Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Úton a regeneratív mezőgazdaság felé - Továbbképzés gazdálkodóknak

A Magyar Agroökológia Hálózat Egyesület (MAHE) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) együtt tartottak képzést a regeneratív mezőgazdaságra való áttérésről szántóföldi növénytermesztő és gyepgazdálkodó, állattartó gazdáknak az EIT Food támogatásával. A kétnapos rendezvény előadásokkal, kiscsoportos műhelymunkákkal, beszélgetésekkel és egy közös gazdaságlátogatással zajlott. A magyar rendezvénnyel együtt 5 másik kelet- és közép-európai országban zajlanak hasonló képzések, a regeneratív mezőgazdaság témakörében. 

A mezőgazdaság sok kihívással néz szembe, a kiszámíthatatlan piactól a támogatási rendszerből fakadó kötöttségeken és adminisztrációs terheken át a változó klíma okozta bizonytalanságig. A rendezvény lehetőséget adott arra, hogy kiutakat, megoldási lehetőségeket keressük közös gondolkodással és tudásmegosztással. 

A regeneratív mezőgazdaság a múlt század közepén indult irányzat, de igazából az elmúlt években kapott nagyobb figyelmet. Célja az ipari mezőgazdaság által okozott problémák helyreállítása és az egészséges agrárökoszisztéma kialakítása. Ennek eszközei a talajbolygatás csökkentése, a megfelelő agro-biodiverzitás kialakítása, az állattenyésztés integrálása és az állandó talajtakarás fenntartása, olyan növénytermesztési rendszer kialakítása, amely biztosítja az élő gyökérzet jelenlétét a talajban az év 365 napján. A rendezvényen is ezeket a fő témákat jártuk körbe. 

Az első napon előadások és műhelymunkák zajlottak a jakabszállási Aero Hotelben. A nap megnyitásaként Varsányi Kinga (az EIT Food magyarországi partnere, a Campden BRI Magyarország képviselője) és Monika Linkowska (a Scale-Up Regenerative Agriculture / A regeneratív gazdálkodás elterjesztése program témafelelőse) ismertették programot elindító, koordináló és finanszírozó szervezetet és a program célját. 

ÖMKi hír fejléc

Berényi Üveges Judit (ÖMKi, vezető kutató) előadásában talajtani alapokról és a különböző talajvizsgálati módszerekről beszélt. A hazai talajtani gyakorlattól eltérő vizsgálatokkal kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg, kiemelve azt a mindenki számára elérhető, és objektív módszertant, amelyet már világszerte használnak a talajegészség értékelésére. Kitért még a programban használt innovatív, a lengyel SOMIGRO labor által végzett mikrobiológiai sokféleséget és aktivitást mérő vizsgálatra is. Allacherné Szépkuthy Katalin (ÖMKi, szaktanácsadási csoportvezető) a regeneratív mezőgazdaság alapelveiről, gyakorlatairól és az átállás gazdasági vonatkozásairól beszélt előadásában. Dani Mária (ÖMKi, kutató) a talajegészséget javító agrotechnológiai lehetőségekről beszélt és az okszerű talajművelés fontosságára hívta fel a figyelmet.  Gyakorló regeneratív ökogazdaként saját tapasztalatait is belefűzte előadásába. 

ÖMKi hír fejléc (2)

Az ebédszünetet követően Parádi István (ELTE, ExperiPlant Kft.) tartott rendkívül informatív előadást a talajbiológiáról. A talajban él a földi élőlények kétharmada, ahol óriási változatosság, egymásra épülés jellemző. Ez a funkcionális diverzitás a növények tápanyagfelvételét, egészségét, és a talajszerkezetet is befolyásolja, ami a gazdálkodás sikerének alapja. A talajélet jelentőségének megértése kritikus a gazdák döntéseihez. Hertelendy Péter (Her-Ba Kft., növényvédelmi szakember) az integrált növényvédelmi technológiák jelentőségéről és terepi tapasztalatairól mesélt. Arra biztatta a konvencionális gazdákat, hogy az ökológiai gazdálkodásban bevált módszereket nekik is érdemes megismerni és alkalmazni, hiszen ezzel a kijuttatott inputanyagok mennyisége és az ezzel járó kiadások is csökkenthetők, emellett pedig a környezetbarát gazdálkodás is elérhető. 

ÖMKi hír fejléc (3)

Délután az öko, részben öko termelésre átállt, a konvencionális és az állattartással is foglalkozó gazdák 4 külön csoportban folytatták a munkát. A csak növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók egy-egy konkrét gazdaság esetén számba vették a regeneratív gazdálkodásra való áttérés lépéseit, megbeszélték a vetésszerkezet diverzifikáció, takarónövény használat, kettős termesztés lehetséges előnyeit, kockázatait. Az állattartó gazdálkodók Lengyel Zoltán (MAHE, Táncoskert) vezetésével a holisztikusan tervezett legeltetés módszertanával, illetve Zoltán szarvasmarhák, mangalicák, juhok és baromfik tartásához kapcsolódó gyakorlati tapasztalataival ismerkedtek. 

ÖMKi hír fejléc (4)

ÖMKi hír fejléc (5)Az estét vacsora és kerekasztal beszélgetés zárta.

ÖMKi hír fejléc (6)

A rendezvény második napján interaktív műhelymunkával indítottuk a napot, ahol a szén körforgásáról és a gazdaságok klíma ellenállóságával foglalkoztunk. A regeneratív gazdálkodás egyik ösztönzője lehet egy jól megtervezett karbonprogram, amely a gazdálkodók által a talajban megkötött szén mennyisége alapján fizet prémiumot. A szén megkötését a növények végzik, a talajba a gyökereken, a felszínen maradó, vagy talajba bedolgozott növénymaradványokon, vagy a gazdaságon kívülről származó inputokon (legyen az bármilyen szerves anyag, állati trágya vagy komposzt) kerül. A talajbolygatás minden esetben a mikrobiológiai tevékenység élénkítésével jár, ezzel a talaj szervesanyagtartalmának csökkenését eredményezi. A szén körforgás témája után a társaság 3 kisebb csoportba rendeződött, és azt keresték, hogyan lehet a hazai gazdaságokat a klímaváltozással, a klimatikus szélsőségekkel ellenállóbbá tenni. A vízmegőrzés, diverzifikáció, az egyes tevékenységek időzítése és megfelelő állatok bevonása a rendszerbe segítheti a gazdaságok ellenállóképességének növelését 

ÖMKi hír fejléc (7)

A program ezután Bugacon, a Gál tanyán folytatódott. Gál László (biogazda), a regeneratív mezőgazdaság alapelveit alkalmazó gazda, mesélt a gazdaság történetéről, tapasztalatairól és megmutatta azon növényeket, amik jól teljesítettek a homokhátsági környezetben. Sokaknak volt újdonság a somkóró, az őszi vagy tavaszi magvas gomborka, a homoki bab, csicseriborsó, évelő rozs, vagy a pelyvás gabonák közül a tönkebúza. Ezután egy tábla szélén Berényi Üveges Judit, Dani Mária és Allacherné Szépkuthy Katalin talajvizsgálati módszereket mutattak be. A gazdaságot bejárva több növénykultúrát, egyedi kialakítású egymenetes talajművelő- és direktvetőgépet láttunk. A nap egy közös ebéddel ért véget. 

ÖMKi hír fejléc (8)

ÖMKi hír fejléc (9)

ÖMKi hír fejléc (10)

A program a gazdaságlátogatásokkal, talajvizsgálatokkal és holisztikus átállási terv készítésével folytatódik. Köszönjük minden gazdának, meghívott előadónak és a rendezvény megvalósulásához hozzájáruló személynek a részvételét! 

A képzés az Európai Unió és az EIT Food támogatásával valósult meg.

EIT Food + EU Logo RGB Landscape

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. április 23.

Hír
Regeneratív gazdálkodás a Föld védelmében

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a regeneratív mezőgazdaság forradalmára is szeretné ráirányítani a figyelmet a Föld Napján, hiszen e művelési módszerek alkalmazása az ökológiai gazdálkodással kombinálva jelentősen hozzájárulnak talajaink termékenységének megőrzéséhez és fokozásához, ezáltal Földünk megóvásához. 

Részletek
2023. szeptember 15.

Hír
A regeneratív ökológiai gazdálkodás megvalósításának lehetőségeiről szólt az ÖMKi Szántóföldi Szemináriuma a hajdúnánási IV. ÖKO EXPÓ-n

Hajdúnánás-Kendereskertben gyűltek össze az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett szakemberek szeptember 8-9. között a IV. ÖKO EXPÓ-n. A szakmai kiállítás és konferencia második napján az ÖMKi meghívására Dr. Knut Schmidtke a Drezdai Egyetem professzora tartott terepi bemutatót és gyakorlati szemináriumot a regeneratív ökológiai gazdálkodás megvalósíthatóságáról, valamint az ÖMKi kutatói is bemutatták legújabb eredményeiket.

Részletek
2022. december 2.

Hír
A Talaj világnapján beszéljünk a regeneratív mezőgazdaság forradalmáról  

Életünk egyik nélkülözhetetlen alapja, táplálékaink forrása. Egy maréknyi mennyiségében több milliárdnyi mikroorganizmus lakik, bolygónk biológiai sokszínűségének negyede benne található. Ezért is szenteljük ünneplésének e jeles napot: december 5. a Talaj világnapja. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén a regeneratív mezőgazdaság forradalmára szeretné ráirányítani a figyelmet a Talaj világnapján, hiszen e művelési módszerek alkalmazása az ökológiai gazdálkodással kombinálva jelentősen hozzájárul talajaink termékenységének megőrzéséhez és fokozásához.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Spektrális útikalauz drónosoknak, avagy bevezetés a szántóföldi távérzékeléses monitorozásba

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 12 - Prof. Dr. Sárközy Péter

„A múltunk ismerete, tisztelete a jövőnk záloga. Így van ez a személyekkel is. Aki tiszteli őseit, tanítóit, szüleit, az idősebb generációt, az joggal hiheti, hogy a maga és gyermekei jövőjét alapozza meg.

A biokultúra mozgalomban kezdettől fogva megvolt ez a szellem, az idősek tisztelet, a tudásuk megőrzése és az ökológiai gazdálkodásban történő hasznosítása. ”

Dr. Solti Gábor szerkesztésében megjelent, az alapítvány névadójának életéről megjelent kiadvány.

Részletek

Kiadvány
Részvételi nemesítés a XXI. században

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen