Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

BIOEAST

www.bioeast.eu

A BIOEAST célja, hogy egy tudásalapú, fenntartható és körforgásos biomassza-alapú gazdasági stratégiát dolgozzon ki és 2022-ig egy makro-regionális kutatási és innovációs stratégiai programot alakítson ki a közép-és kelet-európai makro-régió számára, amely nevesíti a közös kutatási és innovációs prioritásokat.

A tudásalapú mezőgazdaságért, akvakultúráért és erdőgazdálkodásért a biomassza-alapú gazdaságban néven létrehozott közép- és kelet-európai kezdeményezés, röviden a BIOEAST, egy közös kutatási és innovációs stratégiai keretrendszert biztosít a fenntartható biomassza-alapú gazdasági rendszerek kidolgozásához a közép- és kelet-európai országok számára. A nyitott kezdeményezést a Visegrádi Együttműködés országai – Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – irányozták elő, melyhez napjainkra már Bulgária, Horvátország, Lettország, Litvánia, Észtország, Románia, valamint Szlovénia is csatlakozott.

Tematikus munkacsoportok

A BIOEAST keretében már 5 olyan makrorégió szintű konkrét tématerületet azonosítottak, amelyeknél tematikus munkacsoportokat (Thematic Working Group, TWG) hoztak létre a közös kutatási és innovációs prioritások meghatározása, valamint a kutatási és innovációs stratégiai program kialakítása érdekében:

  • Erdészeti értékláncok tematikus munkacsoport (koordinátor: Szlovákia – Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erdészeti Központ)
  • Élelmiszer-rendszerek tematikus munkacsoport (koordinátor: Lengyelország – Mezőgazdasági Minisztérium és a Mezőgazdasági és Élelmiszergazdasági Nemzeti Kutatóintézet)
  • Bioenergia és magas hozzáadott értékű termékek tematikus munkacsoport (koordinátor: Horvátország – Mezőgazdasági Minisztérium és a Hrvoje Pozar Energetikai Intézet)
  • Agroökológia és fenntartható hozamok tematikus munkacsoport (koordinátor: Magyarország – Agrárminisztérium és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet)
  • Édesvíz és a biomassza alapú gazdaság tematikus munkacsoport (koordinátor: Csehország)

A BIOEAST kezdeményezés „Agroökológia és fenntartható hozamok” nevű munkacsoportját a magyar Agrárminisztérium és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közösen koordinálja, a következő feladatokkal:

- A makro-régióra vonatkozó kutatási és innovációs stratégiai program (SRIA) kidolgozását.

- Az érintettek bevonásával egy hálózat létrehozását a BIOEAST országaiban az elvárások, a kihívások, valamint a lehetséges megoldások megvitatására.

- Regionális párbeszéd kialakítását a mezőgazdasági szektoron belül a célként kitűzött fenntartható hozamszintek, az agroökológiai gazdálkodási gyakorlatok, valamint az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a hulladéktermelés csökkentése témakörében.

- A nemzeti programok, kezdeményezések, finanszírozási források és beruházások összehangolását a közép-és kelet-európai régióban, ami egy támogató környezet kialakítását eredményezi az Európai Unióban a BIOEAST kezdeményezés céljainak elérése érdekében.

- Regionális agroökológiai jó gyakorlatok összegyűjtését és megosztását.

- Újszerű politikai szabályozások kipróbálását az agroökológiai rendszer fejlesztése érdekében élő laboratóriumok (Living Lab), részvételi kutatás és helyi adottságokra alapozott innovációk segítségével.

- Hatékony kommunikációs és tájékoztatási stratégiák kialakítását, valamint olyan eszközökét, amelyek a társadalom és a szektor szereplőinek tudatosságát is növelik az agroökológiával kapcsolatban, továbbá a kutatáshoz és innovációhoz kapcsolódó jó gyakorlatok megosztását.

- Hozzájárulni a következő, 2020 utáni Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban tervezett Európai Agroökológiai Partnerség kidolgozásához és implementációjához, valamint az új közös agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó nemzeti stratégiai terv kialakításához.

BIOEAST MAGYAR HUB: Kapcsolódjon be!

A munkacsoport érintetteket tömörítő fóruma célul tűzte ki a mezőgazdasági szektor különböző szereplői közötti aktív és eredményes párbeszéd kialakítását a közép- és kelet-európai makro-régióban. Amennyiben szeretne csatlakozni a fórumhoz, kérjük, regisztráljon az alábbi e-mail címen: korinna.varga@ biokutatas.hu

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése

 

 

Részletek
2021. január 18.

Hír
A jövőálló agrárium kialakításában vállalunk kulcsszerepet hazánk legnagyobb, ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézeteként

Kutatási és szaktanácsadói szerepvállalásunkat folytatva, 2021-ben is a legjobb hazai agroökológiai gyakorlatok terjesztésén fogunk dolgozni.  

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Rövid ellátási láncok – CO-FRESH

A fenntartható és hatékony ellátási láncok megteremtése ma már elképzelhetetlen a résztvevő szereplők aktív bevonása nélkül.

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Palánták
Máriapócs tájfajta paradicsom-palánta (HU-ÖKO-02)

FONTOS! Ezen a felületen kizárólag átadópontra tudsz előrendelni. Az átadópontra vonatkozó információkat a termékleírás alján találod. Kérjük, hogy megrendelés előtt figyelmesen olvasd el ezeket!

Részletek

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Palánták
Gyöngyös tájfajta paradicsom-palánta (HU-ÖKO-02)

FONTOS! Ezen a felületen kizárólag átadópontra tudsz előrendelni. Az átadópontra vonatkozó információkat a termékleírás alján találod. Kérjük, hogy megrendelés előtt figyelmesen olvasd el ezeket!

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen