Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

levéltetű, cseresznyelégy, gombabetegségek, rebarbara, vadvirágos gyep   2023. május 3. Növényvédelem

Májusi teendők a biokertben

2023. évi májusi növényvédelmi felhívás biokertészeknek

Aktuális növényvédelmi teendők 

Májusban a legnagyobb problémát a levéltetvek jelentik, amelyek szinte minden gyümölcsfajt károsítanak: a cseresznyén, meggyen a fekete cseresznye-levéltetű (Myzus cerasi), kajszin egy új, de jelentős károkat okozó faj, a kajszilevéltetű (Myzus mumecola), szilván a sárga szilvalevéltetű (Brachycaudus helichrysi) és a kékes színű viaszos szilvalevéltetű (Hyalopterus pruni), almafáinkon a zöld alma-levéltetű (Aphis pomi) és a levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta). A levéltetvek esetenként nem is csak a szívogatással károsítanak, hanem vektorként is, így például a kajszibarack-levéltetű a kajszihimlő terjesztésével. A levélpirosító ribiszke levéltetű (Cryptomyzus ribis) telepei az elsők, amelyek megjelennek egy vegyes kertben, és ezeken a korai telepeken kezdenek el a természetes ellenségek felszaporodni.  Kis türelem kell ahhoz, hogy tömegesen láthatók legyenek kertünkben a levéltetvek természetes ellenségei: a katicabogarak, amelyeknek lárvája és az imágója is levéltetű fogyasztó, valamint a levéltetű-fürkészek és fülbemászók.

A harlekinkatica (Harmonia axyridis) Európába betelepített, és az őshonos katica fajokat kiszorító faj. A lárvája könnyen felismerhető a testét borító elágazó végű kitinsertékről és jellegzetes mintázatáról A harlekinkaticáknak nagyon jelentős szerepük van a levéltetű-populációk korlátozásában. 

Levéltetvek ellen idejekorán kell védekezni, még mielőtt a levelek besodródnak. A védekezést még lombfakadás előtt, lemosópermetezésként kell elkezdeni: az olajos készítményekkel az áttelelő tojásokat tudjuk ritkítani. A későbbiekben a kikelő egyedeket (az ősanyákat) ritkítjuk napraforgóolajos vagy narancsolajos permetezéssel, vagy a rovarok fejlődését, szaporodását gátló azadirachtin hatóanyagú készítménnyel. Mindegyik hatóanyag másképp hat, de fontos, hogy ha káliszappant, napraforgóolajat vagy narancsolajat használunk, a permetlének el kell érnie a levéltetű-telepeket, mert csak akkor hatnak a rovarokra, ha közvetlenül érintkeznek velük: a káliszappan behatol a rovar légzőrendszerébe, vagy megbontja a rovar kültakaróján található viaszréteget, így a rovar kiszáradását okozza. A növényi olajok általában gátolják a rovarok légzését, a narancsolaj viszont kifejezetten szárítja a levéltetű-telepeket. Valamennyi hatóanyag elérhető szabadforgalmú, kis kiszerelésben kapható növényvédőszerként (napraforgóolaj hatóanyagú a Vegarep EC, a Biola-Agro növényápoló szer, narancsolaj hatóanyagú a Prev Gold Garden, káliszappan hatóanyagú a Biosol-Káliszappan). Részletesebben írtunk a védekezési lehetőségekről itt 

A cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi, R. cingulata) leghamarabb a cseresznyevirágok sziromhullását követően jelenik meg, majd később, amikor a termések színe zöldből sárgára vált, rakja petéjét a gyümölcsök héja alá. Megoszlanak a vélemények a sárga ragacsos lapok használatával kapcsolatban, mivel azok nemcsak a cseresznyelegyeket, hanem minden, a sárga színre repülő rovart is csapdába ejtenek, ideértve a természetes ellenségeket és a viráglátogató rovarokat is. Ráadásul nagyon gyakran még októberben is láthatók házikertekben a kint felejtett sárga ragacslapok a cseresznyefákon. Az igaz, hogy használatával előre jelezhető a cseresznyelegyek rajzása, de ehhez fel kell ismerni a rovart, és időzíteni a növényvédőszeres (paraffinolajos (Vektafid A)) kezelést. 

A klasszikus ragadós sárga lap nemcsak a cseresznyelegyeket fogja meg, hanem sok más rovart is. (Papp Orsolya felvétele) Némi gyakorlat kell a cseresznyelégy rajzásának követéséhez - ezt meg tudják tenni, havetik a honlapunkon elérhető rajzási adatokat, már elérhetők az idei fogási eredmények. 

Kevésbé használt az illatcsalétkes csapdázás, melyhez elérhető hazai forgalomban is csapda. Ezen túl házilag is készíthetnek cseresznyelégy-illatcsapdákat, melyről bővebb információt egy új kiadványban találnak az Organic Farming Knowledge Platform honlapján. Az illatcsapdák, amelyek 1 literes műanyag üdítős/ásványvizes palackok, a felső oldalukon több helyen átlyukasztva, 4%-os ammónium-foszfát oldattal vannak feltöltve, ahol a felszabaduló ammónia illata vonzza a legyeket. Fontos, hogy az illatcsapdába ne gyümölcsszörpöt vagy ecetet tegyenek, mert ezek a legyek a bomló fehérje illatára emlékeztető ammóniára repülnek. A Combi-Protec hatásjavító segédanyag, amelyet sávosan kell a fák lombkoronájába kijuttatni, az adott kártevő ellen engedélyezett növényvédőszerrel keverve hasonlóképpen, a bomló fehérje illatával vonzza a kártevőt.  

Gyümölcsfáink védelme 

Az áprilisi időjárás az elmúlt évekhez képest az ország nagy részén több csapadékot, helyenként komoly fagyot is hozott. A folyamatos esőzés kedvez a gombabetegségek terjedésének. A gombabetegségek, így a cseresznye és a meggy virágmoníliájának, az alma varasodásának, a szőlő peronoszpórájának, a csonthéjasok levélbetegségeinek kedvez a hűvös időjárás, és különösen a folyamatos csapadék; a nedves leveleken könnyen megindul a kórokozó gombák spóráinak fejlődése. Kerti gyümölcstermő növényeink különösen fogékonyak a különböző kórokozók (pl. : almafa-varasodásalmafa-lisztharmat, csonthéjasok sztigminás betegsége) fertőzésére, melyekről korábban írtunk. Rövidesen megjelennek tematikus összefoglalóink honlapunkon és a YouTube csatornánkon.  

Vadvirágos gyep vagy fűnyírás?  

Május a vegetáció növekedésének a fő időszaka, hamar előkerülnek a fűnyírók. Mi mégis azt javasoljuk olvasóinknak, hogy gondolják át, mekkora sűrűn nyírt, szépen gondozott pázsitot tartanak fent a kertjeikben, és mekkora területet hagynak meg ökológiailag feltétlenül értékesebb, és esztétikailag más minőségű, kaszált, vadvirágos gyepnek. A vadvirágos gyepek, méhlegelők kevesebb vizet használnak, tápanyagot nem igényelnek, de rengeteg rovarnak, természetes beporzónak, viráglátogatónak adnak otthont és táplálékot, ezzel élelmet biztosítanak a rovarevő madaraknak, denevéreknek, ragadozóknak is. Érdemes a kert kevésbé használt részeit, a széleket meghagyni magasabbra nőni, esetleg felülvetni a környéken szedett vadvirágok magjaival - de a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb helyen a talajban található elfekvő magok idővel kikelnek, így magától is kialakul a vadvirágos társulás.  

Kertészetekben, webshopokban rengeteg vadvirágkeverék kapható. Ezek a keverékek nem feltétlenül a hazai flóra elemeit tartalmazzák. Házikertben használjuk ezeket a keverékeket bátran, de külterületen, így zártkertekben, gyümölcsösökben, szőlőkben, szántók mellett kifejezetten a helyi társulásokban megtalálható fajokat használjuk. A kaszálás időpontját a vadvirágos gyep állapotához kell időzíteni: figyeljük meg, mikorra érlelik meg magjaikat a tavasszal virágzó fajok, ez után érdemes az első kaszálást elvégezni. Célszerű a kaszálást több részletben elvégezni, mindig meghagyva egy-egy olyan részt, ahol maradnak virágzó növények a kertben.  

A vadvirágos gyepek fenntartásával kapcsolatban egy kiváló kiadványt ajánlunk. 

EU Organic Award  

A Bizottság 2021 márciusában elfogadta az ökológiai termelés fejlesztésére irányuló cselekvési európai tervet, amely magában foglalja a biogazdálkodás értékláncában elért kiválóság (Organic award) elismerésére szolgáló éves díj kiírását. Az idei felhívás már megjelent, 2023 május 14-ig lehet jelölni 7 kategóriában jelölteket (legjobb ökotermelő (férfi és női termelő), legjobb ökorégió, legjobb öko város, a legjobb öko körzet, a legjobb öko kis- és közepes méretű feldolgozás, a legjobb öko kiskereskedő, a legjobb öko vendéglő/étterem). Ugyan Magyarországon még nincs kijelölt ökorégió, de számos olyan 20-30 éves tapasztalattal rendelkező, vagy akár csak pár éve gazdálkodó inspiráló gazda van, aki megérdemelné a nagyobb figyelmet. Ha ismernek ilyen termelőt, ne szalasszák el a lehetőséget a jelölésre! 

Virágzó rebarbara

A hónap növénye: A rebarbara 

A biokertek egyik kedvelt növénye a rebarbara (Rheum rhabarbarum és más Rheum fajok). A rebarbara könnyen termeszthető, nem igényes, évelő növény, amelyet palántáról vagy tőosztással lehet szaporítani. Nagy, háromszög alakú levelei vannak, amelyeknek hosszú, húsos levélnyeleit fogyasztjuk.  

A rózsaszíntől a bíborvörösig terjedő színű levélnyeleiből - valamennyi hazai gyümölcs megjelenését megelőzve - gyümölcsös jellegű ételeket, levest, csatnit, pitét, pohárkrémet, szörpöt készíthetünk. A rebarbara nagyon alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, viszont kiváló B-vitamin forrás, és magas az A-, C-, E-, K-vitamin, valamint a kálcium-, kálium-, cink- és a vastartalma is. Bővelkedik antioxidánsokban, valamint élelmirostokat is tartalmaz. Vesebetegnek nem ajánlott, magas oxálsav- tartalma miatt.  A levele nem fogyasztható.  

A rebarbara megtisztított, felhasználásra előkészített levélnyelei 

Apró, kétivarú virágai bogas fürtvirágzatot alkotnak, a virágzat színe a zöldesfehértől a rózsavörösig terjed. Április végétől június közepéig folyamatosan virágzik, a virágzatot sok rovar szívesen látogatja. Lehet, hogy elsőre ijesztő a rengeteg látogató látványa: levéltetvek, hangyák, aranyos rózsabogarak más, viráglátogató rovarok tömegével találkozhatunk, amelyek mind a nektár és a virágpor miatt látogatják a rebarbara virágzatát. A legfeltűnőbbek a közönséges karimáspoloskák (Coreus marginatus), amelyek kizárólag növényi nedvekkel táplálkoznak, tápnövényükként a keserűfűféléket, például a mezei sóska és a rebarbara virágát, valamint a fészkesvirágúak közé tartozó aggófűfajokat ismerjük.

Karimáspoloskák (Coreus spp.) a rebarbara virágzatán 

 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. május 5.

Növényvédelem
Hogyan védekezzünk levéltetvek ellen öko módszerekkel?

2020. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. április 16.

Növényvédelem
Öko védelem a kertben: lisztharmat, almalevél-pirosító levéltetű, rezisztens almafajták

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. április 23.

Növényvédelem
Védekezés a szántóföldi kultúrák fiatalkori kártevői ellen

2021. évi 5. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Rendezvény
Műhelymunka a digitalizáció elősegítésére

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), PATH2DEA projektje, valamint a Magyarországi Precíziós Állatartásért Egyesület (MAPÁE) együtműködésében szervezzük meg közös workshopunkat az agroökológiai átállást lehetővé tevő digitalizáció elősegítése témában.

Részletek

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen