Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Híreink

2024. május 22.

HírAgrárkutatásokkal a biológiai sokszínűségért

A változatos növény és állatvilág jelentőségére, az ökológiai gazdálkodás és a természetes élőhelyek jótékony kapcsolatára hívja fel a figyelmet hazánk legnagyobb fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó kutatóintézete a biológiai sokféleség világnapján. Az agrobiodiverzitás - a mezőgazdasági élőhelyek sokszínűsége - élelmiszerellátásunkhoz járul hozzá, jövőnk és teli éléskamránk záloga. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2012 óta vizsgálja, hogy miként hat a virágos sorközök kialakítása a szőlőművelésre, gyümölcstermesztésre. Legújabb kutatásukban a hazai ültetvényekben alkalmazott élő sorköztakarás biodiverzitásra és ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt hatásait dokumentálják. A speciális magkeverékekből kifejlődött talajtakaró aljnövényzet nyárra virágzó rétként óvja és táplálja a talajt a szőlészetek sorközeiben, a gyümölcsösökben és a szántóterületeken, nélkülözhetetlen életteret biztosítva számos apró élőlénynek. A május 22-i világnapon a kutatók előzetes eredményeket tettek közzé az ízeltlábúakat, és főként a beporzókat érintő megfigyeléseikből.

Részletek
2024. május 16.

Hír
Sorközvetéssel a hasznos ízeltlábúakért

Napjainkban szerencsére egyre több termelőben fogalmazódik meg az igény a termelés, illetve gazdaság „zöldítése” iránt. Azonban a fenntarthatóság felé vezető útról sokszor pont a megfelelő információ hiánya miatt kanyarodik el a fenntarthatóbb termesztéstechnológiai (újabban divatosan agroökológiai jelzővel illetett) praktikák alkalmazására egyébként nyitott termelő. A biodiverzitás növelésére és a termőföld használatának fenntarthatóbbá tételére kifejezetten alkalmas agroökológiai praktika a szőlő- és gyümölcsültetvények sorközeibe honos vadvirágokból álló talajtakaró aljnövényzet telepítése. Jelen írásban áttekintjük, hogy pontosan miért is érdemes az ültetvények sorközeiben virágos sávokat létrehozni, milyen hasznos ízeltlábú szervezeteknek kedvezhetünk ezzel, és végezetül az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ilyen irányú vizsgálataiból néhány részeredményt is bemutatunk.

Részletek
2024. április 23.

Hír
Az ÖMKi koordinálja az új BOOST4BIOEAST projektet

2024. január 1-jével indult el egy, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által először koordinált Horizont Európa projekt, a BOOST4BIOEAST (B4B). A B4B projekt célja a kelet – és közép-európai (KKE) és a balti országok biomassza alapú gazdaságát segítő cselekvési tervek kidolgozása, valamint az érdekelt felek közötti párbeszéd kialakításának ösztönzése, mind nemzeti, mind makro-regionális szinten.

Részletek
2024. április 23.

Hír
Vess, kutass, gyarapíts 2024-ben is! 

Teszteld velünk közösen, hogyan növekednek a palánták lombkomposztban! 

Csatlakozz az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és az Agrofutura citizen science kutatásához! Mi adjuk hozzá a komposztot és a magot, tőled pedig, mint gondos kertésztől várjuk a tapasztalatokat! 

Részletek
2024. április 19.

Hír
Nevelj te is tájfajta paradicsomot!

Immáron hatodik éve lesznek országszerte megvásárolhatóak az öko tájfajta paradicsompalántáink április végén, május elején, a tájfajták népszerűsítésében évek óta partner Lidl Magyarország áruházláncnál.

A Lidl üzletekben az értékesítés várhatóan a következő napokon indul (a készlet erejéig):   

Április 25. csütörtök reggel  

Május 2. csütörtök reggel   

Érdemes minél hamarabb odaérni az üzletekbe, hogy mindenki hazavihesse a tájfajta paradicsomokat. 

Részletek
2024. április 18.

Hír
Haraphatóvá válik a sokszínűség

Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Föld Napjához kapcsolódva. Kutatótevékenységük egyik eredményeként, immáron hatodik éve munkálkodnak azon, hogy tavasszal minél több hobbikertész és háztáji gazdálkodó juthasson hozzá a méltán népszerű, hazai tájfajta paradicsompalántákhoz. Idén négy különböző tájfajtájú palánta nevelkedett ökológiai művelésben Zsámbokon, az Orsiherba Biokertben, hogy hamarosan elültethessék őket az irántuk rajongó hobbikertészek. De vajon hogyan járulnak hozzá a tájfajták a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? Miért olyannyira népszerűek és jelentősek manapság a mezőgazdaság és a fogyasztók szempontjából egyaránt?  

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen