Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Híreink

2023. október 26.

NövényvédelemA zöldségmagfogás alapjai a házikertek művelőinek

Az utóbbi évtizedekben egyre fontosabbá vált az élelmiszer-önrendelkezés, valamint az egészséges élelmiszer iránti igény gondolata. Terjed a zöldségek, gyümölcsök házikerti termesztése, ezzel párhuzamosan egyre ismertebbé válik a tájfajta fogalma is, köszönhetően egyes szervezetek ismeretterjesztő munkájának. Az élelmiszer-önrendelkezésnek és egyben a tájfajták fenntartásának kulcsfontosságú mozzanata a saját magfogás, amivel évről-évre biztosítjuk a termesztéshez szükséges vetőmagot.

vetőmag, tájfajta, magfogás

Részletek
2023. október 26.

Növényvédelem
A gabonákat veszélyeztető vírusos betegségek

A termesztett kultúrnövényeinknek minden más élőlényhez hasonlóan megvannak a maguk betegségei. Ezek közül a vírusok okozta betegségek sem maradnak ki. A vírusos betegségek megjelenése jelentős terméskiesést okoz, ha a vírus jelen van az állományban, azt eltüntetni, a fertőzés erősségét csökkenteni, a növényt meggyógyítani nem lehet. A vírusos gabona elfogyasztása – ellentétben a fuzáriumos gabonával – takarmányként vagy élelmiszerként biztonságos, de vírusos állományról vetőmagot semmiképpen ne fogjunk!

gabonatermesztés, növénybetegségek, vírus

Részletek
2023. október 26.

Növényvédelem
Hogyan válasszunk fajtát a kalászosok biotermesztése során

A gabonafélék a szántóföldi vetésforgók meghatározó növényei: a hazai adatok szerint országosan a szántók 32,2%-án, az öko szántók 36,7%-án termesztettek kalászos gabonákat, elsősorban őszibúzát. Eredményes és profitábilis termesztésüket ugyanakkor rendkívül sok dolog határozza meg és befolyásolja nagymértékben. Ezek egyike a termesztett fajta, amely a benne genetikailag rögzült tulajdonságok révén nagy hatással van szinte minden gabonaféle termesztésének eredményességére. Mindenképpen érdemes megfontolni, milyen fajtát válasszunk biotermesztésre.

ősgabona, gabonatermesztés, kalászosok

Részletek
2023. október 24.

Hír
Ausztriai tanulmányút a szántós csapattal

Az ÖMKi Szántóföldi Csoportja október első napjaiban ausztriai biogazdaságokba szervezett tanulmányutat, amely során a kollégák ellátogattak egy családi farmra, megnéztek egy gyógynövényfeldolgozó üzemet, és egy biodinamikus gazdaság mindennapjait is megismerhették.

biogazdaság, tanulmányút, gyógynövényfeldolgozó üzem

Részletek
2023. október 17.

Hír
A pókok utódlása 3. rész

Minden ismert pókfaj több-kevesebb pókselyembe csomagolja petéit. Az így elkészült petezsák, avagy kokon, elsődleges célja a peték védelme, különösen pedig az időjárástól függetlenül megőrizni a megfelelő nedvességtartalmat a peték, illetve a kispókok kifejlődéséhez. A kokonba rejtett peték száma fajfüggő, némelyek mindössze egyet, míg mások, például bizonyos keresztespókfajok akár 1000-nél is többet halmoznak fel egyetlen petecsomóban (Foelix, 2011). Ugyanakkor a kokonok száma is változó: vannak fajok, amelyek csak egyet raknak, míg mások, mint azt alább látni fogjuk, egymás után többet is.

ökológiai gazdálkodás, pók-háló, pók

Részletek
2023. október 16.

Hír
Egészséges, mindennapi kenyerünk

A hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Kenyér Világnapján, amelyet az Élelmezési Világnappal együtt, október 16-án ünneplünk. Itthon fejenként átlagosan 44,5 kg kenyeret fogyasztunk évente. A kereslet kielégítésére ma már egyre több kézműves pékségben juthatunk hozzá ökológiai gabonákból, sőt ősgabonákból (tönköly, alakor és tönke) készített, különleges beltartalmi értékű pékárukhoz. A hazai ökokutatások bővülésével és a gazda-molnár-pék közösség erősödésével egyre többen kapcsolódnak be az ellenálló búzafajok és fajtáik ökológiai termékpályájába, nem véletlenül. A legújabb kutatási eredmények kétséget kizáróan alátámasztják, hogy egyes ősbúzafajoknak kiemelkedő a beltartalmi értéke és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók.

on-farm, alakor, tönke, ősgabona, tönköly

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen