Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

BIOEAST

www.bioeast.eu

A BIOEAST célja, hogy egy tudásalapú, fenntartható és körforgásos biomassza-alapú gazdasági stratégiát dolgozzon ki és 2022-ig egy makro-regionális kutatási és innovációs stratégiai programot alakítson ki a közép-és kelet-európai makro-régió számára, amely nevesíti a közös kutatási és innovációs prioritásokat.

A tudásalapú mezőgazdaságért, akvakultúráért és erdőgazdálkodásért a biomassza-alapú gazdaságban néven létrehozott közép- és kelet-európai kezdeményezés, röviden a BIOEAST, egy közös kutatási és innovációs stratégiai keretrendszert biztosít a fenntartható biomassza-alapú gazdasági rendszerek kidolgozásához a közép- és kelet-európai országok számára. A nyitott kezdeményezést a Visegrádi Együttműködés országai – Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – irányozták elő, melyhez napjainkra már Bulgária, Horvátország, Lettország, Litvánia, Észtország, Románia, valamint Szlovénia is csatlakozott.

Tematikus munkacsoportok

A BIOEAST keretében már 5 olyan makrorégió szintű konkrét tématerületet azonosítottak, amelyeknél tematikus munkacsoportokat (Thematic Working Group, TWG) hoztak létre a közös kutatási és innovációs prioritások meghatározása, valamint a kutatási és innovációs stratégiai program kialakítása érdekében:

  • Erdészeti értékláncok tematikus munkacsoport (koordinátor: Szlovákia – Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erdészeti Központ)
  • Élelmiszer-rendszerek tematikus munkacsoport (koordinátor: Lengyelország – Mezőgazdasági Minisztérium és a Mezőgazdasági és Élelmiszergazdasági Nemzeti Kutatóintézet)
  • Bioenergia és magas hozzáadott értékű termékek tematikus munkacsoport (koordinátor: Horvátország – Mezőgazdasági Minisztérium és a Hrvoje Pozar Energetikai Intézet)
  • Agroökológia és fenntartható hozamok tematikus munkacsoport (koordinátor: Magyarország – Agrárminisztérium és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet)
  • Édesvíz és a biomassza alapú gazdaság tematikus munkacsoport (koordinátor: Csehország)

A BIOEAST kezdeményezés „Agroökológia és fenntartható hozamok” nevű munkacsoportját a magyar Agrárminisztérium és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közösen koordinálja, a következő feladatokkal:

- A makro-régióra vonatkozó kutatási és innovációs stratégiai program (SRIA) kidolgozását.

- Az érintettek bevonásával egy hálózat létrehozását a BIOEAST országaiban az elvárások, a kihívások, valamint a lehetséges megoldások megvitatására.

- Regionális párbeszéd kialakítását a mezőgazdasági szektoron belül a célként kitűzött fenntartható hozamszintek, az agroökológiai gazdálkodási gyakorlatok, valamint az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a hulladéktermelés csökkentése témakörében.

- A nemzeti programok, kezdeményezések, finanszírozási források és beruházások összehangolását a közép-és kelet-európai régióban, ami egy támogató környezet kialakítását eredményezi az Európai Unióban a BIOEAST kezdeményezés céljainak elérése érdekében.

- Regionális agroökológiai jó gyakorlatok összegyűjtését és megosztását.

- Újszerű politikai szabályozások kipróbálását az agroökológiai rendszer fejlesztése érdekében élő laboratóriumok (Living Lab), részvételi kutatás és helyi adottságokra alapozott innovációk segítségével.

- Hatékony kommunikációs és tájékoztatási stratégiák kialakítását, valamint olyan eszközökét, amelyek a társadalom és a szektor szereplőinek tudatosságát is növelik az agroökológiával kapcsolatban, továbbá a kutatáshoz és innovációhoz kapcsolódó jó gyakorlatok megosztását.

- Hozzájárulni a következő, 2020 utáni Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban tervezett Európai Agroökológiai Partnerség kidolgozásához és implementációjához, valamint az új közös agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó nemzeti stratégiai terv kialakításához.

BIOEAST MAGYAR HUB: Kapcsolódjon be!

A munkacsoport érintetteket tömörítő fóruma célul tűzte ki a mezőgazdasági szektor különböző szereplői közötti aktív és eredményes párbeszéd kialakítását a közép- és kelet-európai makro-régióban. Amennyiben szeretne csatlakozni a fórumhoz, kérjük, regisztráljon az alábbi e-mail címen: korinna.varga@ biokutatas.hu

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Rövid ellátási láncok – CO-FRESH

A fenntartható és hatékony ellátási láncok megteremtése ma már elképzelhetetlen a résztvevő szereplők aktív bevonása nélkül.

 

 

Részletek
2022. július 25.

Nemzetközi projektek
Alulhasznosított gabonák és hüvelyesek értékláncfejlesztése - DIVINFOOD

Egészséges, növényi alapú élelmiszerek rövid értékláncának fejlesztése az agrobiodiverzitás hasznosításán keresztül

 

 

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2018-ban 340 millió tonna körül alakult, aminek 95 %-a GM szója. A folyamatosan növekvő termésmennyiség ellenére a 2017-2018-as szezonban a felhasználás mennyisége meghaladta a termelést, ami az átmenő készletek csökkenéséhez vezetett.

Részletek

Kiadvány
Méhegészségügy az ökológiai méhészetben

Az ökológiai méhészkedés méhegészségügyének legfontosabb alapelve a méhcsalád fajára jellemző teljes egészség megőrzése. Ennek érdekében a klasszikus kihívások mellett újabb és újabb jelenségek merülnek fel, mint a globális árumozgatás és a klímaváltozás, valamint környezetünk flórájának változása. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen