Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Ősgabona terméktérkép fogyasztóknak

Ősgabona terméktérkép fogyasztóknak

Térképen a hazai tönköly, alakor és tönke beszerzési helyek 

Ha tönköly, alakor vagy tönke búzából készült kenyeret, lisztet vagy tésztát keresel, akkor segítünk! Az Ősgabona terméktérkép segítségével könnyebben egymásra találnak a vásárlók és a hazai termelők, élelmiszerfeldolgozók! 

Mik azok az ősgabonák? 

Az ősgabonák a kenyérbúza (Triticum aestivum) rokon fajai, amely közül a legismertebb a tönköly (Triticum spelta), de az alakor (Triticum monococcum) és a tönke (Triticum dicoccum) is reneszánszát éli. 

Az ősgabonák, más néven pelyvás gabonák a legrégebben termesztett kalászos növényeink. Az alakort, vagy más néven egyszemű búzát az ember körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt háziasította.  A tönke a durum búza pelyvás rokona a Római birodalom egyik uralkodó gabonafaja volt, amíg a tönköly a középkori Nyugat-Európában volt meghatározó. A nagyüzemi mezőgazdaság fejlődésével a csupasz szemű búzák, a durum és a kenyérbúza azonban végleg kiszorították a termesztésből pelyvás és hántolást igénylő őseiket, az alakort a tönkét és a tönkölyt. 

Az ősgabonák pozitív tulajdonságaik miatt, mint a kedvező beltartalmi érték, egyedi ízvilág és a növényvédőszerek használata nélküli termesztés, fontos piaci lehetőséget jelentenek a biogazdálkodóknak.  A környezet- és egészségtudatos vásárlók, valamint a gasztronómia szerelmeseinek pedig értékes és változatos alapanyagot biztosítanak. 

Az ősgabonák értékei 

Az alakor és a tönke ugyan a modern kenyérbúzához képest jóval magasabbra növő és alacsonyabb terméshozammal rendelkező gabonák, előnyük azonban a nagyfokú alkalmazkodóképesség, vitalitás, gyomelnyomó képesség és a kiváló betegségellenállóság. Jól bírják az extenzívebb körülményeket is, ezért ökológiai gazdálkodásba jól beilleszthetőek!  

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúza fajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetétele, emészthetősége, antioxidáns-vegyület és ásványianyag tartalma kivételesen egészséges táplálékká teszi őket.  

Kiváló tulajdonságaik révén ezek az ősi búzák visszahozhatják a hiányzó sokszínűséget a kenyérkultúrába, kiegészíthetik a tömegtermelést és javíthatják a pékáruk minőségét.  

Mi mindenre lehet használni a tönkölyt, tönkét és alakort? Néhány ősgabonás receptet találsz szórólapunkon, vagy inspirálódj ebből a közösségi projekt eredményeként összeállított receptgyűjteményéből

Kutatások az ÖMKi-nél 

A kenyérbúza fajtatesztjeink mellett évek óta foglalkozunk ősgabonákkal, azon belül is elsősorban tönke és alakor tájfajták hazai tesztelésével. Több kiadványunk is megjelent az ősgabonák termesztéséről és a fajtatesztek eredményeiről.   

divinfood_1

A DIVINFOOD nemzetközi projekt keretein belül alulhasznosított gabonák (amilyen az alakor és tönke is) termesztését támogatjuk, a termőföldtől a konyháig. Az új üzleti modellek kidolgozása, a fogyasztói szokások felmérése és az alulhasznosított haszonnövények fogyasztásának ösztönzése, illetve az új növényi alapú receptek kidolgozása mellett cél a rövid értékláncok szereplőinek összekapcsolása és a tudásmegosztás.  

Ősgabona terméktérkép a rövid ellátási láncokért 

Hol lehet beszerezni ősgabona lisztet, kenyeret vagy tésztát? Erre a kérdésre szeretnénk válaszolni a terméktérkép létrehozásával és támogatni a vásárlókat abban, hogy könnyebben megtalálják a hozzájuk legközelebb eső hazai termelőket és beszerzési helyeket! 

 A feltüntetett helyeken kívül országszerte nagyobb bioboltokban és egyes szupermarketekben is lehet ősgabona termékekkel találkozni, azonban a térkép célja a hazai termelők, kézműves pékségek és kisléptékű élelmiszerfeldolgozók, azaz a rövid ellátási láncok támogatása.  

Tanúsított biogazdálkodásból származó ősgabona termékek beszerzési helyei: 

Segítsd Te is az adatbázis bővülését! Ha ismersz olyan termelőt, pékséget, boltot vagy webshopot, ahol ősgabona termékeket lehet vásárolni, oszd meg velünk az információt az omki@biokutatas.hu címen!

Gazda - Molnár - Pék adatbázisunkban a bio gabona termesztésével és feldolgozásával foglalkozó szakembereket gyűjtjük össze. Célunk az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett szereplők összekötése. 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen