Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Paradicsom tájfajták összehasonlítása

A kutatás legfőbb célja

  • A tájfajták a professzionális növénynemesítés előtti időkből származnak. Az adott tájban élő, azt alakító gazdálkodó elődeink hosszú időn át tartó szelektáló, válogató tevékenységéből alakultak ki. Úgy is mondhatjuk, hogy a tájfajták agrárörökségünk részei.

Eredményeink

  • On-farm kutatásunk során 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltunk meg, 28 együttműködő gazdaságban.Legfontosabb célunk a paradicsom tájfajták agrotechnikai, növényvédelmi és beltartalmi paramétereinek felvételezése volt.
  • Három termesztési szezonban (2015-2017) 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát kisparcellás kísérletben is vizsgáltunk az on-farm hálózat két ökológiai gazdaságában (Tahitótfalu, Szigetmonostor).
  • Félüzemi feldolgozási kísérleteket végeztünk, a nyers és a feldolgozott termékekről is összegyűjtöttük a termelői és fogyasztói visszajelzéseket.
  • Lehatároltuk az ökológiai termesztés számára legmegfelelőbb tájfajta tételeket, és lefektettük a tájfajta paradicsomok termesztés-technológiai alapjait.
  • A kutatásokkal sikeres együttműködést alakítottunk ki a Szent István Egyetem Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékével (Dr. Divéky-Ertsey Anna) és Növényvédelmi Intézetével (Dr. Tóth Ferenc), és természetesen a termékpálya érintett szereplőivel.
  • A kísérletek két doktori munkának és számos diplomamunkának szolgáltak témául.
  • A Lidl áruházlánccal együttműködésben, 2019 májusában a kutatott tájfajta paradicsom közül a Máriapócsi, Gyöngyösi, és Mátrafüredi palántái a boltok polcain is elérhetővé váltak.
  • 2020-ban várhatóan a Tolnai és Ceglédi tájfajtával bővül a kínálat. 

A tájfajták jelentősége

Agrár-örökségünk életben tartása

A paradicsom tájfajták újra termesztésbe vonásával hozzájárulunk agrár-örökségünk életben tartásához és a mezőgazdasági biodiverzitás fokozásához.

Változatos genetikai háttér

Változatos genetikai hátterük miatt a tájfajta paradicsomok kiváló kiinduló anyagot jelentenek a nemesítés számára, de a mindennapi termesztésben is lehetővé teszik a területhez alkalmazkodó, egyedi populációk létrehozását.

Egyedi ízvilág és minőség

Kutatásaink eredményeként a fogyasztók és a felhasználók is megismerhetik az egyedi ízvilággal és kiemelkedő minőséggel rendelkező tájfajtákat - megindulhat a termékpálya fejlesztés.

Kontakt személy

Papp Orsolya

kertészeti kutatási szakreferens

Okleveles kertészmérnök

orsolya.papp@biokutatas.hu
+36 20 321 7014


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. április 23.

Hír
Ez maga a paradicsom! – ÖMKi-adomány az ország legnagyobb közösségi kertjének

A KÉK-kel közös akció célja felhívni a figyelmet a változatos, sokszínű, fenntartható mezőgazdaság és a közösségi élményen alapuló helyi termelés fontosságára, amelyek iránt az ÖMKi és a KÉK is elkötelezett.

Részletek
2019. május 27.

Hír
HAZAI, BIO, TÁJFAJTA ÉS ORSZÁGOSAN ELÉRHETŐ

Révbe ért az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatása

Részletek
2019. szeptember 2.

Hír
A tájfajta paradicsomoknak ott a helyük a tányérokon!

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kapcsolódó dokumentumok

Paradicsom tájfajták vizsgá-<br>lata ökológiai gazdálkodásban

Paradicsom tájfajták vizsgá-
lata ökológiai gazdálkodásban

Részletek
Tájfajta paradicsom katalógus

Tájfajta paradicsom katalógus

Részletek
A paradicsom ökológiai <br>termesztése

A paradicsom ökológiai
termesztése

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen