Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko védekezési lehetőségek gombabetegségek, gyümölcsmolyok és csigák ellen

2020. évi 12. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

► A hosszú száraz tél a szőlőt támadó gombáknak sem kedvezett. A héten sem esett, pillanatnyilag nem kell félni a gombák támadásától. A lehullott leveleken, vesszőkön áttelelő peronoszpórát valószínűleg még gyérítette is a szárazság (de még megkaphatjuk a mediterrán szelekkel). A lisztharmat áttelelő „tojásainak” a kazmotéciumoknak is víz kell a spórák kilökéséhez. Ha megérkezik az eső, biztosan számíthatunk a lisztharmatra. Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene, a melegebb fekvésű ültetvényekben éppen ezért a héten elkezdték a permetezést. A cél az, hogy a virágzásig ne engedjük felszaporodni a lisztharmatot. Különösen azoknak kell erre figyelni, akiknél tavaly nagy gondot okozott. A virágzásig elegendő a kén, akár emelt dózissal használhatják a kéntartalmú gombaölőket. Nem szabad beengedni a lisztharmatot a tőkéinkre, virágzásban már nagyon nehéz megfogni és az egész termést elviheti. Házikertekben néhol már virágzik is a szőlő, ahogy azt a május 5-ei fotó is mutatja.

► Május 5-én fényképeztem a tafrinás laposbarackot is, a legfiatalabb leveleken jelentkező friss fertőzést. A szárazság ellenére, érzékeny fajtákon és párásabb kertekben ilyen tünetekkel is találkozhatunk. A már fertőzött leveleket már sajnos nem tudjuk gyógyítani, ezért érdemes azokat eltávolítani a növényéről. A további tünetek kialakulása ellen a Nébih által jóváhagyott egyszerű anyagok közül a mezei zsurló vagy fűzfakéreg főzetével védekezhetünk. A réztartalmú szerek ilyenkor már az arra érzékeny fajtákon perzselhetik a frissen kötődött gyümölcsöket.  Azoknál a szereknél, ahol az engedélyokirat szerint van lehetőség a rügypattanás vagy a virágzás kezdete után is permetezni, ezért őszibarack esetén a termésszedés utáni, kajszi esetén pedig a lombhullás kezdetekor javasolják az újabb kezeléseket. ► Az előrejelző hálózatunk csapdái folyamatosan és emelkedő számban fogják a gyümölcsmolyokat. Hideg van, lassan bújnak ki a tojásokból a hernyók. A hét végén vagy a jövő héten azonban már számíthatunk rájuk. Javaslom, hogy permetezzék meg az almatermésűeket és a szilvát, az őszibarackot és a kajszit. Örvendetesen megnőtt a biológiai készítmények száma a molyok elleni rovarölők között. A hernyók ellen általánosan bevethető a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki törzsét tartalmazó BT készítmények, a Dipel DF, Bactospeine WG vagy Lepinox Plus, amelyek mind igen rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idővel (é.v.i.) rendelkezik. Almamoly ellen pedig a Cydia pomonella granulovirus tartalmú Carpovirusine és Madex és Madex Pro nevű készítmények. Felhasználásuk néha nehézkesebb, de a Carpovirusine 3, míg a Madex és Madex Pro 0 napos é.v.i.-vel rendelkezik és szelektív szerek (csak az almamolyra nézve károsak). Figyelni kell azonban arra, hogy ezek a készítmények nem jutnak be a növénybe, tehát a fiatal, a tojásból éppen kikelő lárvák ellen kell védekezni. Ebben is iránymutatást adnak csapdahálózatunk fogásadatai.

Ne feledkezzenek meg a gombabetegségek elleni védekezésről sem. Az almatermésűeknél a lisztharmat ellen kén, a varasodás ellen réz hatóanyagú készítményeket használhatunk (virágzás után csak a gyümölcsök viaszrétegének kialakulása után ajánlják a felhasználásukat az engedélyokiratok a perzselés elkerülése végett, ami a körtére, kajszira és őszire fokozottan érvényes).

Fontos tudni, hogy a BT készítmények nem keverhetők lúgos kémhatású gombaölőszerrel, növénykondicionálóval, így semmiképp ne keverjék rézoxiklorid hatóanyagú termékkel, mészkénlével, vagy kálium-hidrogén karbonát tartalmú Vitisannal. A granulovírus hatását a tapasztalatok szerint viszont segíti, ha réztartalmú szerrel együtt juttatják ki, mert ez ösztönzi a molyok táplálékfelvételét és így több granulovírus jut a szervezetükbe. Almatermésűekben a finom rezek engedélyezettek (ld. 1. felhívás), de a kénes gombaölők (6. felhívás) is elfogadható hatásúak a csonthéjasok levélbetegségei ellen.

► Felébredtek a csigák is, kedden fényképeztem a csapatot. Sörcsapda, tejsavó, hajnali összeszedés, ágyások árkolása, indiai futókacsa, kávézacc, csigaűző növények, fokhagymapermet és még hosszan sorolhatnám az internetes ajánlásokat.

► A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Fővárosi Szervezete a héten beindította a fénycsapdáját. Így olyan kártevőkről is írni fogok, melyekre még nem fejlesztettek ki feromoncsapdákat.

2020.05.08.

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva:

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai


Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. június 18.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek monília, feketerothadás, peronoszpóra ellen

2020. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 25.

Növényvédelem
Monília ellen az öko termesztésben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 3. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen