Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az ökológiai gazdálkodási rendszerek terméshozamának növelése - Organic Yields Up

Támogatás: Horizon Europe, Európai Bizottság

Koordinátor: Research Institute of Organic Agriculture (FiBL Europe)

Konzorciumi partnerek: Az Organic Yields Up projektben 17 partner vesz részt 12 Európai országból (11 EU-s ország + Svájc)

Időtartam: 2024. február - 2028. február.

Az Organic Yields Up projekt egy stratégiai válasz az Európai Unió azon célkitűzésére, hogy 2030-ra a az EU mezőgazdasági területeinek 25%-át ökológiai gazdálkodásra kell átállítani. Felismerve az ökológiai és a konvencionális gazdálkodás állandó hozamkülönbségét, a projekt a meglévő ismeretek összegyűjtésére és értékelésére, a résztvevők közötti kapcsolatok erősítésére és egy olyan európai szintű hálózat kialakítására összpontosít, mely ökológiai terméshozam növeléssel foglalkozó tesztelési, kísérleti és demonstrációs helyszíneket gyűjt egybe (Ökológiai terméshozam növeléssel foglalkozó Élő Laboratóriumok Európai Hálózata). A helyszínek kiválasztása az európai pedoklimatikus és szerkezeti feltételek változatosságát fogja tükrözni, átláthatóságot biztosítva az ökológiai gazdálkodás dinamikájáról. A projekt egyik legfontosabb törekvése, hogy az ökológiai hozamok növekedésnek induljanak 2028-ra, különböző körülményeket és kultúrákat érintve, az EU fenntarthatósági céljaival összehangolva, ezzel megalapozva az ökológiai gazdálkodás fenntarthatóságát és ellenállóképességét, amely így az európai mezőgazdaság meghatározó tényezőjévé válik.

A projekt célkitűzései

  • Az ökológiai termesztési rendszerek terméshozamaira vonatkozó jelenlegi adatok és ismeretek összegyűjtése és kapcsolódó új tudás létrehozása.
  • Az ökológiai terméshozamok növelésére irányuló stratégiák és megközelítések hatásának kiértékelése, ezen stratégiák alkalmasságának és fejlesztési lehetőségeinek felmérése.
  • Ajánlások megfogalmazása a jövőbeli kutatási stratégiák és az uniós szakpolitikák kidolgozásához.
  • Az ökológiai rendszerek hozamnövelésére vonatkozó információk elérhetőségének javítása.

A projekt fő elemei:

  1. Helyi alkalmassági elemzés: A hozamnövelő megközelítések alkalmasságának elemzése és mérlegelése különböző pedoklimatikus és szerkezeti adottságokkal rendelkező európai helyszíneken.

  2. Az érdekelt felek közötti együttműködés: A tudomány és a gyakorlat szereplőinek összekapcsolása az öko termésnövelő stratégiákkal kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférés, a közös elemzés és reflexió elősegítésével.

  3. Európai szintű tudásmegosztás: A különböző hozamnövelő, helyi szinten alkalmazott stratégiák alkalmazhatóságának és relevanciájának ökogazdálkodók számára történő feltárása, ami egyben az országok közötti tapasztalatcserét is erősíti.

  4. Kutatási témák és jogi keret: Kutatási témák meghatározása és kidolgozása, valamint az öko termelés európai jogi keretének kiigazítására való törekvés.

  5. Disszemináció: A projektpartnerek erőforrásainak és tevékenységeinek hasznosítása a projekteredmények hatékony terjesztése és az Ökológiai terméshozam növeléssel foglalkozó Élő Laboratóriumok Európai Hálózatának megalapozása érdekében.

A projekten belül az ÖMKi felelős a hálózat fenntarthatósági koncepciójának és cselekvési tervének kidolgozásáért és későbbi aktualizálásáért, együttműködésben a hálózati partnerekkel. Ez a közös erőfeszítés arra irányul, hogy az Ökológiai terméshozam növeléssel foglalkozó Élő Laboratóriumok Európai Hálózata a projekt vége után is működőképes és sikeres legyen. Emellett, az ÖMKi On-Farm Élő Laboratóriuma is tagja lesz a 11 partnerből álló hálózatnak.

Az ÖMKi, továbbá, a hálózat létrehozását elősegítő képzési anyagok kialakításáért és erre épülő műhelymunkák lebonyolításáért is felel. Ezzel az ÖMKi hozzájárul a részvételi kutatási gyakorlat terjesztéséhez, támogatja a partnereket az érdekeltjeik összehozásában és elköteleződésében, valamint felméri és segíti a partnereket az élő laboratóriumi feltételek elsajátításában. A fenntarthatósági tervezésre és képzésre való kettős hangsúly mutatja az ÖMKi elkötelezettségét a hálózat tartós működése mellett.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. szeptember 20.

Nemzetközi projektek
Ökológiai vetőmag- és növénynemesítés - LIVESEEDING

Ökológiai vetőmag és növénynemesítés a fenntartható és sokszínű európai élelmiszerrendszerek előmozdítására

 

 

Részletek
2022. szeptember 20.

Nemzetközi projektek
Az agroökológiai átmenet előmozdítása Európában - Agroecology-TRANSECT

Transzdiszciplináris megközelítések a rendszerszintű gazdasági, ökológiai és éghajlatváltozási átmenetekhez.

 

 

 

Részletek
2024. április 16.

Nemzetközi projektek
A gazdálkodási rendszerek átmenetének felgyorsítása - Agroökológiai Partnerség

A gazdálkodási rendszerek átmenetének felgyorsítása – Agroökológiai Élő Laboratóriumok és Kutatási Infrastruktúrák

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák közül az őszi búzafajták „on-farm” típusú tesztelését 2012 ősze óta szervezi az ÖMKi. A kísérletekben a tapasztalt gazdálkodók az ország különböző gabonatermő tájegységeiből önkéntesen vesznek részt. A kísérletben szereplő fajtasor évről-évre változik.

Részletek

Kiadvány
Lebomlási vizsgálatok talajba helyezett teafilterekkel

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2019

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen