Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko növényvédelmi módszerek szőlő levélatka és poloskaszagú szilvadarázs ellen

2020. évi 7. felhívás növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

► Szerencsésen alakul a tavasz a tafrina és virágfertőző monília szempontjából. A meleg és száraz időjárás egyik gombának sem kedvez. Óbudán a meggy is gyorsan virágba borult, kevesebb lehetőséget kapott a gomba a fertőzésre. Az érzékeny fajtát így is megtalálta a tafrina, a bal oldali fotó kedden készült őszibarackról. 

► Ugyanekkor fényképeztem a fejművelésű szőlőt is, ez a tőke nemsokára virágozni fog. Ebben a fejlődési stádiumban már látszódna a rügypikkelyek alatt áttelelő szőlő levélatka kárképe. Torzult kisméretű levelekkel fakad a beteg növény. Olyan kert is van, ahol évek óta gondot okoz, és mindenképpen védekeznek ellene. 

Sajnos a tünetek összetéveszthetőek más károsítással is, mikroszkópos vizsgálattal lehet megtalálni az okot. Érsek László kollégám fotóján, jól láthatóak az atkák szívásától csökött tavaszi hajtások és a torzult levelek. A szőlő levélatka az egyensúlyban lévő öko szőlőkben ritkán jelenik meg, mivel azokban az ültetvényekben, amelyekben a rovarölőszereket nem használják, kialakul a ragadozó atkák olyan létszáma, amely nem engedi a szőlőt károsító atkák felszaporodását. Az egyik legfontosabb lépés a szőlő aljnövényzetének kialakítása (azaz ne legyen csupasz, fekete, tisztára kapált a szőlő talaja, az élő, virágzó aljnövényzettel biztosítunk élőhelyet és táplálékot a hasznos élő szervezeteknek). A ragadozó atkák kereskedelmi forgalomban is kaphatók, azonban a Typhlodromus pyri néven forgalomba hozott termék kihelyezésének időszaka már lejárt. A termék filccsíkokat tartalmaz, amelyben nyugalmi állapotban található ragadozó atkák vannak. A filccsíkok kihelyezésének időszaka december-február között van. Aki szeretné, jövő télen kipróbálhatja! A szőlő lisztharmata ellen használt kén az atkákat is gyéríteni fogja, köztük a ragadozó atkákat is, ezt is érdemes észben tartani a kezelések ütemezésekor. 

Az atkák kicsik, a készítmények többsége pedig kontakt hatású, azaz érintkeznie kell a kártevővel, ezért kiemelt jelentősége van a növényi olajokból készülő nedvesítő szereknek (pl. Wetcit) vagy egyéb hatásfokozó szereknek (pl.: Eco-Film), a kisméretű cseppeknek, a bőséges permetlének és a permetezés időzítésének.

 ► Virágzik a szilva, ígéretesen donganak a méhek. A jól sikerült megtermékenyítés után a szilvafák eldobják a feleslegesnek ítélt gyümölcseiket. Ez a természetes gyümölcsritkulás. Korábbi fagyhatás, vírusfertőzés, tápanyaghiány miatt is megtelhet a fa alja az apró gyümölcsökkel. Ha kirágott, fekete ürülékkel teli a kis szilvák belseje, akkor a poloskaszagú szilvadarazsak a tettesek. A nőstények a szilvavirágok magházába rakják a tojásaikat, ebből kelnek ki a károsító lárvák. Ahol korábban gondot okoztak és az idén még csapdázták is a repülő darazsakat a fehér színű ragacslappal (Biocont vagy Csalomon PALf), ott most kell védekezni. A ragacsos lapok, abban az esetben, ha csak 1-2 szilvafa van a kertben jelentős számú poloskaszagú szilvadarazsat képesek összefogni. A ragacsos lapokat nem szabad hetekig kint hagyni, virágzást megelőzően kell kihelyezni sziromhullás után 1 hétig legyenek kint, utána háztartási hulladékként kell megsemmisíteni, kukába dobni. Törekedni kell a lehullott gyümölcsök folyamatos összegyűjtésére és eltávolítására. Hasznos lehet a fa koronája alatti terület felásása, bolygatása is. Hobbikertészek számára jelenleg nincs olyan növényvédőszeres technológia, amit ajánlani tudnánk, az előzőekben felsorolt megelőző intézkedéseken túl. 

► A kert összes virágzó növényénél be kell tartani a méhveszélyességi előírásokat! Ezeket a szabályokat a mézharmatos növényekre és a méhek által látogatott virágzó gyomokra és a kerítésen kívüli utcai növényekre is alkalmaznunk kell! A jogszabály természetesen az ökotermesztőkre is vonatkozik.

 - A „méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel a virágzás idején sohasem dolgozhatunk.

- A „méhekre nem jelölésköteles” (korábban a méhekre nem veszélyesnek hívták) készítményekkel általában mindig kezelhetünk.

- A „méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel kizárólag a méhek napi aktív repülésének a lezárulása után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni a permetezést és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. A készítmények besorolását mindig megtalálják a szer címkéjén. 

Budapest, 2020. április 10.                               

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva:

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. január 21.

Hír
Növényvédelmi Magazin – interjú

Kérdések az ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSRÓL, amikre Dr. Drexler Dóra, kutatóintézetünk ügyvezetője válaszolt a Növényvédelmi Magazin interjújában.

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen