Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

Szárazsággal és faggyal folytatódik az idei tavasz. Az utóbbiról szólt a március 30-ai felhívás. A csapadék hiányát pedig az ágyásokban láthatjuk, a felső 10-30 cm-es réteg száradt ki a leginkább. Mindenképpen törekedni kell a talaj vízmegtartó képességének növelésére, és a víztakarékos öntözésre. Ahol lehet, a talajt takarni kell, ha rendelkezésre áll, komposzttal, növényi maradványokkal (szalmával, fűkaszálékkal), esetleg fóliával, agroszövettel. Minél vastagabb a talajtakaró réteg, annál jobban fogja a talajt a felmelegedéstől és a túlzott párolgástól is védeni. A profik már rendszeresen használják a talajnedvesség megtartását segítő készítményeket. Ilyen pl. a VízŐr (WATER&SOIL Water Retainer talajkondicionáló és koncentrátum). Ezekkel egyben az öntözővízzel is spórolnak. Palántázás előtt vagy akár a cserépbe kiültetés előtt kell a talajba keverni a Gyökéritató nevű terméket, amely jellegzetes kialakítású, üreges szerkezetű csövecske, a talaj levegőzöttségét és vízmegtartóképességét is támogatja, és lebomló, természetes anyagból készült.

► A giliszták már megmozdultak az idén, a felszíni túrásukat március 14-én fotóztam. Hozzájuk hasonlóan a talajlakó kártevők is feléledtek, bár most a hideg és a száraz talajviszonyok miatt valószínűleg mélyebbre húzódnak. Nemsokára palántázunk. Mindenképpen számolni kell velük, a következő felhívás róluk szól majd.

► Az első szárnyas cserebogarat a tegnapi ásásnál találtam. Már kifelé igyekezett, most a róla szóló fejezetet olvassa. :) Egész nyáron folyamatosan számíthatunk a különböző cserebogárfajok kártételére. A levelek megrágásával okozzák a kisebb bajt, a tojásokból kifejlődő pajorok jelentősebb kártevők. A fáknál fonnyadás, kiszáradás jelzi a jelenlétüket. Csak a növények kiemelése után találjuk meg a lárvákat a lecsupaszított gyökerek közelében. Évekig tart a földalatti életük. Addig kellene elkapni a cserebogarakat, szipolyokat, amíg a levegőben vannak. Nehéz feladat, mert több fajuk is van és elhúzódik a rajzásuk. A sorközbe vetett csalogató növények és a gyökérnyakhoz bedugott félbevágott burgonyaszemek is elcsábíthatják a gyökerektől a pajorokat. Innen rendszeresen fel kell szedni és meg kell semmisíteni a lárvákat. Sajnos több faj csak a tojások lerakására repül be a kertekbe. A talajban élő pajorok ellen a nem ökológiai módszerekkel gazdálkodó termelők sem tudnak védekezni, keresik a megoldást. A kutatási eredményekből annyi látszik, hogy vannak olyan növények, amelyek illatát, pontosabban a gyökereik által kiválasztott anyagokat a cserebogarak elkerülik. Ilyen növény a zöldtrágyázásra és méhlegelőként is használt facélia. A javaslatunk az, hogy a kertben a szabadon álló, be nem vetett helyekre, a fák alá vessenek facéliát is tartalmazó magkeveréket. Néhol fóliával takarják a gyümölcsös talaját, így akarják megakadályozni a tavaszi-nyári tojásrakásukat. A házikertekben nem hiszem, hogy beválna.

► Kora tavasszal az almafákon az ormányos bogarak csoportjába tartozó barkók, eszelények és bimbólikasztók is bajt okozhatnak. Többségük kifejlett bogárként telel át. Tavasszal éhesen, rágásra készen bújnak elő, így rögtön károsíthatnak, majd a bimbókba tojják a petéjüket. Később a kirágott lyukon keresztül távoznak, a fotó is májusban készült. Ebből már nem lesz gyümölcs. Enyhe volt a tél, jól teleltek, fokozottan figyeljenek rájuk.

Terítsenek egy fehér lepedőt az almafák alá és ütögessék meg az ágakat („kopogtatásos módszer”). Amennyiben nagy számban potyognak a 4-5 mm-es „hosszú orrú” bogarak, akkor indokolt lehet az apró cseppképzésű permetezés. Szükséghelyzeti engedélyt kapott a Pyregard nevű, természetes piretrint tartalmazó rovarölőszer, amely az engedélyokirata alapján almában a bimbólikasztó bogár ellen ökológiai gazdálkodásban is használható. A virágzás előtt az almafa általános kondícióját és ellenállóképességét erősítendő használjanak 4 liter/ha mennyiségű (házikertben 1% töménységű permetlé) Plan Tonic növénykondicionálót, és varasodásra érzékeny almafajta esetén valamilyen rézhidroxid hatóanyagú növényvédőszert a címkén ajánlott mennyiségben. Felhívjuk azonban figyelmüket arra, hogy a piretrin, bár kontakt hatású és rövid hatástartamú, de nem szelektív rovarölőszer, azaz nemcsak a kártevőket, hanem a hasznos szervezeteket is elpusztítja!

► A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara feromoncsapdái a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzáskezdetét jelzik. Meglepően korán jelent meg pl. a XI. kerületben a gyapottok bagolylepke és a cseresznyelégy is. Az adatokat itt tekinthetik meg.


Budapest, 2020. április 15. 

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva:

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai


Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 16.

Hír
Alternatívák a kémiai növényvédelemre: 24 európai kutatóintézet összefogása egy ambiciózus cél érdekében

A hatóságok, mezőgazdasági szakértők és a társadalom részéről is fokozódó elvárások példátlan összefogásra ösztönözték az európai kutatóintézeteket, melynek célja az agroökológiai átmenet felgyorsítása.

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek szőlő levélatka és poloskaszagú szilvadarázs ellen

2020. évi 7. felhívás növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen