Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ÖMKi-VSZT öko kisparcellás fajtatesztek 3 éves eredményei

ÖMKi-VSZT öko kisparcellás fajtatesztek 3 éves eredményei

Annak érdekében, hogy az ökológiai termelés sikeres legyen és hogy támogassuk az ökogazdálkodásra való átállást, fontos, hogy a termelők megfelelő információkat kapjanak a fajták teljesítőképességéről, és hogy számukra a legkedvezőbb, a térségükben legjobban teljesítő fajtákat ki tudják választani. A 2020. évben indított öko kisparcellás búza fajtatesztek - melyek jól kiegészítik az ÖMKi által 2012 óta országosan koordinált On-farm fajtakísérleteket - első éves eredményeit tesszük most közzé.

A LIVESEED H2020 projekt (www.liveseed.eu) hatására 2019-ben indított, jelenleg a VSZT (Vetőmagszövetség és Terméktanács) kereti között működő, Ökológiai Vetőmag Munkacsoport támogatásával és az ÖMKi koordinálásával létrejött fajtateszt hálózat egy többszereplős együttműködésnek köszönhető. A munkacsoport számos vetőmag-forgalmazó tagja (Karintia Kft., Lajtamag Kft., RWA Magyarország Kft., Saatbau Linz Hungária Kft., Tradisco Seeds Kft.) teszteltette fajtáit a NÉBIH, a hazai agrárkutatásban élen járó intézmények (martonvásári ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet, a Debreceni Egyetem, a MATE Karcagi Kutatóintézet, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.), valamint ökogazdálkodók (Csoroszlya Farm és Decsi Árpád) által biztosított terület és infrastruktúra révén.

A 2020/21-es szezonban az országos lefedettségű, hét ökológiai gazdálkodásra minősített helyszínen (Debrecen, Karcag, Kiszombor, Martonvásár, Szár, Eszterágpuszta és Fertőd (átállás alatti), ld. 1. kép) 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajta tesztelése zajlott a hálózatban.

kisparecellas oko buza fajtatesztek_omki
A 2020/2021-es ÖMKi-VSZT kisparcellás kísérletek helyszínei

Az eredményeket helyszínenként külön táblázatokban mutatjuk be. Kiszomboron a kísérlet a szélsőséges időjárási körülmények és a kísérleti helyszín heterogenitása miatt idén értékelhetetlen volt, ezért annak eredményeit nem közöljük.

A fajtákat helyszínenként hozam szerint rendeztük sorba. Két referenciafajtát (KG Kunhalom, Capo) szürkével jelöltük a táblázatokban. A hozamadatok utáni oszlopban a kontrollok hozamátlagát 100%-nak véve vannak felsorolva a százalékadatok. A szemtermések a nedvesség-tartalom figyelembevételével lettek korrigálva 12,5 m/m%-ra.

Az egyes helyszíneken az átlagos érték feletti fehérjetartalommal rendelkező fajtákat zölddel jelöltük. Minőségkontrollnak a Bánkúti 1201-es régi magyar búzafajtát választottuk. A szemtermések minőségi paramétereit Mininfra gyorselemző műszerrel mértük közvetlen az aratás után.

A kórtani adatokat csak abban az esetben adtuk meg, ha nullától eltérő értéket felvételeztünk. 2020/21-ben egyedül Debrecenben tapasztaltunk levélgomba betegségeket, itt a parcellák átlagos értékeit tüntettük fel.

Két helyszín, Debrecen és Szár mintáin, ahol a szemek fuzárium fertőzöttsége a legnagyobb volt (átlagosan 25 % körüli), DON mikotoxin meghatározást is végeztünk. A vizsgálatok eredményei alapján a DON mikotoxin mennyisége egyik helyszín és fajta esetében sem haladta meg az engedélyezett határérték 20%-át sem.

Az összesített és helyszínenkénti eredményeket az alábbi linkre kattintva lehet letölteni:

Öko kisparcellás fajtatesztek eredményei 2020/2021

 

Az ÖMKi-VSZT-NÉBIH Öko Őszi Kalászos Posztregisztrációs Fajtakísérletek Eredményei - 2022

 

Az ÖMKi-VSZT-NÉBIH Öko Őszi Kalászos Posztregisztrációs Fajtakísérletek Eredményei - 2023

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen