. A biogazdálkodás kezdetben csak kiskerti hobbim volt, és alapvetően az önellátást szolgálta. Később a kárpótlás során a családom ismét földhasználó tulajdonos lett, kezdeményeztem a területek ökológiai művelésbe vonását. Szakmai továbbképzésemet is ennek szellemében igyekeztem megvalósítani, növényvédelmi szakmérnöki dolgozatomat a biológiai növényvédelemről írtam saját tapasztalataim felhasználásával. Későbbi munkám során alkalmam volt több évet eltölteni az ökológiai gazdálkodás különböző területein. A kilencvenes évek elejétől részt vettem a családi gazdaságunk működtetésében és emellett munkát vállaltam a hazai ellenőrzésben, később pedig a szakmai közigazgatásban (ökológiai gazdálkodás felügyeletében) ahol köztisztviselőként a tagállami képviseletet láttam el. 2012 óta dolgozom az ÖMKi-nél, ahol elsősorban a gabona fajtateszteket irányítom.

Papp Orsolya

vezető kutató

Okleveles kertészmérnök

orsolya.papp@biokutatas.hu
+36 20 321 7014

2001-ben végeztem okleveles kertészmérnökként Budapesten, az akkori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. Az egyetem után pár évet botanikai kutatással töltöttem, mely időszakot fontos alapozásnak tartottam az ökológiai gazdálkodáshoz, hiszen a természetes ökológiai rendszereket tanulmányoztam. Majd három évig a Pangea Egyesület Breuer László Oktatóközpontját vezettem a Bakonyban (Pénzesgyőrben), ahol a hét hektáros vegyes öko bemutatókert vezetése, ápolása mellett erdei iskolai foglalkozásokat tartottam és biokertészeti tanfolyamokon oktattam. A somogyvámosi Krisna-völgyben az értékesítésre termelő biozöldség-termesztési üzemrészt vezettem és tanácsadó voltam az önellátásra termelő zöldség- és gyümölcstermesztési üzemrészek számára. Továbbá egy évig a Szeged-sziksóstói Zöldtanya öko zöldségkertészetét vezettem, mely részben közösségi kertként is funkcionált. Az ÖMKi-nél az ökológiai gyümölcs-, zöldség- és gyógynövénytermesztés szakreferenseként dolgozom, ennek keretében kutatást, oktatást és szaktanácsadást végzek.

Dr. Berényi Üveges Judit

projektvezető kutató

Okleveles környezet és tájgazdálkodási agrármérnök, angol szakfordító Ph.D 

judit.berenyi.uveges@biokutatas.hu
+36 30 016 7565

1996-ban végeztem a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási szak első évfolyamában. Az egyetemi évek alatt ismertem meg jobban a talaj témáját és a talajtan tárgyat oktató tanáraim, professzoraim lelkesedése átragadt rám is. Tudományos fokozatot a Szent István Egyetem környezettudományi doktori iskolájában szereztem, és a talajszelvények mögötti történetek megfejtése mellett azt is vizsgáltam, hogy eltemetett, régi geológiai korokban képződött talajokból milyen mértékben lehet az akkor uralkodott klímatikus viszonyokra következtetni. Ez szolgáltatott alapot az „atkári periglaciális talajszelvény” védetté nyilvánításához, mely a nemzeti értéktárba is bekerült, és helyi védettséget élvez.

Ezután a Környezetvédelmi Minisztériumban, majd a Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnál és annak jogutódainál dolgoztam. Itt kutatási projektekben is részt vettem tápanyaggazdálkodási témában és a Talajvédelmi Információs és Monitoring rendszerhez kapcsolódóan. Majd az Agrárminisztériumban dolgoztam a mezőgazdaság környezetterhelését csökkentő szakpolitikai programokon, és felejthetetlen élmény volt Magyarországot képviselő delegáció tagjaként részt venni a klímatárgyalásokon Bonnban és Katowicében, valamint az Aszály és Elsivatagosodás Elleni Küzdelemről szóló Egyezmény ülésszakán. A kutatást viszont hiányoltam az életemből régóta, így nagyon örülök, hogy csatlakozhattam az ÖMKi csapatához, ahol a talajokkal kapcsolatos kutatásokban veszek részt.

Labus Balázs

projektvezető kutató

Informatikus és szakigazgatási agrármérnök

balazs.labus@biokutatas.hu
+36 30 260 4418

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán informatikus és szakigazgatási agrármérnökként végeztem 2014-ben. Fejlesztő- és alkalmazásmérnökként foglalkoztam képalkotással, valamint a távérzékelés területén multi- és hiperspektrális kamerákra és légi felvételezésre specializálódtam. Munkám során mindig kerestem a lehetőséget, hogy a technikát a természet és a fenntarthatóság szolgálatába állítsam. Az ÖMKi-nél is az érintés és roncsolásmentes mintavételezés izgalmas világában, főként precíziós projekteken, növényvédelmi monitoring fejlesztéseken és távérzékeléses fajtaértékelési módszerek kialakításán dolgozom.

Miglécz Tamás

projektvezető kutató

Okleveles biológus, angol szakfordító, Ph.D.

tamas.miglecz@ biokutatas.hu
+36 30 589-7274

Okleveles biológus vagyok, egyetemi tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen végeztem. Még 2007-ben, szakdolgozóként csatlakoztam az egyetem Ökológiai Tanszékén folyó növényökológiai és természetvédelmi biológiai kutatásokhoz. Diplomám megszerzése után is ezen a helyen folytattam a megkezdett munkát, először Ph.D. hallgatóként, majd posztdoktori ösztöndíjasként számos kutatásban vettem részt. Az ÖMKi-vel a közös munkát 2012-ben kezdtem, amikor a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszék részvételével elindult a sorköztakaró magkeverékek tesztelése. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy 2013-tól 2015-ig az ÖMKi posztdoktori ösztöndíjasaként, fő kutatási területem is ez volt. Ebben az időben kezdett mélyebben érdekelni a fenntarthatóság. Ezen belül is kiemelten érdekel a mezőgazdasági művelés fenntarthatóbbá tétele, aminek egyik nagyszerű eszköze az évelő kultúrák sorköztakarása. Örülök, hogy az ÖMKi munkatársaként tovább dolgozhatok ezen a témán. Célom, hogy kutatási eredményeinkkel tovább segítsem a módszer hazai viszonyokhoz igazítását és terjedését.

Dr. Pajor Gábor

projektvezető kutató

Állatorvos - adatelemző és informatikus

gabor.pajor@biokutatas.hu
+36 30 398 3934


Állatorvos-adatelemző és informatikus vagyok. Egy ma még nem létező szakma élő képviselőjének érzem magam. Szakterületem a digitális agrárgazdaság, azon belül is a precíziós állattenyésztés. Adatelemzőként  azoknak az adatoknak a feldolgozásával, mély analízisével foglalkozom, melyek nap mint nap jelentős mennyiségben keletkeznek minden iparszerűen termelő állattartó telepen. Egyúttal támogatok minden olyan megoldást, mely még több hasznosítható adatot gyűjt az állatokról és azok környezetéből. Igyekszem kapcsolatot teremteni az állattenyésztés szakmai és gazdasági/pénzügyi folyamatai között. Elemzéseim átláthatóvá teszik a termelési folyamatokat, a környezet állatokra gyakorolt hatását, melyek eredményeként jelentős állatjóléti, költségcsökkentő és hatékonyságnövelő módosítások vezethetők be a napi termelésben. Az ÖMKi állattenyésztési projektjeiben hasznosítom és tovább gyarapítom több évtizedes gyakorlati tapasztalataimat annak érdekében, hogy az állattenyésztési megoldások ne csak olcsóbbak legyenek, de egyúttal az állatok igényeit is messzemenően kielégítsék. Az a tapasztalatom, hogy csak egészséges, jó közérzetű állatok képesek folyamatosan és magas színvonalon termelni.

Trugly Bence

projektvezető kutató

Környezetgazdálkodási agrármérnök,
növényorvos MSc

bence.trugly@biokutatas.hu
+36 20 296 3229

2016-ban végeztem a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán (korábban Budapesti Corvinus Egyetem) környezetgazdálkodási agrármérnök alapszakon, majd ugyan ezen a karon 2019 januárjában szereztem növényorvos mesterszakos diplomát. Gyermekkorom óta szerves részét képezi az életemnek a természet közelsége, tanulmányaim során pedig szembesültem azzal, hogy mennyi mindent tesz az emberiség a természet kárára. Úgy érzem, hogy nekem is feladatom ezen változtatni, hogy a jövő generációi is megtapasztalhassák azt a sokszínű és lenyűgöző élővilágot, ami körülvesz minket. Jelenleg a RELACS, a DiverIMPACTS és a Solarvibes projektek szakmai koordinációja a feladatom az ÖMKi-nél, továbbá a termékfejlesztési lehetőségek kibontakoztatása.

Varga Korinna

projektvezető kutató

Agrármérnök, környezetpolitikai MSc
Szakterület: agroökológia és agrár-szakpolitika

korinna.varga@biokutatas.hu
+36 30 171 8291

Már a közvetlen családi környezetben is az ökológiai szemléletmód és természet szeretete nevelt, mely végigkísért a gimnáziumi évek alatt is. Azonban, mielőtt teljesen átadtam volna magam a bio és fenntartható mezőgazdálkodás szellemiségének, egy kisebb kitérővel 2012-ben Kommunikáció- és médiatudomány szakon végeztem. Agrármérnöki végzettségemet 2015-ben szereztem meg a Szent István Egyetemen angol tagozatosként. Tapasztalatszerzésben a hazai közösség által támogatott mezőgazdálkodás és egy féléves, Franciaországban eltöltött önkéntességem is segített. Látásmódom szélesítésének egyik meghatározó eleme volt a francia ökológiai körút, ahol országszerte több biogazdaság életébe is volt szerencsém belelátni és a gyakorlati munkával hozzájárulni a termeléshez.

Az ÖMKi-nél 2017-től kezdtem el dolgozni. A Kutatóintézet kommunikációjáért, PR és média megjelenéséért, a nemzetközi projektek disszeminációjáért, valamint a PLAID és a LIVESEED projektek hazai koordinációjáért feleltem. Közben elvégeztem egy angolnyelvű környezetpolitikai mesterszakot a Közép-európai Egyetemen, így már 2019-től kutatóként erősítem az ÖMKi munkáját. A BIOEAST közép-kelet-európai kezdeményezésen belül működő Agroökológiai intenzifikáció és fenntartható hozamok tematikus munkacsoportjának koordinációját látom el. A BIOEAST projekt vezetése mellett, a GO-GRASS projekt koordinálása is a feladataim közé tartozik, aminek keretében a gyepgazdálkodás és zöldtakarmány előállítás új lehetőségeit derítjük fel. 

Ganszky Dániel

kutató

Biológus BSc, MSc

daniel.ganszky@biokutatas.hu
+36 20 228 6602

2015-ben végeztem alapszakon a University of Dundee biológia szakán Skóciában és a James Hutton Institute-ban kutató tanáraimnak köszönhetően szerettem bele a növénybiológiába. Első kutatási témám a Phytophthora capsici burgonyán belüli fertőzés mechanikájának vizsgálata volt. A mesterképzést már a University of Gothenburg, biológia szakán folytattam Svédországban, ahol növénybiológiai és környezetvédelmi területre specializálódtam. Diplomamunkám során lehetőségem volt eljutni Ruandába, ahol egy tudományos csapat részeként a trópusi esőerdők klímaérzékenységét vizsgálhattam. Mesterszakos diplomámat 2017-ben szereztem meg és 2019 őszén tértem vissza Magyarországra és külföldi tapasztalataimat azóta itthon igyekszem kamatoztatni. Az ÖMKi munkatársaként a burgonya és a paradicsom kutatásokban (SolACE és a RELACS projektek) veszek részt.

Gyöngyösi Emese

kutató

Környezetgazdálkodási agrármérnök,
Regionális és környezeti gazdaságtan MA

emese.gyongyosi@biokutatas.hu

2014-ben szereztem diplomát a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán, agrármérnök alapszakon, későbbi mesterszakos tanulmányaim során már a vidékfejlesztés és a rövid ellátási láncok kerültek az érdeklődésem fókuszába. Számomra kiemelten fontos, hogy a felgyorsult, nagyvárosi életet élő embereknek is lehetősége legyen vegyszermentes, biztos forrásból származó élelmiszert tenni az asztalra, akár olyan módon is, hogy ezt egy közösségi kertben önmaguk termelik meg. Saját lakóhelyemen egy kisléptékű bevásárló közösség szervező tagjaként segítem a környékbeliek tiszta élelmiszerhez jutását. Az ÖMKi-nél a Co-Fresh és a tájfajta paradicsomok termesztéstechnológiai kutatásában, valamint egyéb kertészeti témájú kutatásokban veszek részt.

Kovács Tina

kutató

Okleveles agrármérnök

tina.kovacs@biokutatas.hu
+36 30 425 7164

Bár 2012-ben végeztem agrármérnökként a Ljubljanai Egyetemen, mégis Indiában, egy oktatási és kutatóközpont önkénteseként eltöltött egy év ébresztett rá, hogy mennyire nélkülözhetetlen eleme a Földünk megóvásában a helyben termesztett és fogyasztott bioélelmiszer. Éppen ezért tanulmányaimat azon a Maribori Egyetemen folytattam, ahol Szlovéniában egyedülálló módon Biogazdálkodás mesterképzést is indítanak. Különböző ösztöndíjak és nemzetközi projektek keretein belül olyan neves intézetekben szerezhettem további szakmai tapasztalatot, mint a szlovéniai Fenntartható Fejlődés Intézete, a dániai Aarhus Egyetem, az osztrák Arche Noah, vagy a magyarországi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. Miután megismerkedtem az ÖMKi on-farm kutatásával és a lelkes és elkötelezett munkatársaival, nem volt kérdés, hogy 2016-ban itt kezdjem el a PhD kutatómunkámat, melynek témája a terepi spektrometria alkalmazása a kisgabonák minőségvizsgálatában. Hogy minél jobban megismerjem a magyarországi természetet és tájat, szabadidőmben az Országos Kéktúra turista mozgalomhoz csatlakozva is igyekszem bejárni az országot.

Dr. Donkó Ádám

külső szakértő

Okleveles kertészmérnök, Ph.D

adam.donko@biokutatas.hu
+36 20 380 3711

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán végeztem okleveles kertészmérnökként, szőlészeti szakirányon, 2010-ben. Diplomatémám keretében különböző talajápolási módszerek összehasonlító vizsgálatát végeztük a Tokaji borvidéken. 2010-től a Kertészettudományi Doktori Iskolában folytattam tanulmányaimat. PhD kutatási témámban talajápolási kísérletek mellett a szőlő mikorrhiza-kapcsolatával foglalkoztam, négy borvidéken, hat különböző szőlőfajta, és eltérő termesztéstechnológiák esetén. 2013-tól kezdődően, az ország hét borvidékének több, mint húsz borászatánál állítottunk be szőlősorköz-takaró növényzeti kísérleteket. Az eredményekből számos magyar és idegen nyelvű publikáció született, s 2018-ban munkánk eredményeképp megszületett az "ÖMKi Élő Sorköz" magkeverék. Ezt követően az ÖMKi kötelékében külső szakértőként tevékenykedem.

Biszkup Miklós

kutatási asszisztens

miklos.biszkup@biokutatas.hu

Végzettségemet tekintve programozó vagyok, de családi vállalkozásunknak köszönhetően közvetlenül a tanulmányaim befejezése után az agroturizmusban és konferenciaszervezésben találtam magam, ahol 24 évet töltöttem el. Az ÖMKi-vel több projekten és konferencián dolgoztunk már együtt. Jelenleg az állattenyésztési kutatásban veszek részt, amelyben a korábbi IT tapasztalataimat felhasználva segítem az IoT eszközökről szóló kutatást.

Böszörményi Szilvia

kutatási asszisztens

szilvia.boszormenyi@biokutatas.hu

Felsőfokú tanulmányaimat a Nemzetközi Bankárképző szervezésében végeztem 2000-ben, amelyet követően több, a hazai piacon működő, nemzetközi bankban töltöttem be vezető szerepet ügyviteli és back office területeken. Mezőgazdasági alapismereteim megerősítése végett 2019-ben sikeresen elvégeztem az OKJ szervezésben lebonyolított Aranykalászos Gazda tanfolyamot.

Vidéki lányként beleszülettem és mindig is közel állt hozzám a háztáji gazdálkodás, illetve kertészkedés, és ma három gyerek anyukájaként kiemelten fontosnak tartom, hogy ami az asztalra kerül az egészséges és lehetőség szerint biotermék legyen. Éppen ezért munkámmal, örömmel állok az ÖMKi által megfogalmazott küldetés támogatása mellé, ahol elsődlegesen a korábbi nemzetközi nagyvállalati környezetben szerzett szervezési, ügyviteli és folyamatmenedzsment tapasztalataim kamatoztatása révén igyekszem a szervezetet és annak kollégáit a kitűzött célok elérésében segíteni.     

Török Barbara

kutatási asszisztens

Ökológiai gazdálkodási mérnök MSc, Okleveles állatenyésztő mérnök

barbara.torok@biokutatas.hu

2019-ben végeztem a gödöllői Szent István Egyetem ökológiai gazdálkodási mérnöki mesterképzés szakán, alapképzésen állattenyésztő mérnökként tanultam. A képzések által megfelelő alapismeretekkel rendelkezem az ökogazdálkodás területén, és a tanulmányaim mellett rendezvényszervezésben is szereztem gyakorlati tapasztalatot. 2020 nyarán jelentkeztem az ÖMKi csapatába. Jelenleg kutatási asszisztensként dolgozom, miközben igyekszem minél több hasznos gyakorlati tapasztalatot szerezni, hogy a későbbiek során én is hozzájárulhassak egy fenntarthatóbb jövő kialakításához.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen