Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

vetőmag, liveseeding   2024. április 2. Hír

A vetőmag melegvizes kezelésekről szóló Liveseeding webinárium legfontosabb tanulságai

Március 26-án, kedden került sor a LiveSeeding "Hot Water Treatments to Sanitize Vegetable Seeds" című webináriumára. Az esemény társszervezői a Bingenheimer Saatgut AG (DE), a Francia Ökológiai Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Intézet (ITAB, FR) és az Európai Koordinációs Let's Liberate Diversity (EC-LLD, BE) voltak.

A 31 országból 31 közösségi vetőmagbank (30%), kizárólag ökológiai vetőmagot forgalmazó cégek (15%), részben ökológiai vetőmagot előállító cégek (10%) és kutatók (30%) képviselői regisztráltak, így a rendezvény rávilágított a fenntartható vetőmag-egészségügyi módszerei iránti globális érdeklődésre.

A 135 regisztrált és 84 résztvevő aktív részvételével a webinárium kiemelte a mezőgazdasági szakmaközösség elkötelezettségét az ökológiai gazdálkodási gyakorlatok fejlesztése iránt.

Gyakorlati tanácsok és technikai kihívások

Az előadások indításaként Stephanie Klaedtke az ITAB-ból bemutatta Dr. Jelena Baćanović-Šišićot, aki részletes előadást tartott a melegvizes kezelésekről. Dr. Baćanović-Šišić a Bingenheimer Saatgut AG széles körű tapasztalataira támaszkodva gyakorlati tanácsokat, tippeket és fogásokat osztott meg, amelyek nagy tetszést arattak a résztvevők körében.

Az ezt követő izgalmas kérdés-felelet még inkább kiemelte a melegvizes kezelésekben rejlő lehetőségeket és technikai kihívásokat, hangsúlyozva a protokollok egyedi vetőmagtételekhez való igazításának fontosságát. A résztvevők között jelentős érdeklődés mutatkozott a melegvizes kezelés vetőmag mikrobiótájára - beleértve a hasznos mikrobákat is - gyakorolt hatása iránt, jelezve, hogy további kutatások szükségesek ezen a területen.

Képzési modul kidolgozása

A Liveseeding projekt a webináriumon szerzett tapasztalatok alapján online képzési modult fog kidolgozni a vetőmagok melegvizes kezeléséről. Emellett folyamatban van egy vetőmag-egészségügyi gyakorlatokról szóló gyűjtemény összeállítása is, amely gyakorlati eszközökkel és releváns ismeretekkel látja el a biovetőmag-gyártó cégeket és a közösségi vetőmagbankokat a vetőmagok egészségének biztosítása érdekében.

Ezeknek az anyagoknak az a célja, hogy a biovetőmag-gyártó cégek és a közösségi vetőmagbankok rendelkezésére bocsájtsák a vetőmagok egészségének fenntartható módszerekkel történő megőrzéséhez szükséges ismereteket és eszközöket.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen