Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Szakmai fórum az ökológiai szójatermesztés jegyében

A fenntartható, low-input, illetve ökológiai szójatermesztés fejlesztését tűzte ki célul az ÖMKi abban az az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával megvalósuló projektben, amelynek gyakorlati megvalósítása 2020-ban indult, négy szójatermesztő gazdaság bevonásával.

Az ökológiai szójatermesztés biológiai alapjait és termesztéstechnológiáját egyaránt vizsgálni szükséges, mivel-hasonlóan a konvencionális szójatermesztéshez- az ökológiai gazdálkodásban is növelni lehetne mind a termesztés volumenét, mind a termésmennyiséget, és csökkenteni a jövedelmezőséget kiszámíthatatlanná tevő termésingadozást.

Ennek érdekében 2020-ban négy gazdaságban szántóföldi kísérleteket állítottunk be, ahol vizsgáljuk a termesztéstechnológia egyes elemeit (talajművelés, talajoltás, gyomszabályozás), és az ökológiai termesztésre legalkalmasabb fajtákat is.

Korábban ezekben a témákban tartottunk 2020. szeptember 10-én szakmai napot Püskiben és Győrsövényházán. Itt a járványügyi helyzet miatt a szabadföldi programokra koncentráltunk, az egyik EIP-partner által megvalósított fajtateszteket néztük meg Mosonmagyaróvár térségében, illetve a termesztéstechnológia gépeit a régió egyik ökogazdaságában, ahol az egyik főnövény több éve a szója.

Ennek a programnak a folytatásaként az ÖMKi a 2020. szeptember 30-án kezdődő ágazati konferenciáján első napi programjának részeként szerveztük meg az "Ökológiai kalászos és szójatermesztési" szekciót, a járványügyi helyzetre tekintettel on-line formában. A szekcióban az ÖMKi munkatársai, és a gazdálkodók is megoszthatták tapasztalataikat ebben a speciális témában. Borbélyné Hunyadi Éva, az „Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése” című projekt szakmai vezetője előadása után a gazdálkodók számoltak be gyakorlati tapasztalataikról, olyan kritikus elemeket érintve, mint a talajművelés, fajtaválasztás, input anyagok hatékonysága, gyomszabályozás, illetve a projektben részt vevő gazdaság részletesen bemutatta az alkalmazott agrotechnikát is.

Az előadások videói ide kattintva érhetők el.

A mintegy 90 résztvevő megismerhette a gazdaságokban alkalmazott, és a projekt során vizsgált különböző fajtákat és agrotechnikákat is. Az előadókhoz a résztevők kérdéseket intézhettek, amik az előadások végén megválaszolásra kerültek.

Összességében nagyon hatékony, a korábbi szántóföldi rendezvényt értékes tapasztalatokkal, gondolatokkal és javaslatokkal kiegészítő programot valósíthattunk meg, amelyet a következő évben is folytatni szeretnénk.

A szójával kapcsolatos kutatásaink egy részét az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) támogatja. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. szeptember 17.

Hír
Szójatermesztési szakmai nap Püskiben

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület fajtabemutatójához kapcsolódóan az ÖMKi is szakmai napot tartott az ökológiai szójatermesztésről 2021 szeptember 7-én Püskiben és Győrsövényházán.

Részletek
2018. december 5.

Hír
Szója Fórum 2018 – Esemény beszámoló

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület december 3-án, Budapesten, a Vajdahunyad Várában tartotta az idei „Szója Fórum” című rendezvényét. A közel 100 fős rendezvényen termelők, nemesítők, kutatók, gépgyártó és input-anyag fejlesztő és forgalmazó cégek, valamint feldolgozók és termény-kereskedők vettek részt. Előadást tartott Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke, Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója, Nagy István agrárminiszter, Nagy Nikoletta Edit doktorandusz, Fülöp Péter az UBM Feed Kft-től és Tikász Ildikó Edit, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) munkatársa.

Részletek
2021. június 11.

Növényvédelem
A szójatermesztés fontosabb kórokozói és kártevői

2021. évi 9. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai szójatermesztés - termelés és termékpálya 2021

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Kiadvány
BIOFIL® készítmények tesztelése ökológiai szójatermesztésben

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen