Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Híreink

2024. június 7.

HírÚj projekt - Organic Yields UP Kick-off találkozó (Frick, Svájc, a FiBL Switzerland szervezésében)

Az Európai Horizont program finanszírozásból négy éven át tartó Organic Yields UP projekt 2024. február elején kezdődött meg. A projekt 2024. február 27-28. között tartotta az első találkozóját melynek keretében, a Svájci Ökológiai Mezőgazdasági kutatóintézet (FiBL Switzerland) házigazdaként hívta össze 13 európai országból a 17 partnert, egy olyan projekt beindítására, amelyben közös erőfeszítéseik az ökológiai gazdálkodás hozamának növelését célozzák.

Részletek
2024. június 7.

Hír
Gazdálkodói igényfelmérés a PHITO applikáció fejlesztéséhez

Segítsd az ÖMKi munkáját, és fejleszd velünk a PHITO applikációt!

digitális mezőgazdaság, PHITO

Részletek
2024. május 28.

Hír
A növényi szaporítóanyagok forgalomba hozatalára és az új génkezelési technikákra (NGT) vonatkozó szakpolitikai újdonságok

Az Európai Bizottság 2023 júliusában két jogalkotási javaslatot terjesztett elő, egyrészt az úgynevezett új génkezelési technikák (NGT) segítségével előállított genetikailag módosított élőlények (GMO) deregulációját (a megkötések, a szabályok megszüntetése, vagy enyhítése), másrészt a vetőmagok forgalmazására vonatkozó jogszabályok reformjára vonatkozó javaslatot. Az uniós intézmények azóta nagy figyelemmel vitatják meg ezt az ügyet közös döntéshozatali eljárásaik keretében. 

öko vetőmag, növénynemesítés, NGT, szaporítóanyag

Részletek
2024. május 23.

Hír
A vegyes ökológiai kertészet (market garden) jövedelmezőségének kulcsa – workshopot tartottunk Terényben

Az ÖMKi meghívására Magyarországon tartott workshopot Jean-Martin Fortier, a biointenzív kertészet egyik legismertebb nemzetközi képviselője. Az esemény során a „The Market Gardener” díjnyertes könyv szerzője bevezette az érdeklődőket a kisléptékű biointenzív gazdálkodás rejtelmeibe, valamint bemutatta azon technikákat és eszközöket, amelyek a biokertészetet nyereségessé teszik. Az eseménynek a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság adott otthont, a gyakorlatban is bemutatva egy árutermelő gazdaság működését.

Részletek
2024. május 22.

Hír
Agrárkutatásokkal a biológiai sokszínűségért

A változatos növény és állatvilág jelentőségére, az ökológiai gazdálkodás és a természetes élőhelyek jótékony kapcsolatára hívja fel a figyelmet hazánk legnagyobb fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó kutatóintézete a biológiai sokféleség világnapján. Az agrobiodiverzitás - a mezőgazdasági élőhelyek sokszínűsége - élelmiszerellátásunkhoz járul hozzá, jövőnk és teli éléskamránk záloga. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2012 óta vizsgálja, hogy miként hat a virágos sorközök kialakítása a szőlőművelésre, gyümölcstermesztésre. Legújabb kutatásukban a hazai ültetvényekben alkalmazott élő sorköztakarás biodiverzitásra és ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt hatásait dokumentálják. A speciális magkeverékekből kifejlődött talajtakaró aljnövényzet nyárra virágzó rétként óvja és táplálja a talajt a szőlészetek sorközeiben, a gyümölcsösökben és a szántóterületeken, nélkülözhetetlen életteret biztosítva számos apró élőlénynek. A május 22-i világnapon a kutatók előzetes eredményeket tettek közzé az ízeltlábúakat, és főként a beporzókat érintő megfigyeléseikből.

Részletek
2024. május 16.

Hír
Sorközvetéssel a hasznos ízeltlábúakért

Napjainkban szerencsére egyre több termelőben fogalmazódik meg az igény a termelés, illetve gazdaság „zöldítése” iránt. Azonban a fenntarthatóság felé vezető útról sokszor pont a megfelelő információ hiánya miatt kanyarodik el a fenntarthatóbb termesztéstechnológiai (újabban divatosan agroökológiai jelzővel illetett) praktikák alkalmazására egyébként nyitott termelő. A biodiverzitás növelésére és a termőföld használatának fenntarthatóbbá tételére kifejezetten alkalmas agroökológiai praktika a szőlő- és gyümölcsültetvények sorközeibe honos vadvirágokból álló talajtakaró aljnövényzet telepítése. Jelen írásban áttekintjük, hogy pontosan miért is érdemes az ültetvények sorközeiben virágos sávokat létrehozni, milyen hasznos ízeltlábú szervezeteknek kedvezhetünk ezzel, és végezetül az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ilyen irányú vizsgálataiból néhány részeredményt is bemutatunk.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen