Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Pelyvás gabona kísérletek

Mik azok a pelyvás gabonafajok?

A tönköly (Triticum spelta L.), tönke (Triticum turgidum subsp. dicoccum Schrank) és alakor (Triticum monococcum L. subsp. monococcum) búzákat a pelyvás gabona, "kisgabona" vagy "ősgabona" kategóriába soroljuk, többnyire alacsony termesztési területük, illetve évezredekre visszanyúló kultúrtörténeti jelentőségük okán. Az elmúlt évszázadban termelésük jelentősen visszaszorult, legfőképp azért, mert nem illeszkednek az intenzív gabonatermesztési elvárásokhoz.

Jellemzőjük, hogy általában rosszabb minőségű talajokon, vagy extenzív feltételek mellett is termeszthetők, és a modern kenyérbúzához képest más beltartalmi mutatókkal bírnak, sokszor más fehérje-struktúrákat is tartalmaznak. Kenyérsütésre például nem minden ősgabona alkalmas, ugyanakkor némelyik kiváló száraztészta (tönke) vagy keksz alapanyagnak (alakor). Számos bioaktív vegyület, vitamin és nyomelem található meg bennük nagyobb mennyiségben. Terméshozamuk többnyire mérsékeltebb az intenzívebb feltételek között termesztett kenyérbúzákhoz képest.

A kisgabonák az ökogazdálkodók számára fontos piaci lehetőséget jelentenek, a környezet- és egészségtudatos vásárlók, vagy éppen a gasztronómia szerelmesei számára pedig értékes alternatívát az élelmiszer-fogyasztásban.

Ősgabonákkal az élelmiszerlánc sokféleségéért

  • Az ősgabonák extenzív területeken, kevesebb ráfordítással és kisebb kockázattal termeszthetők, ezért jól beilleszthetők az ökológiai gazdálkodásba, fokozva annak jövedelmezőségét.
  • Az ősi búzafajok újra termesztésbe vonásával hozzájárulunk az agro-biodiverzitás fokozásához, a szántóföldi kultúrák változatosabbá tételéhez.
  • Széles genetikai hátterük miatt az ősgabonák tágítják az ökológiai gabona-nemesítés lehetőségeit, de lehetővé teszik a mindennapi termesztésben is a helyhez alkalmazkodó populációk kialakítását.
  • Jobb alkalmazkodó képességük (pl. szárazságtűrésük) miatt az ősgabonák kedvezőbben reagálnak a szélsőséges környezeti viszonyokra, így a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbak.
  • Az ősgabonákból előállított élelmiszerek termékpálya-fejlesztésével egy egészségesebb és változatosabb fogyasztói kultúra kialakítását célozzuk meg.

Vizsgálataink

  • A növények különböző fenofázisaiban végzett szemrevételezések során felvételezzük a gyomelnyomó képességet és az általános habitust.
  • Vizsgáljuk a tájfajta tételek betegségekkel szembeni ellenállóképességét és abiotikus stresszekkel szembeni rezisztenciáját, termésstabilitását.
  • Mérjük a terméshozamot.
  • Laboratóriumi körülmények között értékeljük a termés beltartalmi paramétereit: fehérje és sikér mennyiségét és minőségi jellemzőit, illetve vizsgáljuk a búza standard mérési módszerek alkalmasságát.
  • A betakarított termésben felmérjük a mikotoxin-termelésért felelős gombák képleteit.
  • Vizsgáljuk a feldolgozási lehetőségeket és a termékfejlesztési potenciált.

Eredményeink

  • A hazai pelyvás gabonafajok regisztrált fajtáinak tesztelését kiegészítettük a kevésbé ismert tájfajták vizsgálatával és felszaporításával.
  • A pelyvás gabonákból készült termékeket (kenyereket,  sütőipari termékek) fogyasztókkal és pékekkel is értékeljük kóstoltatások alkalmával.
  • Két nemzetközi kutatási projektet nyertünk el (Healthy Minor Cereals, DIVERSIFOOD), melyek lehetővé tették, hogy a pelyvás gabonákat a Debreceni Egyetem ATK Nyíregyházi Kutatóintézetével együttműködésben, kisparcellás kísérletekben is vizsgáltuk, felszaporítottuk, és 2017/2018-tól üzemi szinten is teszteljük. 
  • Ökológiai gabonatermesztés” címen megjelent átfogó szakmai kiadványunkba a pelyvás gabona-fajtatesztek és a résztvevők korábbi  tapasztalatait is igyekeztünk beépíteni.

Kontakt személy

Bencze Szilvia

senior kutató

Okleveles biológus, angol szakfordító, Ph.D

szilvia.bencze@biokutatas.hu
+36 20 381 7785


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. február 18.

Hír
MINŐSÉGI KENYERET MINDENKINEK!

A biológiai változatosságot hordozó ősgabonákból, így például a tönke és alakor tájfajtákból készült kenyér összehasonlíthatatlan az oly gyakran kapható ipari kenyérrel. Milyen nehézségek akadályozzák, illetve milyen megoldások mozdítják elő a minőségi, egészséges kenyér népszerűségét? Ezt vitattuk meg gazdálkodók, molnárok, kézműves pékek és a termékpályához kötődő civil és kutató szervezetek képviselőivel a február 10-én tartott első műhelymunkánkon.

Részletek
2019. július 5.

Hír
“Az ősgabonákban van a jövő!”

Több mint hetvenen fogadták el meghívásunkat, köztük a magyarországi kovászos kenyér iparágának megteremtője, Vajda József pék is.

Részletek
2020. március 18.

Hír
Alakor és tönke a reflektorfényben

Nemrég adtunk hírt arról, hogy megjelent egy tudományos közleményünk a Sustainability című rangos folyóiratban, amiben a tönke és alakor tájfajtákkal ökotermesztésben végzett kutatásaink három évét (2015-2018) összegezzük. 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Szári Szántóföldi Szakmai Nap 2023

Részletek

Rendezvény
Archív - ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS - Ágazati konferencia 2020

Mit hoz a jövő? Trendek és kihívások a fenntartható mezőgazdaságban

Részletek

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kapcsolódó dokumentumok

On-farm kutatás 2013 - <br>A második év eredményei

On-farm kutatás 2013 -
A második év eredményei

Részletek
On-farm kutatás 2014  - <br>A harmadik év eredményei

On-farm kutatás 2014 -
A harmadik év eredményei

Részletek
Ökológiai gabonatermesztés

Ökológiai gabonatermesztés

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen