Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Agroökológiát támogató digitalizáció - PATH2DEA

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram, Európai Unió

Koordinátor: Austrian Institute of Technology (AIT)

Konzorciumi partnerek: A PATH2DEA projekt 10 európai országból összesen 20 partnert fog össze.

Időtartam: 2023. január - 2026. január

http://www.path2dea.eu

Az agroökológiát támogató digitalizáció előmozdítása Európában

Az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) vezeti a PATH2DEA, azaz "Paving the Way towards Digitalisation Enabling Agroecology for European Farming Systems" című projektet, amelyben 20 európai szervezet vesz részt. A hároméves projektet az Európai Bizottság finanszírozza, és a digitalizációra, mint az európai agroökológiai gazdálkodási rendszerek támogatására összpontosít.

A digitális eszközökkel és technológiákkal való összekapcsolás jelentősen elősegítheti, hogy az agroökológiai gazdálkodási rendszerek számos, napjainkban a környezetet, a gazdaságot, az egészségügyet és a társadalmat érintő kihívással megbirkózzanak. A PATH2DEA elkötelezett a digitalizáció katalizáló erejének felszabadítása mellett, hogy elősegítse az európai mezőgazdaság fokozott fenntarthatóság felé való átmenetét. A program a mezőgazdasági termelők kompetenciáira és nézeteire épít, és célja, hogy ezeket a mezőgazdaság számára már rendelkezésre álló digitális megoldások széles repertoárjával összehangolja. A projekt tehát ambiciózusan törekszik arra, hogy a digitális technológiákat a felhasználók igényeihez igazítsa, és elősegítse a digitális agrárökológiai gazdálkodás széles körű elterjedését az EU-ban és a társult országokban.

Bár az agroökológiai gazdálkodásban használható digitális eszközök és technológiák már rendelkezésre állnak, használatuk még nem terjedt el széles körben. Ugyanakkor az agroökológiára összpontosító, erős felhasználóközpontú uniós kezdeményezések, hálózatok és kutatási projektek léteznek, amelyek nem minden esetben kapcsolódnak kellőképpen az agroökológia számára is használható digitális technológiákat tárgyaló szilárd tudásbázishoz.

Mi a projekt célja?

A PATH2DEA célja, hogy elősegítse a digitális agroökológia ezen elszigetelt, jelentős eszközei közötti összekapcsolódást, amelyeket alapvetően a következők mutatnak be:

  1. a mezőgazdaságban használható, rendelkezésre álló digitális eszközök és technológiák,

  2. a gazdálkodók (hagyományos) tudása, és

  3. a tudomány és a technológia vonatkozó szakértelme.

Hat bemutató gazdaságot választottak ki Európa-szerte, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a digitális agroökológia használatáról és valós alkalmazásáról, valamint hogy támogassák a közös alkotási folyamatokat és a tudásmegosztást.

A PATH2DEA az agroökológia digitális eszközeinek és technológiáinak nyílt forráskódú tárháza keretében szilárd tudásbázist fog létrehozni, döntéstámogató funkciókkal és egy jól összehangolt K+I ütemtervvel a digitális agroökológiai átállás irányításához.

A PATH2DEA az európai agroökológiai innovációs rendszerbe (Agroecology Innovation System) illeszkedik, és célja a meglévő és korábbi kezdeményezésekkel és projektekkel, például más európai projektekkel (AE4EU, ALL-Ready, SmartAgriHubs) vagy az agroökológiai élő laboratóriumokkal és kutatási infrastruktúrákkal foglalkozó jövőbeli európai K+I partnerséggel való kapcsolatok erősítése. Ennek az európai előmozdítása és fenntartása érdekében a PATH2DEA létrehozza a Digitális Agroökológia Klasztert.

A PATH2DEA-ban 19 partner és egy társult partner vesz részt 10 országból, és az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) koordinálja.

Az ÖMKi szerepe a szenzorok bemutatására és az állatok adatgyűjtésére összpontosít egy magyarországi húsmarha tartó gazdaságban. Munkánk középpontjában az agroökológia digitalizációjának akadályainak és mozgatórugóinak feltárása, valamint a digitális agroökológiai eszközök és technológiák használhatóságának, fenntarthatóságának, teljesítményének a digitális agroökológiai átalakulás szempontjából történő vizsgálata áll.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. január 20.

Nemzetközi projektek
Agroökológiát támogató digitalizáció - PATH2DEA (copy)

Az agroökológiát támogató digitalizáció előmozdítása Európában

Részletek
2020. február 10.

Hír
Agroökológiával a fenntartható mezőgazdaságért

Egyre szélesebb körben használják az agroökológia kifejezést világszerte. De mit is jelent ez pontosan?

Részletek
2020. február 3.

Hír
ÖMKi: az agroökológia nem utópia

Sikeres projektjeink a jövő agrárkutatási modelljét vetítik előre

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás

Európa neves történelmi borvidékei páratlan természeti értékeket hordoznak. Növény- és állatviláguk gazdagsága, kialakításuk kultúrtörténeti sajátosságai, önmagában is jelentős értéket képvisel (Page & Goldammer 2004, Illyés & Bölöni 2007). 

Részletek

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen