Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Tőzeghelyettesítés a palántanevelésben - MNVH

Tőzeghelyettesítés a palántanevelésben – helyi zöldkomposzt alapú termesztőközegek kifejlesztése és bevezetése a gyakorlatba

A tőzegalapú palántanevelő közegek használata a kimerülőben lévő, érzékeny ökoszisztémájú tőzeglápok miatt leváltandó gyakorlattá vált. Az elmúlt években nemzetközi szinten is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a tőzeg kiváltást célzó kutatások, melyek kihívást állítanak a szakemberek elé. A hazai viszonylatban több helyen elérhető, fenntartható anyagnak számító zöldkomposztok számos felhasználási módja közül az egyik, a palántanevelésben való alkalmazás, melyet

Célunk a zöldkomposztok palántanevelésben való alkalmazhatóságának tudományos megalapozása, különös tekintettel a zöldkomposztok egy speciális fajtájának, a lombkomposztnak (angolul leaf mould) szaporítóföldként és palántanevelő közegként való tesztelésére, zárt rendszerű termesztőberendezésben, különböző növényfajokon. Az eltérő beszerzési forrású zöldkomposztokat több zöldségfaj palántanevelésében vizsgáljuk termesztőközegként. A lombkomposzt fókuszú kísérlet különböző fafajok lombjának felhasználásával történik: az elkészített, és legalább egy évig érlelt lombkomposztokat önmagukban és a vegyes zöldkomposzthoz keverve is vizsgáljuk. Az így előállított lomb-, és zöldkomposzt alapú közegeket különböző keverési arányokban teszteljük palántanevelésben, értékelésüket laboratóriumi vizsgálatokkal egészítjük ki. Adatgyűjtési módszereink között kiemelt figyelmet kap a  , vagyis az úgynevezett közösségi kutatás.Tevékenységek

1. Különböző beszerzési forrású zöldkomposztok tesztelése több zöldségfaj felhasználásával

Professzionális komposzttelepekről származó zöldkomposztok tenyészedényes vizsgálata, több zöldségnövény faj palántanevelésére (paradicsom, saláta, káposztafélék). 

2. Lombkomposzt kísérlet beállítása eltérő fafajok lombjának felhasználásával

Más-más fafaj lombjából (pl.: dió, kőris, juhar) készült komposztok tesztelése palántanevelésben. Azt vizsgáljuk, hogy eltérő eredményekre számíthatunk-e a komposztok minőségében (fizikai és kémiai tulajdonságok), a palántanevelés sikerében, amennyiben különböző fafajok leveléből készül a komposzt.

3. Lomb- és zöldkomposztok tesztelése különböző keverési arányokban, palántanevelésre. 

Kísérleteink célja palántanevelő- és szaporítóföldek előállítása, tesztelése, termékfejlesztési céllal.Várt eredmények

A zöldkomposzt fenntartható, a természetes tápanyag körforgást támogató, értékes anyag, mely számos kertészeti gyakorlatban sikeresen alkalmazható lehet, és hosszú távon üzemi költségcsökkentés is elérhető a használatával. Várakozásaink szerint kutatásunk alátámasztja a komposztok palántanevelésben való sikeres alkalmazhatóságát, ezzel támogatva a kertészeti fenntarthatósági gyakorlatokat, és a tőzeg teljes elhagyását a termesztőközegekből.

Kísérleteink információt adnak az elérhető zöldkomposztok minőségéről, azok fellelhetőségi helyéről, és használatuk lehetőségeiről. A komposztokat (az előállítás módja és az aktuális érettségi állapotuk ismeretében) össze tudjuk hasonlítani, és le tudunk vonni következtetéseket arra vonatkozóan, hogy mely érettségi állapot és technológia kombinációja eredményezi a legjobb minőséget. Munkánk eredményeként ajánlást teszünk a gazdálkodóknak a komposztok előállítását és felhasználási lehetőségeit illetően, ezzel elősegítve a komposzthasználaton alapuló tápanyagutánpótlás hazai gyakorlatát. A témából technológiai kiadványok, gyakorlati útmutatók és tudományos szakcikkek készülnek.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. március 25.

Hír
Kutatásainkról közérthetően - tőzegmentes palántanevelő közeg vizsgálata

Paradicsom tájfajták termesztés-technológiai optimalizálása ökológiai palánta-termesztésben (1. rész)

Részletek
2022. június 10.

Hír
Kutatásainkról közérthetően - Komposztok és felhasználási lehetőségeik

Paradicsom tájfajták termesztés-technológiai optimalizálása ökológiai palánta-termesztésben (2. rész)

Bár egyre népszerűbbé kezd válni a házikerti komposztálás, és a különböző (akár vásárolt) komposztok tudatos használata, mégis érezhető némi bizonytalanság a fogalom körül: mit nevezünk komposztnak, és milyen típusai vannak? Cikkünkben ezeket a kérdéseket tisztázzunk.

Részletek
2022. december 12.

Hír
Tápanyag-utánpótlás és palántanevelés az ökológiai zöldségtermesztésben

Az ÖMKi Kertészeti munkacsoportja a 2022. évben végzett zöldségtermesztési kutatásait mutatta be december 9-ei online rendezvényén. A műhelymunka első részében az öko palántanevelés tőzeghasználatáról volt szó, pontosabban a tőzeg alternatív anyagokkal való kiváltásának lehetőségeiről. A második részben ökológiai kápia paprika termesztésben végzett tápanyag-utánpótlási kísérletünket mutattuk be a résztvevőknek.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai zöldségpalánta-előállítás

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Az ökológiai szójatermesztés fejlesztése - Éves kutatási összefoglaló, 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ősgabona fajtatesztek első öt éve 2016-2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen