Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2024. április 23. Hír

Vess, kutass, gyarapíts 2024-ben is! 

Teszteld velünk közösen, hogyan növekednek a palánták lombkomposztban! 

Csatlakozz az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és az Agrofutura citizen science kutatásához! Mi adjuk hozzá a komposztot és a magot, tőled pedig, mint gondos kertésztől várjuk a tapasztalatokat! 

FB POSZTOK ÚJ MÉRET 2200x1600 (16)

A zöldkomposztok évek óta az ÖMKi kutatásainak főszereplői, hiszen megannyi felhasználási lehetőségük létezik, ráadásul fenntartható, könnyen beszerezhető anyagok.  

A komposztok közé tartozik az úgynevezett lombkomposzt is, ami lombhullató fák leveléből készül, igen értékes, puha, levegős szerkezetű anyag, ezért alkalmas lehet magvető, és palántanevelő közegként.  

Az Agrofuturával együttműködésben induló részvételi kutatásunk középpontjában a lombkomposzt áll, amit ezúttal paradicsom palánta nevelésére használunk. A 6 hetes palántanevelési időszak alatt heti rendszerességgel felvételezzük a növényeink fejlettségi állapotát, hogy megfigyeljük, hogyan növekednek a palántáink ebben a termesztőközegben. 

Mi a kutatás célja? Kutatásunkban minél több adatra szükségünk van, a beérkezett megfigyelések ugyanis útmutatóul szolgálnak, hogy kinél mennyire válik be a lombkomposzt palántanevelő közegként, és ha további fejlesztés szükséges, azt milyen irányban tegyük meg. Végső célunk egy fenntartható, hazai, 100%-ban tőzegmentes palántanevelőközeg kifejlesztése, amely majd kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz.  

Kutatásunkhoz olyan önkéntes résztvevők jelentkezését várjuk, akik szívesen tesztelnék a komposztot saját palántanevelésre, és tapasztalataikat hat héten keresztül, hétről hétre megosztanák velünk. Fontos, hogy a résztvevőknek legyen tapasztalatuk palántanevelésben, így most elsősorban rutinos konyhakertészek, árutermelő kertészek jelentkezését várjuk! A kísérlethez a komposztot és a vetőmagokat mi biztosítjuk, Neked csak a növények öntözéséről és az adatfelvételezésről kell gondoskodnod! 😊   

Az idei évben minden résztvevő balkonparadicsom magot, illetve 15 liter lombkomposztot kap, amit a Humusline Klímafarmon állít elő az Agrofutura Kft. A kísérlethez mindössze kb.  1,5 liter szükséges, a maradékot további palántanevelésre, cserepes dísznövények alá vagy akár kerti talaj dúsítására is lehet alkalmazni. A balkonparadicsom kiültetés után gyorsan termőre fordul, determinált növekedése miatt pedig konténeres, városi termesztésre is kiválóan alkalmas.  

A részvétel 5000 Ft hozzájárulási díjhoz kötött, ami tartalmazza: 

  • 15 liter lombkomposztot (ezt kereskedelmi forgalomban nem lehet kapni!),  
  • a kísérlethez szükséges paradicsom vetőmagot (fajta: ‘Terion’),  
  • a kiszállítási költséget,  
  • a Facebook csoport tagságot és a szakmai támogatást. 

Miért érdemes csatlakoznod? Az izgalmas kutatási projekt alatt folyamatos támogatást kapsz az ÖMKi-től, kapcsolatban lehetsz a többi kertésztársaddal a zárt Facebook csoporton keresztül, összehasonlíthatod a saját palántanevelő közegedet az Agrofutura Klímafarmján készült lombkomposztjával, a megnevelt palántákat nyár elején kiültetheted a kertedbe, és ami a legfontosabb, hogy részvételeddel hozzájárulsz a fenntartható, tőzegmentes palántanevelés technológiájának fejlesztéséhez. 

Regisztráció: https://forms.gle/VWo6z5mUQwCSmuJe9

A regisztrációdat az 5000 Ft-os hozzájárulási díj befizetésével tudod véglegesíteni az Agrofutura oldalán. Részletek a regisztrációs űrlapon! 

A résztvevők száma korlátozott, a jelentkezések sorrendjét vesszük figyelembe. A regisztrációt a lehetséges résztvevők számát elérve lezárjuk. Jelentkezz minél hamarabb! 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen