Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2020. április 16. Növényvédelem

Öko növényvédelmi módszerek szőlő levélatka és poloskaszagú szilvadarázs ellen

2020. évi 7. felhívás növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

► Szerencsésen alakul a tavasz a tafrina és virágfertőző monília szempontjából. A meleg és száraz időjárás egyik gombának sem kedvez. Óbudán a meggy is gyorsan virágba borult, kevesebb lehetőséget kapott a gomba a fertőzésre. Az érzékeny fajtát így is megtalálta a tafrina, a bal oldali fotó kedden készült őszibarackról. 

► Ugyanekkor fényképeztem a fejművelésű szőlőt is, ez a tőke nemsokára virágozni fog. Ebben a fejlődési stádiumban már látszódna a rügypikkelyek alatt áttelelő szőlő levélatka kárképe. Torzult kisméretű levelekkel fakad a beteg növény. Olyan kert is van, ahol évek óta gondot okoz, és mindenképpen védekeznek ellene. 

Sajnos a tünetek összetéveszthetőek más károsítással is, mikroszkópos vizsgálattal lehet megtalálni az okot. Érsek László kollégám fotóján, jól láthatóak az atkák szívásától csökött tavaszi hajtások és a torzult levelek. A szőlő levélatka az egyensúlyban lévő öko szőlőkben ritkán jelenik meg, mivel azokban az ültetvényekben, amelyekben a rovarölőszereket nem használják, kialakul a ragadozó atkák olyan létszáma, amely nem engedi a szőlőt károsító atkák felszaporodását. Az egyik legfontosabb lépés a szőlő aljnövényzetének kialakítása (azaz ne legyen csupasz, fekete, tisztára kapált a szőlő talaja, az élő, virágzó aljnövényzettel biztosítunk élőhelyet és táplálékot a hasznos élő szervezeteknek). A ragadozó atkák kereskedelmi forgalomban is kaphatók, azonban a Typhlodromus pyri néven forgalomba hozott termék kihelyezésének időszaka már lejárt. A termék filccsíkokat tartalmaz, amelyben nyugalmi állapotban található ragadozó atkák vannak. A filccsíkok kihelyezésének időszaka december-február között van. Aki szeretné, jövő télen kipróbálhatja! A szőlő lisztharmata ellen használt kén az atkákat is gyéríteni fogja, köztük a ragadozó atkákat is, ezt is érdemes észben tartani a kezelések ütemezésekor. 

Az atkák kicsik, a készítmények többsége pedig kontakt hatású, azaz érintkeznie kell a kártevővel, ezért kiemelt jelentősége van a növényi olajokból készülő nedvesítő szereknek (pl. Wetcit) vagy egyéb hatásfokozó szereknek (pl.: Eco-Film), a kisméretű cseppeknek, a bőséges permetlének és a permetezés időzítésének.

 ► Virágzik a szilva, ígéretesen donganak a méhek. A jól sikerült megtermékenyítés után a szilvafák eldobják a feleslegesnek ítélt gyümölcseiket. Ez a természetes gyümölcsritkulás. Korábbi fagyhatás, vírusfertőzés, tápanyaghiány miatt is megtelhet a fa alja az apró gyümölcsökkel. Ha kirágott, fekete ürülékkel teli a kis szilvák belseje, akkor a poloskaszagú szilvadarazsak a tettesek. A nőstények a szilvavirágok magházába rakják a tojásaikat, ebből kelnek ki a károsító lárvák. Ahol korábban gondot okoztak és az idén még csapdázták is a repülő darazsakat a fehér színű ragacslappal (Biocont vagy Csalomon PALf), ott most kell védekezni. A ragacsos lapok, abban az esetben, ha csak 1-2 szilvafa van a kertben jelentős számú poloskaszagú szilvadarazsat képesek összefogni. A ragacsos lapokat nem szabad hetekig kint hagyni, virágzást megelőzően kell kihelyezni sziromhullás után 1 hétig legyenek kint, utána háztartási hulladékként kell megsemmisíteni, kukába dobni. Törekedni kell a lehullott gyümölcsök folyamatos összegyűjtésére és eltávolítására. Hasznos lehet a fa koronája alatti terület felásása, bolygatása is. Hobbikertészek számára jelenleg nincs olyan növényvédőszeres technológia, amit ajánlani tudnánk, az előzőekben felsorolt megelőző intézkedéseken túl. 

► A kert összes virágzó növényénél be kell tartani a méhveszélyességi előírásokat! Ezeket a szabályokat a mézharmatos növényekre és a méhek által látogatott virágzó gyomokra és a kerítésen kívüli utcai növényekre is alkalmaznunk kell! A jogszabály természetesen az ökotermesztőkre is vonatkozik.

 - A „méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel a virágzás idején sohasem dolgozhatunk.

- A „méhekre nem jelölésköteles” (korábban a méhekre nem veszélyesnek hívták) készítményekkel általában mindig kezelhetünk.

- A „méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos)” készítményekkel kizárólag a méhek napi aktív repülésének a lezárulása után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni a permetezést és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. A készítmények besorolását mindig megtalálják a szer címkéjén. 

Budapest, 2020. április 10.                               

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva:

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2019. január 21.

Hír
Növényvédelmi Magazin – interjú

Kérdések az ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSRÓL, amikre Dr. Drexler Dóra, kutatóintézetünk ügyvezetője válaszolt a Növényvédelmi Magazin interjújában.

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek
  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen