Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

A gazdálkodási rendszerek átmenetének felgyorsítása - Agroökológiai Partnerség

Támogatás: Európai Bizottság, Horizont Európa program; Társfinanszírozás (Co-fund) az Európai Bizottság és az EU tagállamok, társult országok és harmadik országok között. A magyar nemzeti hozzájárulást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) biztosítja.

Koordinátor: Forschungszentrum Jülich (Németország)

Konzorciumi partnerek:A partnerség megvalósításában 69 partner vesz részt 26 európai és társult országból (21 EU-tagállam + Norvégia, Törökország, Svájc, Szerbia és Izland).

Időtartam: 2024. január – 2031. december

A gazdálkodási rendszerek átmenetének felgyorsítása – Agroökológiai Élő Laboratóriumok és Kutatási Infrastruktúrák

A jelenlegi mezőgazdasági termelési rendszerek több évtizedes tudományos és technológiai innováció előnyeit élvezik, amelyek hozzájárultak Európa élelmezésbiztonságának biztosításához. Ez azonban számos környezeti, társadalmi-gazdasági és kulturális degradáció, a mezőgazdasági rendszerek és a földhasználat intenzívebbé válásának az árán történt, amelyek káros hatással vannak a környezetre és a természeti erőforrások megőrzésére. Ezenkívül a gazdálkodók egyre gyakrabban szembesülnek az éghajlatváltozás következményeivel és a gyakoribb szélsőséges éghajlati eseményekkel, és alkalmazkodniuk kell ezek változatos hatásaihoz. Olyan jelentős változásra van szükség, amely az európai mezőgazdasági ágazatot fenntarthatóbbá és ellenállóbbá tenni, valamint képes reakcióképességét a társadalmi és politikai igényekre javítani.

A Partnerségnek az a feltételezése, hogy az európai mezőgazdasági ágazat előtt álló kihívásokat az agroökológián (AE) keresztül tudjuk kezelni, amely egy olyan megközelítés, ami természetes, biológiai kölcsönhatásokra épít, miközben a tudományt és a modern technológiát alkalmazza a gazdálkodók tudásán és a bevált gyakorlatokon alapuló innovációk révén. A Partnerség célja, hogy 2050-re kiaknázza az agroökológiai átmenetben rejlő lehetőségeket, hogy a mezőgazdasági rendszerek ellenállóak, produktívak, helyspecifikusak, valamint éghajlat-, környezet-, ökoszisztéma-, biodiverzitás- és emberbarátok legyenek azáltal, hogy kihasználja a részvételen alapuló kutatási megközelítéseket, mint például az élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák adta lehetőségeket.

Az agroökológiai átmenet felgyorsítására alkalmas eszközök a valódi tesztelési és kísérleti környezetek, az élő laboratóriumok, miközben a kutatási infrastruktúrák is hozzájárulnak az agroökológiával kapcsolatos tudományos ismeretek hozzáférhetőségéhez. Ezek az eszközök együttesen lehetővé teszik a különböző léptékű ambiciózus kísérletezést, egyesítve a tudományt és a gyakorlatot, hogy megalapozott bizonyítékot nyújtsanak az új megközelítések hatásáról, és felgyorsítsák az agroökológiai átmenetet. A partnerség az EU és az érintett államok forrásait egyesíti a magas szintű kutatás finanszírozására, amely megfelelő tudást és technológiákat hoz létre a Stratégiai Kutatási és Innovációs Menetrendben leírt alaptémáknak megfelelően, miközben számos támogató tevékenységet hajt végre, mint például transznacionális kutatási felhívások indítása és értékelése, valamint edukáció, tudásmegosztás és tanácsadás.

Az Agroökológiai Partnerség 5 célkitűzése:

  1. A kutatásalapú ismeretek bővítése az agroökológia előnyeiről és kihívásairól, valamint a gazdálkodásra, élelmiszerekre, éghajlatra, ökoszisztéma-szolgáltatásokra, a környezeti és társadalmi hatások, valamint az erőforrás-felhasználás csökkentésére gyakorolt hatásáról.

  2. Közös innovációk létrehozása az agroökölógiára való átállás kockázatainak csökkentése érdekében. Az élő laboratóriumok értelemszerűen összehozzák a szereplőket, hogy valós körülmények között, közösen hozzanak létre innovációt, miközben csökkentik az egyéni gazdálkodó (vagy más szereplők) és a kollektíva kockázatait.

  3. Az agroökológiával kapcsolatos ismeretek megosztása és az azokhoz való hozzáférés biztosítása az élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák hálózatán keresztül.

  4. Keretrendszer felállítása az agroökológiai átmenet adatalapú előrehaladásának mérésére: harmonizált módszerek és közös mutatók kidolgozása, integrálva a jelenleg széttöredezett adattárakat, beleértve a kutatási infrastruktúrák adattárait is.

  5. Párbeszéd kialakítása a szakpolitikai (kutatási és ágazati) döntéshozók és az érdekelt felek között a bizonyítékokon alapuló, és támogató mechanizmusokat biztosító agroökológiával kapcsolatos szakpolitikák és intézmények alakításában.

Az ÖMKi az Élő Laboratóriumok és Kutatási Infrastruktúrák Európai Hálózatának koordinálásáért felelős munkacsomagot (WP8) vezeti, amely magában foglalja:

  • A hálózat operatív struktúrájának kiépítését, a közös hálózat- és kutatási tevékenységek belső folyamatainak előkészítését, valamint a belső kommunikáció kialakítását és menedzselését a hálózat hatékony működése érdekében.

  • Az élő laboratóriumokban és kutatási infrastruktúrákban keletkező tudáshoz és tapasztalatokhoz való hozzáférés növelését, az információmegosztás elősegítését egy online ún. Agroökológiai Tudásbázis kialakításával.

  • Kapcsolatok és szinergiák kiépítését más nemzetközi agroökológiai élő laboratórium és kutatási infrastruktúra hálózatokkal és projektekkel, amivel a kutatás és a szakpolitikák közötti párbeszéd kialakítását tudjuk segíteni.

  • A hálózat teljesítményének és az átmenethez való hozzájárulásának értékelését egy nyomon követési keretrendszer bevezetésével, valamint annak biztosítása, hogy a hálózat hosszú távon fenntartható legyen.

Az ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium aktív tagként is hozzájárul ennek az európai Hálózatnak a működéséhez.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2024. április 16.

Nemzetközi projektek
Az ökológiai gazdálkodási rendszerek terméshozamának növelése - Organic Yields Up

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Értékelési és képzési rendszer - CAPTIVATE

CAPTIVATE "KAP ismeretátadás a gazdálkodók értékelése, képzése és szaktanácsadása útján" (CAP Transfer of Information Via Assessment, Training & Extension)  

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Gyepgazdálkodás - Go-Grass

Az elfeledett gyepterületeink sokféleségében rejlő körforgásos üzleti lehetőségek felfedezése a vidéki agrár- és élelmiszeripari szereplők számára.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Talaj és klíma - Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Fajgazdag sorköztakaró növényzet alkalmazhatósága a szőlő fenntartható növényvédelmében

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Részvételi nemesítés a XXI. században

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen