Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

HealthyMinorCereals

Az európai és a globális mezőgazdaság termelékenységét nagymértékben fokozta, hogy az elmúlt évtizedekben a nemesítés viszonylag kisszámú növényfajra (Európában elsősorban a közönséges búzára és árpára) összpontosított. A nemesítők ezeket magas ásványi műtrágya felhasználáshoz kötött magas hozamra szelektálták. Ugyanakkor ez a stratégia csökkentette a mezőgazdaságban a genetikai változatosságot és sokszínűséget, ami a növényeket sebezhetővé teszi a biotikus és abiotikus stresszel szemben. A felhasznált nagy mennyiségű műtrágya és energia pedig környezeti károkhoz vezetett.

Támogatás: 7. Európai kutatási, technológia-fejlesztési és demonstrációs Keretprogram (FP7)

Koordinátor: Crop Research Institute, Csehország

Időtartam: 2013. szeptember - 2018. augusztus

Konzorciumi partnerek: A Healthy Minor Cereals projekt 10 európai országból összesen 16 partnert fog össze: http://healthyminorcereals.eu/en/partners

A kenyérbúzával (Triticum aestivum) összehasonlítva a kisgabonafélék általában gyengébb minőségű talajokon, vagy extenzív feltételek mellett is jobban termeszthetők, és sokkal magasabb mikroelem-koncentrációval bírnak. A kisgabonákat éppen ezért igen nagyra értékelik a bio élelmiszerek termelői és fogyasztói, és egyre inkább a konvencionális gazdák is. Visszavezetésük a termesztésbe és az élelmiszerláncba a HealthyMinorCereals projekt fő feladata.

A Healthy Minior Cereals célja, hogy

  • fokozza az úgynevezett kisgabonák: tönköly, rozs, zab, alakor és tönke hasznosítását
  • felhívja a figyelmet az egészséges, tápláló és fenntartható módón termelt élelmiszerek fogyasztására
  • változatosabbá tegye a kisgabonák genetikai alapjait
  • növelje a stresszel szembeni ellenálló képességüket
  • javítsa tápértéküket, feldolgozási minőségüket, és termeszthetőségüket európában.

Az ÖMKI szerepe

A projektben az ÖMKi egy hazai esettanulmányon dolgozott, melyben a kisgabonák piaci helyzetéről és a belőlük készült új termékekről (pl. alakorsör) adott áttekintést. Továbbá a génbankokból és köztermesztésből gyűjtött magmintákon a Lipcsei Egyetem közreműködésével spektrális méréseket is végzünk, fejlesztve a különleges beltartalmi tulajdonságok optikai mérési lehetőségeit.

This project received funding from the European Union's Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement n° 613609.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Korábbi kutatásaink
Pelyvás gabonafajok
és (táj)fajtáik
vizsgálata

Részletek
2019. augusztus 8.

Korábbi kutatásaink
Kenyérbúza

A szántóföldi ökológiai gazdálkodásban a kenyérbúza (Triticum aestivum L.) az egyik legfontosabb és legnagyobb területet lefedő kultúra. Kifejezetten búza öko-nemesítéssel nem foglalkoznak a hazai nemesítőházak, azonban egyes konvencionális nemesítésből származó fajtákat alkalmasnak tartanak az ökotermesztésre. Ugyanakkor a környező országok vetőmagpiacán (így pl. Ausztriában) már megjelentek kifejezetten öko-nemesítésből származó, új búzafajták is, melyek hazai teljesítménye még kevéssé ismert.

Részletek
2019. augusztus 8.

Korábbi kutatásaink
Szója fajta-, talaj-, és magkezelési vizsgálatok

Az ökológiai szója vetésterülete az elmúlt években meghaladta az 1000 hektárt, de mint maghüvelyes, a vetésforgóban ennél sokkal fajsúlyosabb növény is lehetne. Ugyanakkor tudjuk, hogy a kapásnövények közül a szója termesztése az egyik legkockázatosabb a biogazdálkodásban, részben az aszályos évjáratok terméskorlátozó hatása, részben pedig a fokozott gyomosodás veszélye miatt. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy kidolgozott fajta- és termesztéstechnológiai ajánlások álljanak a termelők rendelkezésére, ami alapján kisebb kockázattal tudják a szóját a vetésforgóba beilleszteni.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Szántóföldi szakmai nap 2020 - Gabonától a kenyérig

Részletek

Rendezvény
ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS - Ágazati konferencia 2020

Mit hoz a jövő? Trendek és kihívások a fenntartható mezőgazdaságban

Részletek

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

infoblokk_EMVA_3cszechenyi_2020_logo_fekvo_color_RGBMNVH_logo_RGB_H

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen