Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

BIOEAST

www.bioeast.eu

A BIOEAST célja, hogy egy tudásalapú, fenntartható és körforgásos biomassza-alapú gazdasági stratégiát dolgozzon ki és 2022-ig egy makro-regionális kutatási és innovációs stratégiai programot alakítson ki a közép-és kelet-európai makro-régió számára, amely nevesíti a közös kutatási és innovációs prioritásokat.

A tudásalapú mezőgazdaságért, akvakultúráért és erdőgazdálkodásért a biomassza-alapú gazdaságban néven létrehozott közép- és kelet-európai kezdeményezés, röviden a BIOEAST, egy közös kutatási és innovációs stratégiai keretrendszert biztosít a fenntartható biomassza-alapú gazdasági rendszerek kidolgozásához a közép- és kelet-európai országok számára. A nyitott kezdeményezést a Visegrádi Együttműködés országai – Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – irányozták elő, melyhez napjainkra már Bulgária, Horvátország, Lettország, Litvánia, Észtország, Románia, valamint Szlovénia is csatlakozott.

Tematikus munkacsoportok

A BIOEAST keretében már 5 olyan makrorégió szintű konkrét tématerületet azonosítottak, amelyeknél tematikus munkacsoportokat (Thematic Working Group, TWG) hoztak létre a közös kutatási és innovációs prioritások meghatározása, valamint a kutatási és innovációs stratégiai program kialakítása érdekében:

  • Erdészeti értékláncok tematikus munkacsoport (koordinátor: Szlovákia – Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erdészeti Központ)
  • Élelmiszer-rendszerek tematikus munkacsoport (koordinátor: Lengyelország – Mezőgazdasági Minisztérium és a Mezőgazdasági és Élelmiszergazdasági Nemzeti Kutatóintézet)
  • Bioenergia és magas hozzáadott értékű termékek tematikus munkacsoport (koordinátor: Horvátország – Mezőgazdasági Minisztérium és a Hrvoje Pozar Energetikai Intézet)
  • Agroökológia és fenntartható hozamok tematikus munkacsoport (koordinátor: Magyarország – Agrárminisztérium és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet)
  • Édesvíz és a biomassza alapú gazdaság tematikus munkacsoport (koordinátor: Csehország)

A BIOEAST kezdeményezés „Agroökológia és fenntartható hozamok” nevű munkacsoportját a magyar Agrárminisztérium és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közösen koordinálja, a következő feladatokkal:

- A makro-régióra vonatkozó kutatási és innovációs stratégiai program (SRIA) kidolgozását.

- Az érintettek bevonásával egy hálózat létrehozását a BIOEAST országaiban az elvárások, a kihívások, valamint a lehetséges megoldások megvitatására.

- Regionális párbeszéd kialakítását a mezőgazdasági szektoron belül a célként kitűzött fenntartható hozamszintek, az agroökológiai gazdálkodási gyakorlatok, valamint az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a hulladéktermelés csökkentése témakörében.

- A nemzeti programok, kezdeményezések, finanszírozási források és beruházások összehangolását a közép-és kelet-európai régióban, ami egy támogató környezet kialakítását eredményezi az Európai Unióban a BIOEAST kezdeményezés céljainak elérése érdekében.

- Regionális agroökológiai jó gyakorlatok összegyűjtését és megosztását.

- Újszerű politikai szabályozások kipróbálását az agroökológiai rendszer fejlesztése érdekében élő laboratóriumok (Living Lab), részvételi kutatás és helyi adottságokra alapozott innovációk segítségével.

- Hatékony kommunikációs és tájékoztatási stratégiák kialakítását, valamint olyan eszközökét, amelyek a társadalom és a szektor szereplőinek tudatosságát is növelik az agroökológiával kapcsolatban, továbbá a kutatáshoz és innovációhoz kapcsolódó jó gyakorlatok megosztását.

- Hozzájárulni a következő, 2020 utáni Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban tervezett Európai Agroökológiai Partnerség kidolgozásához és implementációjához, valamint az új közös agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó nemzeti stratégiai terv kialakításához.

BIOEAST MAGYAR HUB: Kapcsolódjon be!

A munkacsoport érintetteket tömörítő fóruma célul tűzte ki a mezőgazdasági szektor különböző szereplői közötti aktív és eredményes párbeszéd kialakítását a közép- és kelet-európai makro-régióban. Amennyiben szeretne csatlakozni a fórumhoz, kérjük, regisztráljon az alábbi e-mail címen: korinna.varga@ biokutatas.hu

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. július 25.

Nemzetközi projektek
Alulhasznosított gabonák és hüvelyesek értékláncfejlesztése - DIVINFOOD

Egészséges, növényi alapú élelmiszerek rövid értékláncának fejlesztése az agrobiodiverzitás hasznosításán keresztül

 

 

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése

 

 

Részletek
2020. december 2.

Hír
Válaszd a BIO-t és a hazait!

Kiváló magyar termelők és termékek a biogazdálkodás szolgálatában

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai gazdálkodásban használható termésnövelő anyagok 2022.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Talaj és klíma - Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás

Európa neves történelmi borvidékei páratlan természeti értékeket hordoznak. Növény- és állatviláguk gazdagsága, kialakításuk kultúrtörténeti sajátosságai, önmagában is jelentős értéket képvisel (Page & Goldammer 2004, Illyés & Bölöni 2007). 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen