Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Regeneratív gazdálkodás a Föld védelmében

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a regeneratív mezőgazdaság forradalmára is szeretné ráirányítani a figyelmet a Föld Napján, hiszen e művelési módszerek alkalmazása az ökológiai gazdálkodással kombinálva jelentősen hozzájárulnak talajaink termékenységének megőrzéséhez és fokozásához, ezáltal Földünk megóvásához. 

A regeneratív mezőgazdaság az agroökológia részeként olyan gazdálkodási elvek és gyakorlatok rendszere, amely növeli a biológiai sokféleséget, gazdagítja a talajt, hozzájárul a felszín alatti és felszíni vizek minőségének javításához, az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzéséhez és támogatásához. A regeneratív mezőgazdaság legfontosabb célja a talaj funkcióinak és egészséges élővilágának helyreállítása, mely a talaj bolygatásának csökkentésén, talajépítő gazdálkodási gyakorlatok tudatos használatán, talajtakaró növények alkalmazásán, a vetésforgó optimalizálásán, és ahol lehet, legeltetett állatok integrálásával valósul meg. Segíti a mezőgazdaság szélsőséges időjárási eseményekkel és az éghajlatváltozással szembeni rugalmas ellenálló képességének megteremtését, ezen túl a vidéki közösségek egészségének és életképességének növekedését eredményezi, továbbá középtávon csökkenti a gazdaságok költségeit is. 

Az ÖMKi kutatói tevékenyen részt vesznek az EIT Food által támogatott a Regeneratív mezőgazdaság forradalma program magyarországi megvalósításában, együttműködésben a Magyar Agroökológia Hálózat Egyesülettel (Agroökológia Magyarország). 

A partnerség keretében szervezett képzési programot most második alkalommal, 2023. április 13-14. között rendezték meg a kollégák, mintegy 40 gazdálkodó részvételével. Az elméleti és gyakorlati képzés során az érdeklődők az agroökológia és regeneratív mezőgazdaság témaköreivel ismerkedhettek meg.

IMG_6192

Az ország különböző területeiről érkezett résztvevők igen változatos gazdaságokat vezetnek, az ökológiai állattenyésztés és növénytermesztés, zöldségtermesztés, szőlőtermesztés, őshonos baromfitartás, méhészet mellett több résztvevő komplex gazdaságot üzemeltet, amelyben a termékelőállítás is zajlik (tejtermék, liszt, tojás, vágóállat/hús). 

A képzés első napján egy igen sokrétű elméleti alapozást kaptak a gazdák, eljutva egészen a gyakorlati példákig, majd a nap zárásaként közös műhelymunka folyt 4 csoportban, ahol már konkrét feladatokat kellett megoldaniuk a regeneratív szemlélet előtérbe helyezésével. Az együtt gondolkodás és a tapasztalatok megosztása, kicserélése már itt is elkezdődött, és ez a tapasztalatszerzés folytatódott a második napon, a Szápári Ökofarmon. 

IMG_3422

Palik Ferencnek és feleségének gazdaságában egy mintaértékű helyszínen láthatták a jelenlévők a regeneratív elvek és értékek működését. A szakadó eső ellenére minden résztvevő csizmát húzott és végigjárta a birtokot. A gazdálkodók megnézték a takarónövényes szántón legelő marhákat, meghallgatták Ferenc lelkes és elhivatott „szakmai idegenvezetését”, közben pedig megismerkedtek a gazdapálca/penetrométer használatával, talajborítottság számításával és a legalapvetőbb, egy ásóval is elvégezhető talajvizsgálati módszerekkel. A nap zárásaként Palik Ferenc bemutatta gazdaságuk ékkövét, az Astrié malmukat is, végül pedig mindenki megkóstolhatta az Anikó által sütött kenyereket és a saját mangalicáikból készült füstöltárut is. 

A helyszíni visszajelzések alapján sikerült egy nagyon komplex, az elméletet a gyakorlattal együtt bemutató képzést szervezni az érdeklődőknek. Külön értékelték, hogy a gazdálkodóknak lehetőségük volt saját tapasztalataikat megosztani, megismerni egymás gondolatait, valamint új szakmai kapcsolatokat is kialakítani. Sokak inspirálónak nevezték a képzésen látottakat és hallottakat és nagy örömmel fogadták, hogy részesei lehettek a képzésnek, és bekerülhettek egy, a regeneratív mezőgazdaság iránt nyitott és elkötelezett szakmai közösségbe.

ÖMKi hírek fejléce (8)

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2024. március 21.

Hír
Úton a regeneratív mezőgazdaság felé - Továbbképzés gazdálkodóknak

A Magyar Agroökológia Hálózat Egyesület (MAHE) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) együtt tartottak képzést a regeneratív mezőgazdaságra való áttérésről szántóföldi növénytermesztő és gyepgazdálkodó, állattartó gazdáknak az EIT Food támogatásával. A kétnapos rendezvény előadásokkal, kiscsoportos műhelymunkákkal, beszélgetésekkel és egy közös gazdaságlátogatással zajlott. A magyar rendezvénnyel együtt 5 másik kelet- és közép-európai országban zajlanak hasonló képzések, a regeneratív mezőgazdaság témakörében. 

Részletek
2023. szeptember 15.

Hír
A regeneratív ökológiai gazdálkodás megvalósításának lehetőségeiről szólt az ÖMKi Szántóföldi Szemináriuma a hajdúnánási IV. ÖKO EXPÓ-n

Hajdúnánás-Kendereskertben gyűltek össze az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett szakemberek szeptember 8-9. között a IV. ÖKO EXPÓ-n. A szakmai kiállítás és konferencia második napján az ÖMKi meghívására Dr. Knut Schmidtke a Drezdai Egyetem professzora tartott terepi bemutatót és gyakorlati szemináriumot a regeneratív ökológiai gazdálkodás megvalósíthatóságáról, valamint az ÖMKi kutatói is bemutatták legújabb eredményeiket.

Részletek
2024. március 21.

Hír
Miről árulkodik egy talpalatnyi föld?

A csillagászati tavasz első napján látványos talajvizsgálatot, egy homokhátsági talajszelvényt mutatott be az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Magyar Talajtani Társaság által kezdeményezett, országos akció keretében. Az ismeretterjesztő programmal az egészséges termőtalaj fontosságára hívták fel a figyelmet és a talaj megóvására figyelmeztettek. A termőtalajok minősége mindannyiunk életét és élelmiszerellátását meghatározza, talajaink azonban mára veszélybe kerültek: a nem fenntartható földhasználat és mezőgazdasági gyakorlatok következtében a termőtalajainkat riasztó ütemben veszítjük el, annak ellenére, hogy több olyan művelési mód és tudás birtokában vagyunk, amelyeket szélesebb körben alkalmazva visszafordíthatnánk a vészjósló folyamatokat. 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - Best4Soil műhelymunka az egészségesebb talajért és jobb termésért

Részletek

Kiadvány
Földigiliszták – A termékeny talajok építészei

A földigiliszták jelentősége és ajánlások a mezőgazdasági területeken való elterjedésük támogatásához.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Lebomlási vizsgálatok talajba helyezett teafilterekkel

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen