Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Értékelési és képzési rendszer - CAPTIVATE

Támogatási program: EU Erasmus+ Partnerségi együttműködések a szakképzési szektorban (KA220-VET)

Koordinátor: ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, Magyarország

Időtartam: 2021. november 1. - 2024. október 21.

A partnerség tagjai:

  • Agroinstitut, Szlovákia
  • FiBL-AT, Ausztria
  • IPS Konzalting, Horvátország
  • Neumann János Egyetem, Magyarország
  • ÖMKi, Magyarország

 

https://cap-tivate.eu/

CAPTIVATE "KAP ismeretátadás a gazdálkodók értékelése, képzése és szaktanácsadása útján" (CAP Transfer of Information Via Assessment, Training & Extension)  

A projekt fő célja egy olyan gazdaközpontú értékelési és képzési rendszer kidolgozása, amely összekapcsolja az EU közös agrárpolitikájának (KAP) követelményeit a bevált és innovatív környezetgazdálkodási gyakorlatokkal, a különféle intézkedések jobb végrehajtása, a támogatások magasabb szintű felhasználása, a fenntartható termelés hatékonyságának növelése és a természeti környezet védelme érdekében. A tudásátadás során kiemelt szempont az EU aktuális stratégiai irányvonalainak - mint például a Green Deal, Farm to Fork, Organic Action Plan – figyelembevétele az új közös agrárpolitikával összefüggésben.

A tervezett projekt tevékenységek eredményeként a résztvevő gazdálkodók mélyebb ismeretekre tehetnek szert a támogatási lehetőségek szabályozási előírásaival, vonatkozó kötelezettségvállalásokkal, ökológiai termelési jó gyakorlatokkal kapcsolatosan, felelősségteljesebben és tudatosabban választhatják ki (gazdaságértékelési eszközzel támogatva) és vehetnek részt az egyes programokban, hatékonyabban végrehajtva az adott intézkedéseket.

Ahhoz, hogy a gazdálkodók kellő szakmai megalapozottsággal, hatékonyan és sikerrel tudják alkalmazni az egyes módszereket, elengedhetetlen, hogy megértsék működésüket, az alkalmazásuktól várható termesztési (és nem csak támogatási) előnyöket, és valódi meggyőződéssel vezessék be és tartsák meg ezeket a módszereket a termelési gyakorlatban. Csak így érhető el érdemi előrelépés, akár a hatékonyabb növényvédő szer felhasználást, a magasabb hozamokat vagy a kisebb környezeti terhelést célozzuk meg. A gazdálkodói szemléletváltáshoz kulcsot jelent a megfelelő gyakorlati ismeretátadás, amelyhez a szaktanácsadók, a jó gyakorlatokat folytató bemutató gazdaságok és a szereplőket összekötő, az ismeretátadást célzó fórumok szükségesek.

Melyek a projekt tervezett főbb eredményei?

  • KAP előírások és ökológiai gazdálkodási módszerek tudásbázisa, amely bemutatja és összekapcsolja a jogszabályi követelményeket és a jó gyakorlatokat,
  • ökofarm-értékelő eszköz, amely részletesen felméri és elemzi a gazdaság jellemzőit, képességeit és lehetőségeit az új KAP követelmények vonatkozásában, kiemelt figyelmet fordítva a gazdálkodó, mint döntéshozó meglévő készségeire és egyéb személyes adottságaira,
  • CAPTIVATE digitális platform, amely egyablakos hozzáférést biztosít a projekt innovatív eredményeihez, támogatva azok felhasználását és megosztását egy többnyelvű - angol és a projekt országok nyelvein elérhető – online felület segítségével,
  • moduláris tananyagok, az ökológiai gazdálkodás módszereire fókuszáló módszertani és szakmai képzések a szaktanácsadási hálózat tagjai (tanácsadók, szakemberek) számára
  • módszertani útmutatók, amelyek részletes tájékoztatást nyújtanak a CAPTIVATE digitális platform moduljairól és tartalmáról, valamint a modulok, illetve a teljes program gyakorlati alkalmazhatóságáról.

A projekt koordinátoraként az ÖMKi feladatai között szerepel az adminisztráció nyomon követése és felügyelete, a pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítése, a minőségbiztosítási és a disszeminációs tevékenységek összehangolása. Az ÖMKi a szellemi termékek létrehozására irányuló feladatokban általános szakmai vezetést, támogatást és ellenőrzést biztosít, illetve a tudásbázis fejlesztésén dolgozik. A projektben a magyar partnerek 12 szaktanácsadóval és 150 gazdálkodóval vesznek részt (PR2, PR4). Az ÖMKi szervezi a projekt Kick off találkozóját és az egyik hazai Multiplier eseményt, valamint az ökofarm-értékeléshez kapcsolódó mobil webalkalmazás fejlesztője.

Az Európai Unió Erasmus+ programja társfinanszírozásával. Projekt azonosító: Erasmus+ 2021-1-HU01-KA220-VET-000034777

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. január 20.

Hír
Indul a CAPTIVATE projekt!

Az ÖMKi szervezésében december elején, Budapesten került megrendezésre a "KAP ismeretátadás a gazdálkodók értékelése, képzése és szaktanácsadása útján" (CAP Transfer of Information Via Assessment, Training & Extension) projekt indító partnerségi találkozója.

Részletek
2021. március 26.

Hír
EU-s szinten prioritás az ökológiai gazdálkodás fejlesztése

Megjelent az új Ökogazdálkodási Cselekvési Terv

Részletek
2020. december 1.

Hír
Építsd meg a saját okos rovarcsapdád!

Mezőgazdasági szaktanácsadók egy olyan költséghatékony megoldást fejlesztettek ki, amely egyszerű mobileszközök ‒ olcsó használt androidos okostelefonok ‒ és nyílt forráskódú webes technológia kombinálásával lehetővé teszi a gyümölcsültetvényeken előforduló kártevők gradációjának online követését.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Rendezvény
Öko gyümölcstermesztési szakmai nap

Fókuszban a gyümölcsültetvények tápanyag- és vízellátása

Részletek

Rendezvény
Szántóföldi Szakmai Nap 2022

Ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztés

Fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztése

EIP-Agri projekt zárórendezvénye

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen