Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

MINŐSÉGI KENYERET MINDENKINEK!

A biológiai változatosságot hordozó ősgabonákból, így például a tönke és alakor tájfajtákból készült kenyér összehasonlíthatatlan az oly gyakran kapható ipari kenyérrel. Milyen nehézségek akadályozzák, illetve milyen megoldások mozdítják elő a minőségi, egészséges kenyér népszerűségét? Ezt vitattuk meg gazdálkodók, molnárok, kézműves pékek és a termékpályához kötődő civil és kutató szervezetek képviselőivel a február 10-én tartott első műhelymunkánkon.

A Farmer’s Pride Európai Uniós projekt keretében rendezett Tájfajta gabonák termesztése és feldolgozása című találkozón olyan kérdésekre kerestük közösen a megoldásokat, mint a tájfajta szaporítóanyagok állandó és jó minőségű hozzáférhetősége, az ősgabonák termesztés-technológiája, feldolgozási, illetve értékesítési lehetőségei.

Az egészséges életmód a bio gabonával kezdődik

Különböző emberek, különféle megközelítések, közösen megfogalmazott gondolatok és elszánt lelkesedés. Ez jellemezte a találkozót. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a minőségi, jó kenyér reneszánszát éli, és az összefogás által meg tudjuk valósítani az értéklánc kialakítását az elsőtől az utolsó lépésig. Ennek előmozdítására hamarosan összegyűjtjük és térképen is megjelenítjük a tájfajtákkal és régi fajtákkal dolgozó gazdákat, hántolókat, molnárokat és pékeket ország szerte.

A tájfajták, régi fajták és azon belül a kisgabonák az ökogazdálkodók, molnárok és pékek számára fontos piaci lehetőséget, a környezet- és egészségtudatos vásárlók, vagy éppen a gasztronómia szerelmesei számára pedig kiváló ízélményeket jelentenek. Ezért is bizakodva állunk neki a közös munkának, hogy fellendítsük a minőségi, ökológiai gabona tájfajtákból készült termékek népszerűségét.

Az esemény az ÖMKi szervezésében, a Pipacs Pékség és a Csoroszlya Farm közreműködésével valósult meg Vértesbogláron. A helyszínt és a jórészt helyi alapanyagokból készült ebédet a ProVértes Közalapítvány biztosította. Ezúton is szeretnénk mindenkinek megköszönni a szervezésben nyújtott segítséget, a részvételt, és a közös munkát.

Az eseményről több beszámoló is született a résztvevők tollából, amiket itt tudtok elolvasni:

Vándorkovász porta bejegyzése:
https://www.facebook.com/pg/vandorkovaszporta/photos/?tab=album&album_id=587077451717642&__tn__=-UC-R

Jenői Pékség bejegyzése:
https://www.facebook.com/jenoipekseg/posts/2168145463251903?__tn__=-R

Pipacs Pékség bejegyzése:
https://www.facebook.com/pipacspekseg/posts/2364373267125694

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen