Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az európai élelmiszerrendszer átalakítása - CLEVERFOOD

Támogatás: Európai Unió

Koordinátor: Koppenhágai Egyetem

Konzorciumi partnerek: A CLEVERFOOD projektet a Koppenhágai Egyetem Növénytermesztési és Környezettudományi Tanszéke egy 23 szereplős konzorciumot vezetve működteti.

Időtartam: 2023. január - 2027. január

https://food2030.eu/ 

Az európai élelmiszerrendszer átalakítása a klímatudatosság és a fenntarthatóság növelése, a biológiai sokféleség védelme, valamint a közegészségügy javítása érdekében.    

A CLEVERFOOD projekt elősegíti az európai polgárok, köztük a gyermekek és fiatalok, a mezőgazdasági termelők, a vállalkozók, a befektetők, a kutatók, az oktatók, a tudásközpontok és a politikai döntéshozók társadalmi szintű mozgósítását az európai élelmiszerrendszer átalakítása érdekében, összhangban az EU 2030 Élelmiszer-politikai Keretrendszerrel, a "Termelőtől az asztalig" stratégiával és a "Fit for 55" csomaggal.

A CLEVERFOOD a kialakulóban lévő projektek, partnerségek és hálózatok célzott támogatásával, valamint a szakpolitikai és élő laboratóriumok összekapcsolásával előkészíti az utat egy regeneratív, rugalmasabb és növényalapú élelmiszerrendszer felé.

A projekt során a szakpolitikai laboratóriumok modelleket és stratégiákat dolgoznak ki az élelmiszerrendszer többszintű irányítására, az élelmiszerpolitikák és a törvényalkotás előmozdítására egy egymástól való tanulási program indításával, az érintetteket összefogó sokszereplős egyeztetések szervezésével, illetve a különböző kormányzati szinteken működő döntéshozók összehozásával. Az élő laboratóriumok bekapcsolódnak a stratégiák kidolgozásába, hogy felgyorsítják a társadalmi és a technológiai innovációkat, amelyek a fejlődést akadályozó tényezők megszűntetését, a fenntartható élelmiszer-értékláncok kiépítését, a kulcsbefektetők mozgósítását, az új technológiák gyakorlati elterjesztését, valamint az élelmiszerrendszer átalakulási folyamatának nyomon követését célozzák.

A projektben a szakpolitikai laboratóriumok és az élő laboratóriumok csomópontokként funkcionálnak a gyerekek és a fiatalok élelmiszerrendszerrel kapcsolatos tudományos ismereteinek növelése, a nyilvánosság bevonásának elősegítése, az állampolgárok egyéni felelősségének és lehetőségeinek tudatosítása, illetve a társadalmi szintű mozgósítás érdekében. Mindezt az influenszerekben rejlő potenciál felhasználásával, egy élelmiszerrendszereket bemutató interaktív kiállítás létrehozásával, illetve állandó kompetenciaközpontok kijelölésével és támogatásával érnénk el szerte Európában, ezáltal biztosítva az élelmiszerrendszer átalakításához szükséges társadalmi szintű elköteleződést.

CLEVERFOOD CÉLOK

A CLEVERFOOD projekt átfogó célja, hogy mozgósítsa az európai élelmezéspolitikában érdekelt feleket helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten, és olyan kormányzási modelleket dolgozzon ki, amelyek a fenntarthatóbb, rugalmasabb és regeneratívabb élelmiszertermelés és -fogyasztás irányába mozdítják el az élelmezéspolitikát. 

Kihívások:

A globális ÜHG kibocsátás mintegy 30%-a az élelmiszer-rendszerből származik. 

Az állati termékek előállításának szántóföld szükséglete.

Egészségtelen táplálkozási minták ( vörös hús, cukor és telített zsírok magas bevitele), amelyek a halálesetek több mint 70%-át okozzák Európában (a fertőző betegségekhez kapcsolódó haláleseteken kívül).

A fenntartható élelmiszerrendszerekre való áttérés szükségessége ismert, azonban a fogyasztók étrendi változtatása egyelőre csak kismértékű, és sok gazdálkodó, illetve más élelmiszerlánc szereplő vonakodik támogatni az átállást.

Válaszok:

A CLEVERFOOD projekt célja, hogy elhárítsa a fenntartható élelmiszerrendszerekre való áttérés akadályait, az alábbi tevékenységeken keresztül:

Együttműködést és információcserét hoz létre az uniós élelmiszerrendszerrel kapcsolatos projektek, élő laboratóriumok, partnerségek és egyéb kezdeményezések között.

Támogatja az integrált élelmiszerpolitika-fejlesztést minden szinten.

Összekapcsolja az innovatív élelmiszerrendszer fejlesztési megközelítéseket a megfelelő tudás- és innovációs rendszerekkel.

A fenntartható élelmiszeripari vállalkozások fejlődését támogató, hatásos befektetési és közösségi finanszírozási lehetőségeket biztosít.

A növényi alapú élelmiszertermelésre való áttérést vonzóvá és gazdaságilag életképessé tenni a gazdálkodók és az élelmiszeripari vállalatok számára.

A polgárok oktatása és mozgósítása az étrendjük megváltoztatására, és a nemzeti, európai és globális élelmiszerrendszer átalakítására.

CLEVERFOOD tények

  • A CLEVERFOOD projekt 8,1 millió eurós (60 millió dán koronás) költségvetését a Horizont Európa program finanszírozza.
  • A 2023. január 1-jén indult projektet a Koppenhágai Egyetem vezeti, és az négy évig fog tartani.
  • A Koppenhágai Egyetem Növénytermesztési és Környezettudományi Tanszéke egy 23 szereplős konzorciumot vezetve működteti a projektet.
  • A politikai laboratóriumok modelleket dogoznak ki az élelmiszerrendszer többszintű irányítására az átmenet elősegítése érdekében, valamint stratégiákat alkotnak az élelmiszerpolitikák és a törvényalkotás előmozdítására egy egymástól való tanulási program indításával, az érintetteket összefogó sokszereplős egyeztetések szervezésével, illetve a különböző kormányzati szinteken működő döntéshozók összehozásával.
  • Az élő laboratóriumok felgyorsítják a társadalmi és a technológiai innovációkat azáltal, hogy részt vesznek olyan stratégiák kidolgozásában, amelyek a fejlődést akadályozó tényezők megszűntetését, a fenntartható élelmiszer-értékláncok kiépítését, a kulcsbefektetők mozgósítását, az új technológiák gyakorlati elterjesztését, valamint az élelmiszerrendszer átalakulási folyamatának nyomon követését célozzák.
  • A politikai laboratóriumok és az élő laboratóriumok csomópontokként funkcionálnak a gyerekek és a fiatalok élelmiszerrendszerrel kapcsolatos tudományos ismereteinek növelése, a nyilvánosság bevonásának elősegítése, az állampolgárok egyéni felelősségének és lehetőségeinek tudatosítása, illetve a társadalmi szintű mozgósítás érdekében. Mindezt az influenszerekben rejlő potenciál felhasználásával, egy élelmiszerrendszereket bemutató interaktív kiállítás létrehozásával, illetve állandó kompetenciaközpontok kijelölésével és támogatásával érnénk el szerte Európában, ezáltal biztosítva az élelmiszerrendszer átalakításához szükséges társadalmi szintű elköteleződést.

Az ÖMKI a CLEVERFOOD projekt részeként segíti az élelmiszerrendszert átalakító, többszintű kormányzási modellek kidolgozását, illetve emellett szerepet vállalt az innováció és adatvezérelt átállás címet viselő munkacsomagban is, melynek célja a társadalmi és technológiai innováció felgyorsítása a fenntartható élelmiszerrendszer irányába történő átmenet érdekében. Magyarországról az ÖMKi mellett az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) vesz részt a hazai vállalások teljesítésében.

Fő feladatunk szakpolitikai párbeszédek megszervezése a helyi, regionális és nemzeti döntéshozók között, az érdekelt felek bevonásával. Mindemellett egy nemzetközi kerekasztal-beszélgetés megrendezése az azonosított szereplők és a szakpolitikai döntéshozók számára, hogy megvitassák a Fenntartható Élelmiszer Rendszerek célkitűzéseit és a kapcsolódó jogszabályi keretek sikeres megváltoztatásának akadályait és mozgatórugóit. Továbbá az ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium  (YouTube videó) is bekapcsolódik a Élő Laboratóriumok közötti közös tanulás elősegítésébe, illetve a polgárok és fiatalok mozgósításába az innováció felé.

Ez a projekt az Európai Unió támogatja, GA 101086320 szám alatt.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2024. január 22.

Nemzetközi projektek
Mezőgazdasági innováció mindenkinek - PHITO

A PHITO platform egy agrárdigitalizációt támogató közösségi csatorna, mely a digitális technológiák és adatok hozzáférése által egyenlő esélyekkel biztosít belépést kis- és közepes gazdaságok számára a mára már elengedhetetlen precíziós gazdálkodás területére.

 

 

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Gyepgazdálkodás - Go-Grass

Az elfeledett gyepterületeink sokféleségében rejlő körforgásos üzleti lehetőségek felfedezése a vidéki agrár- és élelmiszeripari szereplők számára.

Részletek
2022. szeptember 20.

Nemzetközi projektek
Ökológiai vetőmag- és növénynemesítés - LIVESEEDING

Ökológiai vetőmag és növénynemesítés a fenntartható és sokszínű európai élelmiszerrendszerek előmozdítására

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Kisparcellás öko őszi kalászos posztregisztrációs fajtateszt eredmények összefoglalója (2021-2023)

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák közül az őszi búzafajták „on-farm” típusú tesztelését 2012 ősze óta szervezi az ÖMKi. A kísérletekben a tapasztalt gazdálkodók az ország különböző gabonatermő tájegységeiből önkéntesen vesznek részt. A kísérletben szereplő fajtasor évről-évre változik.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata - 2015

A természetközeli állapotú gyepek jelentős mértékben járulnak hozzá Európa biodiverzitásához, jóllehet napjainkra a kontinens területének csupán kis részét borítják (Dengler et al. 2014, Bakker & Berendse 1999). 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen