Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

bioszója, szója, Szójatermesztés, Szója Fórum, low-input   2021. szeptember 17. Hír

Szójatermesztési szakmai nap Püskiben

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület fajtabemutatójához kapcsolódóan az ÖMKi is szakmai napot tartott az ökológiai szójatermesztésről 2021 szeptember 7-én Püskiben és Győrsövényházán.

A helyszín apropóját az adta, hogy a több mint 20 fajtát felvonultató fajtabemutató megtekintését követően az ÖMKi koordinálásában folyamatban lévő Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése című EIP-AGRI projekthez kapcsolódó parcellák is bemutatásra kerültek. Itt a projektben szereplő gazdaság low-input technológiával művelt területeit is meg lehetett tekinteni, amelyben öt, az országban több helyszínen és különböző technológiával elvetett szójafajta szerepelt.

A projektben korai éréscsoportba tartozó, konvencionális termesztésben már kipróbált fajták szerepelnek, amelyek az ökológiai gazdálkodásban is perspektivikusak lehetnek. Ilyen például az éréscsoport standardjának számító ES Mentor szójafajta, vagy az alacsony tripszin-inhibitor tartalmú Aires fajta, ami akár előzetes feldolgozás nélkül is etethető, ezáltal azoknak a gazdálkodóknak is perspektivikus lehet, akik saját állatállományuk számára termesztenek, és nem rendelkeznek feldolgozó kapacitással.

A fajták a többi gazdaságban ökológiai, vagy ökológiai és konvencionális területen párhuzamosan kerültek elvetésre, így meg lehet határozni, melyek azok a fajtatulajdonságok, amelyek az ökológiai termesztés számára különösen alkalmassá teszik őket. Az idei év próbára tette a fajták alkalmazkodó képességét, a rendkívül száraz tavasz után aszályos periódusokban bővelkedő nyár következett. Mosonmagyaróvár térsége sem volt ez alól kivétel, de ezen a helyszínen meg tudták valósítani az öntözést, így a fajták terméspotenciálja meg tud mutatkozni. A tavalyihoz képest már több fajta is a betakarításra alkalmas mértékben beérett és leszáradt a bemutató napjára, különösen az igen korai fajták.

A délelőtti szemlét követően az ÖMKi DiverIMPACTS projektjéhez kapcsolódóan az ökológiai szójatermesztés fejlesztési lehetőségeiről, kritikus pontjairól tartottunk megbeszélést, ahol az ágazatból bioszója termelő, vetőmag-forgalmazó, illetve integrátor képviseltette magát. Megkíséreltük összefoglalni azokat a kritikus pontokat, amelyek megoldásával, fejlesztésével az ökológiai szójatermesztés az eddiginél nagyobb tempóban fejlődni tudna, a termelés hatékonysága, a feldolgozottság mértéke javulna. Ilyen kritikus pontként fogalmazódott meg például az integráció hiánya, a kisebb volumenben termelők piaci kiszolgáltatottsága, a termékpálya érintettjeinek sok esetben tapasztalható elszigeteltsége.

A megbeszélést követően az ÖMKi MNVH projektjéhez kapcsolódóan tartottunk szántóföldi szemlét és műhelymunkát egy olyan ökogazdaságban, ahol az elmúlt években folyamatosan szerepel szója a vetésforgóban, így sokéves tapasztalattal rendelkeznek az ökológiai szójatermesztésben. A résztvevők megtudhatták, hogy ennek előfeltétele a növénykultúrákhoz igazodó korszerű agrotechnika alkalmazása, így például az állítható sortávolságú szemenként vető gép, a kameravezérelt kultivátor, vagy a foganként állítható Treffler gyomfésű, amit rendszeresen használnak vakboronálásra is a szójánál. A sikeres gyomszabályozáshoz az újonnan beszerzett, teljes felületen dolgozó forgókéses kapa, és a gyomfésű egymást követő használata is hozzájárul, amivel a kelőfélben lévő gyomokat fejlettebb állományban is jelentősen lehet gyéríteni.

szoja_bioszoja_omki_biogazdalkodas

omki_biogazdalkodas_bio_oko

A gazdaságban jelenleg termelt szójafajta külföldön kerül értékesítésre élelmiszeripari célokra, de mivel az üzemnek saját tisztító és hőkezelő kapacitás is van, a tisztítás során keletkezett frakciókat saját állatállománnyal etetik fel. A biztos értékesítés és a saját feldolgozás is hozzájárul a gazdasági hatékonysághoz, túl azon, hogy a termesztés volumene is jelentős, évente több száz hektáron van szója. A gazdaságban nem öntöznek, így az évjáratok jelentősen befolyásolják a termésmennyiséget, ami a kedvező földrajzi adottságoknak köszönhetően általában mindig két tonna fölött alakul hektáronként.

A kötetlen szakmai beszélgetés során a technológia több kritikus pontjával kapcsolatban is hangzottak el kérdések, mint például a vetéstechnológia és a gyomszabályozás. Az ezekhez hasonló tapasztalatcseréket a résztvevők igen hasznosnak ítélték és a jövőben is igényt tartanak hasonló lehetőségekre.

A szakmai napról és a bio szójatermesztés technológiájáról videó is készült, ami hamarosan elérhető lesz a Youtube csatornánkon.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 14.

Hír
Szakmai fórum az ökológiai szójatermesztés jegyében

A fenntartható, low-input, illetve ökológiai szójatermesztés fejlesztését tűzte ki célul az ÖMKi abban az az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával megvalósuló projektben, amelynek gyakorlati megvalósítása 2020-ban indult, négy szójatermesztő gazdaság bevonásával.

Részletek
2021. július 26.

Hír
Az ökológiai szójatermesztés hangsúlyos feladata a gyomszabályozás

Magyarországon a szójatermő terület az elmúlt években a támogatásoknak köszönhetően is növekedett, ma már mintegy 60 000 ha. Az ökológiai szójatermesztés területe csaknem megduplázódott, 1800 ha körül alakul.

Részletek
2019. április 12.

Hír
Szakmai műhelymunka Martonvásáron az ökológiai szójatermesztés jegyében

Az ÖMKi a szántóföldi diverzifikáció és az ehhez kapcsolódó új termékpályák témájában, a bioszója termesztésre fókuszálva tartott 2019. március 27-én szakmai műhelymunkát az MTA martonvásári Kutatóintézetében.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2018-ban 340 millió tonna körül alakult, aminek 95 %-a GM szója. A folyamatosan növekvő termésmennyiség ellenére a 2017-2018-as szezonban a felhasználás mennyisége meghaladta a termelést, ami az átmenő készletek csökkenéséhez vezetett.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen