Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Ünnepség a Karcagi Kutatóintézetben

Az ÖMKi munkatársai is képviseltették magukat Karcagi Kutatóintézet fennállásának 75. évfordulóját ünneplő rendezvényen november 8.-án.

A Kutatóintézetben a növénynemesítés mellett már 1955 óta folynak talajtani kutatások is, melyeknek fókuszában a nagykunsági táj sajátosságai, a szikes és réti talajoknak legmegfelelőbb növény- és állatfajok, fajták, talajművelés, öntözés, legelő-és gyepgazdálkodás állnak.

​​​​Dr. Gyuricza Csaba rektor kiemelte az Intézet gyakorlati kutatásban betöltött több évtizedes szerepét, és annak a jelentőségét, hogy Több szervezeti átalakulás után a Karcagi Kutatóintézet 2021-ben integrálódott a MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) kutató intézeteinek sorába. ​​​Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő az Intézet tájkutatásban betöltött szerepét hangsúlyozta,  mivel a gazdálkodást egyre szélsőségesebb ökológiai hatások érik, és az ezekhez való alkalmazkodás a  Nagykunság térségében is elengedhetetlen. A szűkebb régióban, Karcag városában is intenzíven jelen van a Kutatóintézet- erre világított rá ​​​​​​Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere. A sikeres munka országos, sőt nemzetközi hírnevet is hozott a városnak.

Dr. Czimbalmos Róbert a növénynemesítés több évtizedes történetét mutatta be, melynek során 14 növényfaj 36 fajtája jött létre, és ebben az évben elkezdődött az öko nemesítés is. A kalászosok (őszi biza, árpa, tritikálé) és fehérjenövények mellett egyre jelentősebbek az alternatív növényfajok (pl. köles, fénymag, mohar), amik után a külföldi érdeklődés is jelentős. A Kutatóintézet őszi biza fajtái az ÖMKi on-farm és kisparcellás fajtatesztjeiben is képviseltetik magukat, illetve a Kutatóintézet az ÖMKi által szervezett, a LIVESEED H2020 projekt során indított ökológiai kisparcellás postregisztrációs fajtateszteknek is az egyik helyszíne. Ezt az teszi különös jelentőségűvé, hogy a térségben több ökogazdaság is található, igy a fajták sajátosságait a saját ökológiai adottságaik mellett is megismerhetik. Dr. Csízi István a Kutatóintézet állattenyésztésben betöltött szerepét, a juhászatban és a gyepgazdálkodásban elért eredményeit mutatta be, ami ebben a térségben nagy hagyományokkal bír, és a Hortobágy egyedülálló természeti értékei miatt kiterjedt ökológiai jelentőségű területeket érint. Dr. Zsembeli József igazgató a korábbi évtizedek eredményeire alapozott, a tájkutatásnak elkötelezett, a fenntartható, eredményes gazdálkodást ​​​​szolgáló küldetést fogalmazott meg a következő évtizedekre, amelyben az ÖMKi továbbra is a Kutatóintézet partnere kíván lenni. Az intézet történetét, igazgatóinak munkásságát, a Karcagi Kutatóintézet Osztályainak eredményeit jubileumi kiadvány foglalja össze.  

Kép1

A Karcagi Kutatóintézet fennállásának 75. évfordulójának ünnepsége, a Karcagi Kutatóintézetben

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2016. január 20.

Hír
Forgatás nélküli talajművelés ökológiai gazdálkodásban. Lehetséges?

2017. április 25-26-án az OK-NET Arable projekt keretében az ÖMKi szakmai tanulmányutat szervezett gazdálkodók és gyakorlati szakemberek részére az Organic No-Till nevű rendezvényre, az ausztriai Abbsdorf-ba. A rendezvény házigazdája és szervezője Alfred Grand osztrák gazdálkodó volt, aki a vegyszerek nélkül végzett forgatás nélküli talajművelés egyik legbátrabb úttörője nyugati szomszédunknál.

Részletek
2022. május 30.

Hír
Farmlátogatás Ausztriában

Az ÖMKi munkatársaiból és egy kutatási partnerből álló kis csapat látogatott el Alfred Grand meghívására az ausztriai Grand Farmra április végén, ahol elsősorban a talajmegőrző, humusz építő gazdálkodáshoz kapcsolódó tevékenységekről kívántunk tapasztalatokat szerezni.

Részletek
2024. április 2.

Hír
A vetőmag melegvizes kezelésekről szóló Liveseeding webinárium legfontosabb tanulságai

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - Szántóföldi szakmai nap 2020 - Kincsünk a termőföld

Részletek

Kiadvány
Talaj és klíma - Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen