Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

növényvédelmi felhívás, biokertészkedés, lisztharmat, varasodás   2022. április 14. Növényvédelem

Aktuális az alma lisztharmat és varasodás elleni védekezés

2022. évi 6. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Ne feledkezzünk el az almatermésűek növényvédelméről! A körték már virágoznak, az almafajták többsége még pirosbimbóban van. Milyen rovarokra és kórokozó gombákra kell figyelnünk ezekben a napokban?  

Ma reggel fotóztam a lisztharmatos almaleveleket és a levéltetű ősanyát rejtő piros hólyagos levélkét.

A lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A piros bimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők. A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5 mikron méretűek legyenek a kén szemcsék a gombaölőben. Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit, a Microthiol Special, a Kumulus S, a Flosul. A Jonatán alma termesztése főleg a lisztharmat miatti fogékonysága miatt szűnt meg. 

Alma lisztharmat (a galéria lapozható)

A múlt heti esők valószínűleg megindították a varasodás spóráit, a fa alól, a lehullott fertőzött levelekről már kipattantak a spórák, de ezek még nem találkozhattak nedves felületű levelekkel. A kertek többségében a szél gyorsan felszárította a kis leveleket és komoly harmat sem keletkezett A fogékony fajták (pl. a Starking) tulajdonosainak azonban résen kell lenniük. Újabb esőket és felmelegedést ígérnek a meteorológusok, berobbanhat a varasodás gomba! Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára. Szerencsére az újabb típusú réztartalmú gombaölők közül jónéhány még most is használható. 

Alma varasodás (a galéria lapozható)

Az almafák gombabetegségei elleni védekezés komplex stratégiát igényel. Az egyik legfontosabb megelőző lépés az aktív talajélet fenntartása, és ezen keresztül a lomb lebomlásának biztosítása. A lomb lebomlását ősszel elő lehet segíteni például a lebomlást támogató mikrobiológiai tarlóbontó készítményekkel, amelyek kis kiszerelésben házikertek művelői számára is elérhetők a gazdaboltokban. A túltrágyázás elkerülése és a szellős lombkorona kialakítása szintén fontos. Virágzás előtt használhatók (terméktől függően zöld vagy pirosbimbós állapotig) a mészkénlé és paraffinolaj keverékét tartalmazó növényvédőszerek. Ausztriában a varasodás elleni védekezés meghatározó hatóanyaga a mészkénlé, a virágzás időszakát kivéve az egész szezonban. Hasonlóan fontos hatóanyag az ökológiai kertművelés egyik kálium-hidrogén-karbonát hatóanyagú Vitisan, amely szinte valamennyi házikerti növényünknél használható, és legfontosabb kórokozók (így a lisztharmat, varasodás, szürkepenész) ellen is. Többször említjük hírleveinkben az úgynevezett egyszerű anyagokat, amelyek közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában.  

Budapest, 2022. április 12.

Jó kertészkedést kívánunk! 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.                   

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 30.

Növényvédelem
Öko növényvédő szerek varasodás és selyemfényű puszpángmoly ellen

2020. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. június 5.

Növényvédelem
Öko védekezési módszerek varasodás és molykártevők ellen

2020. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. május 14.

Növényvédelem
Védekezés monília, cseresznyelégy, lisztharmat ellen a biokertben

2021. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Kiadvány
Kisparcellás öko őszi kalászos posztregisztrációs fajtateszt eredmények összefoglalója (2021-2023)

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen