Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényvédelem, növényvédelmi felhívás, lisztharmat, csiga, monília, réz   2021. június 3. Növényvédelem

Levéllyukacsosodás, monília elleni védelem

2021. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

 A 4. felhívás után az előző levelemben újra írnom kellett az őszibarack tafrinájáról. A hűvös, csapadékos időjárásunk miatt azóta is folyamatosan fertőz. A meggy és a kajszi idei, súlyos moníliás virágfertőzéséről az 5. levelem szólt. Ez az időjárás ennek a gombának is kedvez, most ijesztő tünetekkel folytatta a fertőzését meggyen és kajszin is. A vesszők belsejében terjedő monília termőtestei megjelentek a vesszők felületén is. (A fák „belsejét felélő” taplógombák törnek ki hasonló módon az ágak felületére.) Még nem láttam ilyen tüneteket! Pénzes Béla professzor úr fotóján bejelöltem a monília telepeit.  

Sajnos a védekezéssel kapcsolatban nem tudok újat mondani. A fás részekben már bent van a gomba, ide továbbra sem tudunk gombaölő szereket bejuttatni. A perzselést kockáztatva próbálkozhatnak valamelyik réztartalmú szerrel (általában pirosbimbós állapotig engedélyezettek), de a védekezés lényege továbbra is a minél gyorsabb visszametszés és jövő tavasszal, virágzás környékén a kötelezően elvégzendő permetezés lesz.  

Kiváló cikket írt dr. Némethy Zsuzsanna a monília fajokról és az idei helyzetről. Érdemes elolvasni, a monília gomba fajok megismerése céljából, de a felsorolt növényvédőszerek közül kizárólag a réz hatóanyagú termékek használhatók ökológiai termesztésben.  

Moníliás fertőzés - Fotó: Pénzes Béla

 Most a levéllyukacsosodást okozó gomba (sztigmina) is jól érzi magát. A fénykép tegnap készült. A levél színén, fonákján és már a gyümölcsön is láthatják a tüneteit. Ennél a fertőzési szintnél S. O.S. permetezést javaslok. Ugyanakkor a sok, ökológiai termesztésben is engedélyezett rézkészítmény egyikét sem szabad vagy tanácsos pirosbimbós állapot után használni. Enyhébb, idejében észlelt fertőzés esetén egy nagyobb dózisú kén (pl. Thiovit Jet) alkalmazásával a perzselés veszélye nélkül avatkozhatunk be a jellemző gyümölcsszín kialakulásáig Egyébként meg marad a megelőzés, amelynek hatását csak jövőre élvezhetjük. Ezek közül a két legfontosabb: a lombhullás utáni, őszi lemosó permetezés az éves rézterhelés korlátozás figyelembevételével és metszéskor a laza, szellős lombkorona kialakítása 

Levéllyukacsosodást okozó gomba (Sztigmina) kajszin

 Járványt nem okoz minden évben, de valamilyen szinten, mindig számíthatunk a szőlőlisztharmatra. A jelenlegi időjárás nem kedvez a gombának, de mivel csak megelőzéssel védekezhetünk ellene,  ezértha el tudnak csípni egy eső és szélmentes fél napot, akkor érdemes megpermetezni a növényeket. A cél az, hogy a virágzásig ne engedjük felszaporodni a lisztharmatot. Már a virágok elpusztításával is elviheti a termést, később pedig nehéz kordában tartani, sérvesek lesznek a bogyók. A virágzásig most elegendő a kén (szerencsére itt bőséges a választék a biotermelők részére is), később pedig majd meglátjuk... Párás, meleg körülmények között a peronoszpóra, sőt még a szürkepenész is gondot okozhat. 

► A járdán, a kerti eszközökön megjelenő nyálkacsíkok, de már a megrágott levelek is tanúsítják, hogy megjelentek a csigák. Tavaly karácsonykor egy újabb nagytestű fajt /Cantareus apertus/ is találtak Budapesten, nyekergő csiga lett a neve. Franciaországban ették is, finom lehetett, mert ott mára védett faj lett. 

Mesterséges éjszakai búvóhelyek létesítése és a hajnali összeszedés, indiai futókacsa, sörcsapda, még hosszan sorolhatnám az internetes ajánlásokat. (A tavalyi 20. felhívásban leírtam a tejsavóból készült csigazselé receptjét.) Néhol még most is látom, hogy az ágyásokat kapamélységű árokkal keretezik be és ezekbe vastagon konyhasót, műtrágyát (sic!), fahamut szórnak. Ezek az anyagok ugyan megölik a csigákat, de ilyen töménységben károsak a talajra. Inkább csapdázzanak! De jó hír is van. Szabadforgalmú és biotermesztésben is engedélyezett a csigaparazita fonálféreg alkalmazása, elsősorban a meztelencsigák számának csökkentésére. A Biobest parazita fonálféreg felhasználható paprika, paradicsom, dísznövény és fűszernövény kultúrákban szabadföldön és hajtatásban egyaránt. 

Kattints, és nézd meg a csigák elleni védekezésről szóló videót!

► A szélsőséges időjárás, a sok eső megnehezítette a növények tápanyagfelvételét, sárgulnak a levelek. Ma pl. körtén és csalánon is, valószínűleg a vashiány tünetét fotóztam. Lombtrágyákkal egészítsék ki a permetlevet. A sárga levelű, vékony bőrszövetű növényeknél a perzselés elkerülése miatt, inkább az alsó dózissal dolgozzanak.  

Csalánlevél sárgulása

Körtelevél sárgulása

 

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

Borítóképen: kajszi levéllyukacsosodása

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. június 25.

Növényvédelem
Mit tehetünk a burgonyabogár ellen?

2021. évi 15. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 26.

Növényvédelem
Öko módszerek levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 4. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen