Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

mezőgazdaság, paradicsom, tájfajta paradicsom, kutatás, hazai   2019. szeptember 2. Hír

A tájfajta paradicsomoknak ott a helyük a tányérokon!

Újabb gasztronómiai elismerést szereztek a génbankból kiszabadított tájfajták: a máriapócsi, gyöngyösi, ceglédi, tolnai, faddi és mátrafüredi paradicsomok ezúttal az ország legnépszerűbb gasztrobloggerét, Havas Dórát (Lila füge) győzték meg sokrétű felhasználhatóságukról és izgalmas ízvilágukról. Dóra augusztus utolsó hétvégéjén velünk szüretelt a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Kerthatár Közösségi Kertjében, és értékelte is a mintakertnek adományozott palántáink gyümölcsét. 

 

A tájfajta paradicsomok szürete

 

„A jó gasztronómia a minőségi alapanyagnál kezdődik. A tájfajták bebizonyították, hogy nem kell mindenáron a külföldi ízekben egzotikumot keresni, hiszen itthon is elérhetőek jó minőségű, izgalmas ízvilágú paradicsomok.” – összegezte a szüret eredményét Havas Dóra, akit annyira meggyőztek a hazai tájfajták, hogy szeptemberben tematikus hetet szentel nekik saját fórumain. A Facebook-on többek között felhasználásukkal kapcsolatos tippeket oszt meg, és exkluzív recepteket is komponált a paradicsomok ízvilágának megfelelően, ezeket is közzé teszi.

Balassa Betti a Kerthatár Közösségi Kert koordinátora és Havas Dóra a Lila füge főszerkesztője.

„Míg a szupermarketekben kapható paradicsomok ízében alig akad különbség, a tesztelt hazai tájfajták a zamatok sokféleségével kényeztetnek. Az egyik savanykás, a másik édes, salátákhoz ideális desszert paradicsom, a harmadik kevésbé karakteres, de vékony héjú, lédús, befőzésért kiált, lecsóba is tökéletes. Ezek a szabadföldön, vegyszermentesen megtermett hazai paradicsomok ráadásul az egészségünkre nézve is kedvezőbbek, mint bármilyen import áru.” – hangsúlyozta Magyarország egyik legismertebb gasztrobloggere. 

 

"A hazai tájfajtáknak is ott a helyük a köztudatban és a tányérokon!"

 

Havas Dóra szerint a kínálat uniformizálódásával kikopott a fajtaismeret a háziasszonyok tudásából. Így míg nagyanyáink még tudták például, hogyan kell a paradicsomból magot fogni, palántát nevelni, mire ideálisak a különböző növekedési erélyű, termésformájú bogyók, ma egyforma – és sokszor import – zöldségek kerülnek az asztalokra, ezen a tendencián azonban nem lehetetlen változtatni. “Ahogyan a koktélparadicsom népszerűvé tudott válni, a hazai tájfajtáknak is ott a helyük a köztudatban és a tányérokon!”  – hangsúlyozta Havas Dóra. 

Az idei nem az első gasztronómiai elismerés a tájfajtáknak. Tavaly a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó Talajtól a tányérig” kampány részeként mutattuk be a kutatásaink eredményeként kiválogatott legjobbakat a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás közreműködésével, akik szintén elismeréssel nyilatkoztak a hazai tájfajta paradicsomokról. Az ÖMKi palántái az idén tavasszal már elérhetőek voltak kereskedelmi forgalomban is. Legközelebbi forgalomba hozataluk 2020 tavaszára várható.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen