Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Mit kell tudni
a bioról?

Miért jó a bio?

A biotermékek kevesebb szermaradványt tartalmaznak

Az olyan vegyi anyagok, mint a szintetikus gombaölő vagy rovarölő szerek nagymértékben elterjedtek a konvencionális mezőgazdasági termelésben, így maradványaik sokszor megtalálhatók a terményekben is, amiket elfogyasztunk. A szermaradvány-szint, ha készítményenként nézzük, legtöbbször az egészségügyi határérték alatt marad (az Európai Unióban az esetek 95%-ban), ugyanakkor általában nemcsak egy, hanem több, esetenként akár egy tucat szintetikus molekula maradványa mutatható ki egy-egy zöldségben, gyümölcsben vagy gabonában.

Mivel előállításukhoz nem használnak szintetikus növényvédőszereket, a biotermékekben legtöbbször nincs kimutatható szermaradvány. A környezeti háttérterhelést persze a biogazdálkodók sem tudják kikerülni, de az ebből eredő szerterheltség mértéke és kockázata jóval alacsonyabb.

A biotermékek általában frissek és adalékanyag-mentesek

Mivel nem tartalmaznak ízfokozókat és mesterséges konzerváló anyagokat, a biotermékeket általában nem is lehet sokáig a boltok polcain tartani. Bio- és termelői piacokon is a friss áru a meghatározó, amit aznap reggel szüreteltek.

Jó választás a környezet számára

A biotermékeket előállító ökológiai gazdálkodás termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talaj termékenységét, kisebb környezeti terheléssel járnak és kímélik az ökológiai hálózat hasznos és ártalmatlan elemeit. Ami pedig jó a környezetnek, az jó Neked is!

Állatjóléti szempontok

Az ökológiai módon tartott állatok neveléséhez nem használhatók preventíven antibiotikumok, sem növekedési hormonok. Az ökogazdaságokban tilos a haszonállatok testrészeinek csonkítása, például a tejelő tehenek szarvatlanítása, a tojótyúkok csőrkurtítása, a sertések farokkurtítása.

Emellett az állatokat szabadon tartják, vagy biztosítják számukra a szükséges kijárást és mozgásteret, így nincsenek kiszakítva természetes környezetükből és korlátozva alapvető igényeik kielégítésében.

GMO-mentesség

Ökológiai gazdálkodásban nem használhatók genetikailag módosított szervezetek, sem pedig származékaik – ez természetesen az ökológiai takarmányozásra is igaz.

Az ökológiai gazdálkodás a természetes rendszerek megfigyelésén alapul. Az ökogazdák az egyedet önálló egésznek, és nem gének összességének tekintik. Az élőlények méltósága magasabb értékű.

Következetesség

A biogazdálkodók ökológiai módszerekkel előállított, de legalábbis vegyszerrel nem kezelt vetőmagot, illetve szaporítóanyagot használnak. Így már a fiatal növények is megfelelnek az ökogazdálkodás követelményeinek. 

Minden új bioterület esetében legalább két évig tart az átállás ökológiai gazdálkodásra. Az átállás időszakában is be kell tartani minden vonatkozó előírást. Ez a „várakozási idő” biztonságot ad afelől, hogy a biotermékekben már kevésbé fordulnak elő a korábbi időszakból származó növényvédőszer-maradványok. Az átállási időszakban lévő üzemek termékeit elkülönítve kezelik.

 

Szeretnél többet megtudni a biogazdálkodás előnyeiről? Töltsd le az alábbi dokumentumot:

Az ökogazdálkodás és az abból származó élelmiszer sokkal több, mint gondolnád!

Az ökogazdálkodás olyan fenntartható mezőgazdasági forma, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső adalékokkal és természetidegen anyagokkal szemben.

Ökogazdálkodásban:

  • a kémiai növényvédőszerek, gyomirtók, szintetikus műtrágyák, és géntechnológiával módosított szervezetek helyett agrotechnikai és biológiai növényvédelmet, mechanikai gyomszabályozást, szerves trágyákat és a hagyományos genetikai erőforrásokat alkalmazunk;
  • magas állatjóléti szabványokat valósítunk meg, például biztosítjuk az életformához illeszkedő méretű kifutókat és nem engedjük meg az állatok csonkítását;
  • talajtakaró növényeket, zöldtrágya keverékeket alkalmazunk és a megfelelő művelésformának köszönhetően az élelmiszer-termelés a talajtermékenység megóvását, a környezet és az emberi egészség védelmét is szolgálja, 
  • csak az használhatja a biotermék jelölést, aki megfelel a jogszabályi előírásoknak, és a hazai ellenőrzési rendszer követelményeinek.

A bio tehát nemcsak a magas minőséget jelöli, hanem egy olyan gazdálkodási formát is, ami szorosan összekapcsolódik a környezettudatossággal – és ezt ma már jogszabályok is garantálják. Aki hazai bio élelmiszert vásárol, nemcsak a minőség mellett teszi le a voksát, hanem hozzájárul a fogyasztói szokások és a magyar agrárágazat fenntartható fejlődéséhez is.

Menj biztosra! Keresd a hivatalos bio logót!

Ha biztos akarsz lenni abban, hogy bioterméket vásárolsz, keresd az EU öko-logót a csomagoláson! A zöld háttéren, fehér csillagokból álló levél az Európai Unió hivatalos ökotermék logója, amelyet az összes uniós tagállamban, így Magyarországon is kötelező feltüntetni az ellenőrzött biogazdálkodásból származó, csomagolt termékeken. Ha piacon vásárolsz, válaszd az ellenőrzött ökopiacokat, vagy azokat a biogazdaságokat, amelyektől heti rendszerességgel kaphatsz friss zöldségkosarat.

euoko

Ellenőrző szervezetek logói

Hazánkban az ökológiai gazdálkodási előírások betartását két NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) által akkreditált ellenőrző szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Bio Garancia Kft. (korábbi nevén Hungária Öko Garancia Kft.) felügyeli. Biotermékeken megjelenő kódjaik: HU-ÖKO-01 illetve HU-ÖKO-02. Míg a kód feltüntetése kötelező a csomagoláson, az ellenőrző szervezetek logóit – ellentétben az EU öko-logójával – nem kötelező szerepeltetni a biotermékeken.

logo88ca91c78c4633158fd0d0a7cd91f778_ZM_Bio-Garancia_Web_klein2   

Meggyőztünk?! Akkor fogadd meg ezt az 5+1 egyszerű tanácsot, amivel te is támogathatod az ökológiai gazdálkodást

Figyelj az öko címkére és olvass utána!

Ha öko terméket szeretnél vásárolni, keresd a zöld alapon fehér leveles címkét a boltokban, és nem utolsó sorban informálódj a hazai biotermelőkről!

Vásárolj közvetlenül a termelőtől!

A biopiacok és az úgynevezett dobozrendszerek (közösség által támogatott mezőgazdaság – CSA, AMAP) ma már egyre népszerűbbek és elérhetőbbek, főleg gazdaságosságuk és átláthatóságuk miatt. Lényegesen többet takaríthatsz meg, ha közvetlenül a gazdától vásárolsz.

Nem elég, hogy bio, még hazai is legyen?

Igen, ha van választásod, vedd a hazai bioterméket! Ezzel nemcsak azért teszel, hogy csökkenjen a környezeti terhelés, de támogatod a hazai biogazdákat is, hiszen csak akkor tudnak fennmaradni, ha megveszik a termékeiket.

Évszaknak megfelelően vásárolj!

Sokkal fenntarthatóbb és finomabb szezonális zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, de takarékosabb is. Ha lehetséges, nagyobb mennyiséget vegyél egyszerre, amit el tudsz tenni későbbre (pl. aszalás, befőzés, fermentálás).

Próbáld meg saját magad megtermelni az élelmiszered!

Kezdd gyógynövényekkel vagy fűszerekkel, amiket kis lakásban is tudsz termeszteni. Ha pedig rákaptál az ízére, jöhetnek a paradicsom palánták. 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen