Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

HAZAI, BIO, TÁJFAJTA ÉS ORSZÁGOSAN ELÉRHETŐ

Révbe ért az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatása

Országos áruházlánc értékesítette idén az ÖMKi kutatásai eredményei alapján kiválasztott, hazai tájfajta paradicsompalántákat, szám szerint 8000 darabot. Mi az a tájfajta, és miért olyan jelentős ez az akció? Elmagyarázzuk!

Május 16-a mérföldkő volt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet életében, ezen a napon ért ugyanis révbe többéves kutatáson alapuló tájfajta paradicsom termékfejlesztési projektünk. 2012-ben indítottuk útjára a hazai tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetőségét vizsgáló részvételi kutatásunkat. Ekkora a tájfajták már teljesen kiszorultak a köztermesztésből, a kutatási munkához a vetőmagokat a Növényi Diverzitás Központtól, közismertebb nevén a tápiószelei génbanktól kaptuk meg. A vizsgálatok célja az volt, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat és nem utolsó sorban zamatos ízüket. Vagy kicsivel absztraktabb megfogalmazásban, hogy gazdagítsuk a hazánkban termesztett növények genetikai sokszínűségét, megőrizve agrárörökségünk kiemelkedő értékeit. A kutatás első éveiben 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltunk meg, ország szerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig a Szent István Egyetemmel együttműködésében, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajta került részletesebb megfigyelés alá.

A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat tavaly egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutattuk meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel idén pedig már országos áruházlánc segítette a tájfajták visszavezetését a kertekbe. A cél sokkal több volt, mint egyszerű értékesítés. A termékpálya felállítása az ÖMKi, mint kutatóintézet esetében a szakmai eredmények közvetlen eljuttatását jelenti a nagyközönség felé, kézzel fogható, nevelhető, sőt, ha minden jól megy, fogyasztható formában, ezzel is felhívva a figyelmet kutatásaink témájára – ez esetben a tájfajta biotermékek jelentőségére.

Az összesen 8.000 máriapócsi, gyöngyösi, és mátrafüredi tájfajta palánta reményeink szerint sikeres közvetítője lesz mondanivalónknak. Láthatóvá és érthetővé teszi a biológiai sokféleség szépségét, fontosságát és jelentőségét a hétköznapokban is. Általuk fel tudjuk hívni a figyelmet a fenntartható mezőgazdaság, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére. Hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával környezetünkért és egészségünkért is teszünk.

És hogy mi a tájfajta jelentősége?

2014-es adatok alapján 369.000 virágos növényfaj közül  mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át.[1] A probléma ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához.

Ez egy sokszereplős projekt! Azok, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket. Azzal, hogy az ÖMKi logójával fémjelzett terméket vásárolnak, közvetve segítik a további ökológiai mezőgazdasággal kapcsolatos hazai kutatásokat.

[1]https://more.bham.ac.uk/farmerspride/wp-content/uploads/sites/19/2019/05/FP_factsheet_Hungarian_final_low_res.pdf

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen