Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko növényvédelmi lehetőségek vértetvek, csigák ellen

2020. évi 20. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                   

Ha fehér vattacsomókat látnak az almafa ágain, a kéregrepedésekben vagy a metszési sebeken és piszkos vörös „véres” lesz az ujjuk a szétkent telepek váladékától, akkor biztosak lehetnek abban, hogy a vértetvek telepedtek meg a fáikon. A nyáluktól dudorok, ágelzáródások keletkeznek, a mézharmattól szennyeződik a gyümölcs. Télen a talajban a gyökérnyak környékén bújnak meg, rügypattanáskor vándorolnak fel a koronába. Gyorsan gyapjasodik, a fehér viaszszálas bundájukon már nem hatolnak át a rovarölő szerek. Szapora rovar, 10-13 nemzedéke is lehet évente. Tavaszig a talaj, őszig a viasztakaró védi őket. Az erősen metszett fákon, a gyökérsarjakon, a sűrű lombkoronában jól érzik magukat. A vízhajtások kivágásával, a sebtisztítással és a seblezárással is sokat tehetünk.

Az őszi olajos lemosással gyéríthetjük a kérgen lévő telepeket. A többség a gyökerekre húzódik, ezek ellen nem hat az olajos lemosás. Rügypattanáskor-zöldbimbós állapotban felfelé vándorolnak, a viaszburkot feloldó olajos készítmények gyérítik a letelepedés előtt álló, még szabadon mozgó levéltetveket. Ökokertekben szinte biztosan jelen van természetes ellensége, a vértetűfürkész, melynek egyetlen nősténye akár 140 vértetűt is képes elpusztítani. A vértetűfürkész lárva alakban telel, a gyökérnyakon élő vértetűben. Májusban rajzik, egy nőstény 40-70 vértetűt parazitál, és egy szezonban 8-10 nemzedéke is lehet. Amennyiben a vértetűfürkészek kímélve vannak, képesek szabályozni a vértetvek számát.

Egy tetvekkel teli hajtásrészt fotóztam, majd ugyanezt letisztítva. Jól látszik a megvastagodás, mely felett később elzáródnak az edénynyalábok. Az ágak után akár a teljes korona is elhalhat. Az ilyen hajtásokat el kell távolítani.

 Vertetu Vertetu 3

A vértetű viaszos váladékához igencsak hasonló nyomokat hagynak maguk után az amerikai lepkekabóca egyedek is, ám az ő kártételük jellemzően inkább látványos mintsem jelentős, bár a vértetűvel ellentétben számos növényen előfordulnak és táplálkoznak. Amennyiben a viaszos „vattacsomókat” megnyomkodva nem találkoznak vörös nedvekkel, akkor ez utóbbi kártevő van jelen, ami ellen a védekezés nem feltétlenül indokolt.

 Amerikai lepkekabócaAmerikai  lepkekabóca 2

Amerikai lepkekabóca telep és egy magányos imágó
 (Szerző: Bauer Bea, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0)

A csigák elleni védekezés lehetőségeiről más fórumokon, a kertbarát felhívásokban már többször írtam. Az utóbbi években nagyon felszaporodott a spanyol meztelencsiga, de nemcsak ez a faj károsítja kerti növényeinket. Az egész világon elterjedt és ténylegesen károsító faj is a budapesti meztelencsiga. Hazay Gyula írta le 1880-ban. Büszkék lehetünk mindkettejükre. Nagy-Britanniában a legjelentősebb kártevő csigák közé tartozik. Sok növényen leírták, a gyökérzöldségeket és a krumplit különösen szereti. Nyúlánk, kinyújtózva kb. 7 cm és a hátán egy taréj húzódik végig. Pihenés közben kedvesen karéjba kucorodik. Turóci Ágnes és dr. Páll-Gergely Barna fiatal kutatóktól tudtam meg a fentieket.

 csiga

https://alchetron.com/Tandonia-budapestensis

A spanyol csupaszcsiga felmérésükből írt cikküket közösségi tudománnyal, azaz a kertbarátok tömegeinek önkéntes bevonásával . „Gyakorlatilag egyetlen lehetőségünk maradt, ez pedig a mesterséges búvóhelyek kihelyezése.” erősítette meg a véleményemet Tóthné Bogdányi Franciska átfogó cikkében. Tehát a rongyok, a deszkadarabok, a dinnyehéjak alá húzódókat kora reggel gyűjtsük össze.

Néhány éve hallottam először arról, hogy a tejsavó is vonzza őket. Demeter Károly a Füvészkert fotósa 0,5 kg édes savóport (kb. 500,- Ft) + 2 csomag zselatint főzött össze egy liter vízzel, majd egy kibélelt tepsibe öntötte. A megszilárdulása után kockákra vágta, mint egy süteményt. Ebben a formában hosszan tartotta a kocsonyás állagát a szabadban is, és folyamatosan csábította a csigákat. Reggelig biztosan a tápkockáknál maradtak.

Összefoglalva, hogyan védekezhetünk a meztelencsigák ellen:

  1. Csapdázás és az egyedek begyűjtése. Mivel a csigák alapjában véve a nedves élőhelyeket kedvelik, a kert nedves részein találhatjuk meg őket. Kora hajnalban, amikor párásabb a levegő látható a növények között, vagy a növényeken is, de a déli napsütésben elvonulnak. Tehát mesterséges búvóhelyeket kell létesíteni (bármi, amivel a talaj le van takarva, deszka, kőlap, tégla, öreg lavór alkalmas erre), ide a csigák számára vonzó csalétket kihelyezni (a fent írt módon), és innen a csigákat összegyűjteni és megsemmisíteni. Nagyon szeretik a sörcsapdát is: a műanyag poharat (tejfölös dobozt) a talaj színéig besüllyesztve el kell ásni, sörrel megtölteni, és várni a csigákat.

  2. Mechanikai akadályok kialakítása az ágyások szélén. Mivel a csigák bőre rendkívül érzékeny a külső környezet nedvességtartalmára, azokat a felületeket elkerülik, amelyek kiszívják a nedvességet a bőrükből. Így az ágyások szélének mészhidráttal, hamuval történő felszórása jó megoldás, ha nem magában az ágyásban éjszakáznak az állatok. Kereskedelmi forgalomban elérhető olyan magnézium szilikát-hidrát (szepiolit) granulátum (Blumen természetes csigariasztó), amellyel az ágyásokban nevelt zöldségféléket lehet megvédeni.

  3. Jó hír, hogy van biológiai készítmény meztelencsigák ellen, Biobest® parazita fonálféreg, vagy külföldi országokban a Nemaslug, mindkettő a Phasmarhabditis hermaphrodita fonálférget tartalmazza. A fonálféreg ebben az esetben a csigákat parazitálja, így csökkenti a létszámukat.

  4. Vidéken sokan tartanak indiai futókacsákat is, melyek megkeresik és megeszik a spanyol csupaszcsigákat is. Egy dologra kell figyelni: el kell zárni a futókacsákat a levélzöldségektől, mert azokat bizony ők is szívesen megeszik.

A kereskedelmi forgalomban kapható metaldehid tartalmú csigaölőket nem ajánljuk. Egyrészt az öko rendelet szerint a metaldehid nem engedélyezett, másrészt rendkívül mérgező nemcsak a csigákra, hanem kertünk más lakóira is, földigilisztákra, sündisznókra, madarakra, kutyákra, de még az emberre is, ha valaki akár véletlenül, de elfogyasztja. Nem véletlenül szerepel a címkéjén, hogy nem kerülhet a növény ehető részére, sőt levélzöldségek talajának kezelésére éppen a véletlen szennyeződések elkerülése miatt nem használható!

Budapest, 2020. augusztus 1.         

Jó kertészkedést KÍVÁNUNK: Zsigó György ÉS AZ ÖMKI CSAPATA

 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

A rendszeresen frissülő rajzási adatok itt érhetők el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. május 13.

Növényvédelem
Öko védekezési lehetőségek gombabetegségek, gyümölcsmolyok és csigák ellen

2020. évi 12. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek szőlő levélatka és poloskaszagú szilvadarázs ellen

2020. évi 7. felhívás növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen