Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Rövid ellátási láncok – CO-FRESH

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram, Európai Unió

Koordinátor: Centro Nacional de Tecnologia y Seguridad Alimentaria (Spanyolország)

Időtartam: 2020. október - 2024. április

https://co-fresh.eu/

A fenntartható és hatékony ellátási láncok megteremtése ma már elképzelhetetlen a résztvevő szereplők aktív bevonása nélkül.    

A CO-FRESH projekt összefogja a mezőgazdasági ellátási láncok fő szereplőit, akik szoros együttműködésben, kiaknázva a modern technológiák és a tudomány lehetőségeit, újraformálják a mezőgazdasági-élelmiszeripari ellátási láncok rendszerét.

A projekt alapelve a rendszerszintű megközelítés, és a fenntartható gyakorlatok alkalmazása, a technológiai, társadalmi, szervezeti, vezetőségi és intézményi innovációk együttes bevonása révén.

A mezőgazdasági értékláncoknak nem csak hatékonynak, hanem fenntarthatónak és méltányosnak is kell lenniük, hogy hosszú távon ki tudják elégíteni mind a termelői mind pedig a fogyasztói igényeket. A Co-Fresh projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának keretében  a projekt három hazai partnere, a Pilze-Nagy Kft., a Kislépték Egyesület és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a gomba termesztéstechnológiában a körforgás megvalósítását, a csomagolási hulladékok csökkentését, és a fogyasztói preferenciákat vizsgálja a laskagomba értékláncban.

A CO-FRESH célja, hogy:

A CO-FRESH célja a fenntartható innovatív ellátási láncok modelljeinek és gyakorlatainak azonosítása és megvalósítása 7 esettanulmány segítségével.

A konzorcium tíz különböző ország agrár-élelmiszeripari ellátási lánc kulcsszereplőit tömöríti:

  • Agrár-élelmiszeripari vállalatok és szereplők (mezőgazdasági termelők, élelmiszer előállítók, szövetkezetek, fogyasztók);

  • Szakértők technológiai (ideértve a digitális) és társadalmi, szervezeti valamint intézményi oldalról;

  • Szakértők a környezeti, gazdasági és fenntarthatósági kérdések területéről

Az ÖMKi szerepe a projekt keretében felhalmozott tudás és ismeretanyag megosztása Magyarországon. Ennek keretében a Kislépték Egyesülettel közreműködve elkészíti a megjelent magyar nyelvű anyagok szakmai lektorálását, valamint rendezvényeken, online médiában felhívja a figyelmet a projektre és ismerteti az elérhető információs anyagokat. Emellett szorosan együttműködik a Pilze-Nagy Kft.-vel a friss és szárított gomba termékek, valamint az EKOWOOC Egyesülettel a friss zöldségek és gyümölcsök ellátási lánc kapcsán.

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 101000852 szám alatt.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. július 25.

Nemzetközi projektek
Alulhasznosított gabonák és hüvelyesek értékláncfejlesztése - DIVINFOOD

Egészséges, növényi alapú élelmiszerek rövid értékláncának fejlesztése az agrobiodiverzitás hasznosításán keresztül

 

 

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése

 

 

Részletek
2019. augusztus 8.

Lezárt nemzetközi projektek
Rézkiváltás - RELACS

A RELACS Európai Uniós projekt fő célja, hogy felmérje a résztvevő EU-s országok ökológiai ágazatainak jelenlegi igényeit a külső forrásból származó input anyagokra, és megoldásokat nyújtson a vitatható anyag-felhasználás kiváltására. 

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen