Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Farmlátogatás Ausztriában

Az ÖMKi munkatársaiból és egy kutatási partnerből álló kis csapat látogatott el Alfred Grand meghívására az ausztriai Grand Farmra április végén, ahol elsősorban a talajmegőrző, humusz építő gazdálkodáshoz kapcsolódó tevékenységekről kívántunk tapasztalatokat szerezni.

Ez a gazdaság egy olyan biofarm, ahol az üzemi kutatások a szántóföldi gazdálkodás mellett a gyepgazdálkodás, az agrárerdészet, a zöldségtermesztés és az állattenyésztés területén is folynak. A gazdaság fő koncepciói a kutatás és a kutatási eredmények demonstrációja, a farm és a vele együttműködő gazdaságok és kutatóhelyek által.

A gazdaságból fejlődött ki a VERMIGRAND Naturprodukte GmbH, aminek a fő tevékenysége a már meglévő technológiák sikeres továbbfejlesztésével megvalósuló földigiliszták segítségével elállított komposzt és annak felhasználásával termesztőközegek gyártása. Hangsúlyt fektetnek arra, hogy a termesztőközegek alapanyagai a közelben beszerezhetők legyenek, és tőzeget nem használnak.

A gilisztahumusz ’gyártósora’

 

A talaj egészséggel foglalkozó kutatások a talaj kezelésére szolgáló regeneratív módszerek használatára fókuszálnak, ami az egészséges élelmiszer és a stabil hozam eléréséhez is hozzájárul, amiknek az elérése egyre nehezebb a gazdasági környezet és a klíma változás kedvezőtlen tendenciái miatt. A GRAND FARM talajokkal kapcsolatos kutatási projektjei ezért az ökológiai gazdálkodással, a humuszépítéssel, az eróziómérséklésével és megelőzésével, a vetésforgóval, a kevert vetéssel, a zöldítéssel, a csökkentett talajműveléssel és a direkt vetéssel foglalkoznak.

Az agrárerdészet a fák és cserjék együttes termesztése a szántóterületen, ami a szántóföldi növények hozama mellett a gyümölcsökből vagy a fák értékes fanövekedéséből is bevételt eredményezhet. A nagyobb teljes biomassza-hozam mellett számos más előnyt is kínál. A csökkenő szélsebesség a területen kevesebb párolgáshoz vezet, a virágzó fák ösztönzik a beporzókat és a hasznos szervezeteket, élőhelyet biztosítanak mind a vadon élő, mind a haszonállatok számára, és így támogatják a biológiai sokféleség megőrzését. A CO2-t kivonják a légkörből, fában és a talajban tárolják. Az agrárerdészet tehát az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az éghajlatváltozás mérséklését szolgálja, de számos más funkciót is kínál a társadalom számára. A fa- és cserjefajok, a megfelelő alanyok kiválasztását, a sor- és faközöket, valamint a termesztési formákat kutatásokra alapozva pontosan meg kell tervezni az optimális hatás elérése érdekében.

Fák és cserjék a szántóterületek között

A farmhoz tartozik egy kertészet is, a GRAND GARDEN, ahol Jean Martin Fortier modelljét követik és fejlesztik tovább. A termeléstől az értékesítésre való előkészítésig 100%-os energia-önellátásra törekednek. A munkafolyamatokat kizárólag kézzel végzik, traktorokat nem használnak. Az értékesítés során is a regionalitásra törekednek, hetente egyszer dobozos rendszerben a környékbeli vevők számára, a mindenkori szezonalitást figyelembe véve.

A kertészetben is fő szempont a diverzifikáció

 

A szántóföldi növénytermesztés során olyan új technológiákat alkalmaznak, ahol a takarónövény ősszel van lehengerezve, és a gabona rávetése ebbe a mulcsba történik. Ottjártunkkor a másodvetésként előző évben elvetett lóbabra történt búza rávetést nézhettük meg. Az előző évben a főnővény is lóbab volt, igy gyakorlatilag az árvakeléssel együtt kelt ki a másodvetésként rávetett lóbab, ami a virágzás időszakában volt a szártörő hengerrel lefektetve. Az őszi takarónövény biztonságosabban alkalmazható a vízellátás szempontjából is, ugyanis a korábban alkalmazott tavaszi technika (pl. őszi rozsra szója vetés) az elmúlt években a vízellátás elégtelensége miatt nem volt eredményes.

Lóbabra vetett őszi búza

 

Összeállította: Borbélyné Dr. Hunyadi Éva

Dr. Berényi Üveges Judit

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. október 18.

Hír
Ökogazdálkodás konferenciák az OMÉK-on

ÖMKi szakmai konferenciák a 80. OMÉK alkalmából

Részletek
2022. június 7.

Hír
Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban 5. rész

Már közel másfél éve zajlik kutatásunk az ÖMKi állattenyésztési csapatával Várvölgyön, a Gazdatrend Kft. extenzív húsmarha tartó telepén. Kísérletünk egyik központi kérdése, hogy az intenzív tejelő tehenészetekben sikeresen alkalmazott digitális állatmegfigyelési rendszerek vajon hogyan válnak be a legelőn tartott húsmarháknál? Az eredmények egyelőre rendkívül bíztatóak.

Részletek
2021. január 15.

Hír
Partnereket keresünk állattenyésztési kutatásunkhoz!

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Jó gyakorlatok és innovatív megoldások az ökológiai szántóföldi gazdálkodásban

Fókuszban a talajművelés és a regeneratív mezőgazdaság módszerei a biogazdálkodásban

Részletek

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata - 2015

A természetközeli állapotú gyepek jelentős mértékben járulnak hozzá Európa biodiverzitásához, jóllehet napjainkra a kontinens területének csupán kis részét borítják (Dengler et al. 2014, Bakker & Berendse 1999). 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen