Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Bioélelmiszer-fogyasztók a Visegrádi Négyek országaiban

Támogatás: Nemzetközi Visegrádi Alap

Koordinátor: Lublini Élettudományi Egyetem, Lengyelország

Konzorciumi partnerek: A projektben 4 ország 6 partnere dolgozik szoros együttműködésben.

Időtartam: 2023. október 1. - 2025. április 30.

https://www.visegradfund.org/ 

     

A projekt célja a bioélelmiszer-fogyasztók meghatározó tulajdonságainak, vásárlási szokásainak és magatartásának azonosítása és összehasonlítása a Visegrádi Négyek (V4) országaiban. A feladatban hat partner (egyetem/kutatóintézet) vesz részt, egyesítve tudását, tapasztalatát, továbbá bemutatja a bioélelmiszer-ágazatban kapott eredményeit, majd az így megszerzett ismereteket továbbadja az érdekelt felek számára.

A projekt konzorciumi tagjai, köztük a Lublini Élettudományi Egyetem, a Poznani Élettudományi Egyetem, a Jihlavai Politechnikum Főiskola (Cseh Köztársaság), a Prágai Cseh Élettudományi Egyetem (Cseh Köztársaság), a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem (Szlovákia) és a Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (Magyarország), közös kutatásokat, a kapott eredmények bemutatását és nyílt előadások formájában történő tudásmegosztást valósítanak meg. A projekt támogatást nyújt a régió bioélelmiszer-piacának azáltal, hogy összegyűjti, közzéteszi és bemutatja a bioélelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban a V4-ek fogyasztói körében elért eredményeket.

Az ökológiai gazdálkodás számos környezeti, gazdasági és társadalmi előnnyel jár, így a fenntartható vidékfejlesztés egyik alapvető eleme. Az ENSZ Fenntartható Fejlődés Célok és az európai Green Deal célkitűzései kiemelt szerepet szánnak a biotermékek fogyasztásának. A V4-országokban egyrészt kedvezőek a feltételek a környezetbarát termelési módszerek fejlesztéséhez, másrészt egyre inkább növekszik a bioélelmiszerek iránti kereslet. Ezért szükséges felismerni és nyomon követni a fogyasztók bioélelmiszerekkel kapcsolatos attitűdjét, vásárlási döntéseit, magatartását és a bioélelmiszerek vásárlása előtt álló akadályokat, különös tekintettel a COVID-19 járvány következtében megváltozott fogyasztói szokásokra, valamint az ukrajnai háború okozta válsághelyzetre. A bioélelmiszerek piaca a V4 országaiban viszonylag hasonló gazdasági és társadalmi körülmények között működik, ezért fontos lesz e téren a hasonlóságok és különbözőségek feltárása, ezzel összefüggő ajánlások kidolgozása. Ennek érdekében elengedhetetlen a fogyasztás vizsgálata olyan eszközök és megoldások megismerése érdekében, amelyek ösztönzik a bioélelmiszerek iránti keresletet, és ebből következően a természeti környezet védelmét támogató ökológiai gazdaságok fejlesztését. Fontos, hogy a fogyasztók, különösen a piacra újonnan belépő fiatalok tudatában legyenek a bioélelmiszerek fogyasztásának előnyeivel és a fogyasztási döntéseik környezetet befolyásoló hatásaival.

A projektet Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap által biztosított támogatások révén. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó elképzelések előmozdítása.

A projekt tevékenységei a következőkre terjednek ki:

  • közös tudományos kutatás (fogyasztói magatartást bemutatása a V4 bioélelmiszer piacán);
  • a V4-országokban végzett kutatási eredmények konzorciumi partnerek közötti megosztása;
  • a megszerzett ismeretek terjesztése (előadások/workshopok) a helyi érdekelt felek (pl. gazdálkodók, bioélelmiszer termelők) számára;
  • az eredmények publikálása az Open Accessben elérhető monográfiák és tudományos cikkek formájában;
  • a helyi érdekelt felek bevonása a tudományos közösséggel együttműködve a helyes gyakorlatok alkalmazásába.

Kapcsolattartó:

Györéné Kis Gyöngyi, kutató

gyongyi.kis@biokutatas.hu 

A projekt segítséget nyújt a V4 bioélelmiszer-ágazatának a biotermékek piacán végzett kutatás során kapott eredmények összegyűjtésével, megosztásával és bemutatásával, valamint a fogyasztói magatartással, vásárlási döntésekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásával.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2018. augusztus 7.

Hír
Nagy Lecsó kampányzáró családi nap – Nagy nevekkel főzünk augusztus 26-án

Az ÖMKi Talajtól a Tányérig biokampánya lassan a végéhez közeledik. Az ÖMKi márciusban indította el a Talajtól a Tányérig kommunikációs kampányát, amely a biogazdálkodást és bioélelmiszer-fogyasztást népszerűsíti. Az öthónapos on-line közösségi akciónk célja, hogy hitelesen, szakmai alapokon, ugyanakkor érthetően mutassuk be a hazai fenntartható élelmiszer-termelést, reflektorfénybe helyezve a biogazdákat és az ökológiai innovációt.

Részletek
2020. december 2.

Hír
Válaszd a BIO-t és a hazait!

Kiváló magyar termelők és termékek a biogazdálkodás szolgálatában

Részletek
2019. október 30.

Hír
TOJÁSTERMELÉSI RENDSZEREK VS FENNTARTHATÓSÁG

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ősgabona fajtatesztek első öt éve 2016-2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen