Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko védekezési módszerek varasodás és molykártevők ellen

2020. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

 Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

A növényeknek még mindig kevés a lehullott csapadék, de a gombakórokozók beindulásához épp elegendő esőcskék érkeztek. Így lassan „normalizálódik a helyzet”, ami itt azt jeleneti, hogy a nedves levélfelületeken már a varasodásra, és ha megérkezik a felmelegedés, akkor peronoszpórára, a csonthéjasok levélbetegségeire és a burgonya, paradicsom fitoftórájára is számítanunk kell.

A folyamatosan rajzó almamoly és a rügypattanás óta jelen lévő lisztharmat mellett az alma- és a körtevarasodással is számolnunk kell. Fertőzni még nem tudtak, mert idáig nem találtak nedves levélfelületet. Az érzékeny fajtáknál el kell indítani a kezeléseket, mint ahogy a lisztharmat esetében javasoltam a 10. felhívásban. A dió nagyságú kis termésnél, egészen a szüretig, már újra bátrabban használhatjuk a réz és a kéntartalmú gombaölőket. Ellenálló fajtáknál és egészséges fáknál ezekkel a hatóanyagokkal is sikeresek lehetünk. A szüret előtt majd az élelmezés-egészségügyi várakozási időkkel (é.v.i.) is számolnunk kell. Sajnos csak a permetezések ismétlésével tudjuk megvédeni az almatermésűeket a molyok kártételétől (ld. 12. felhívás).

►Május 30-án Ráckevén fényképeztem a keleti gyümölcsmoly kárképét őszibarackon. Évek óta megfigyelhető, hogy nagy egyedszámban és folyamatosan rajzik, akárcsak a szilvamoly. Folyamatosan veszélyeztetik a termést.

Keleti gyümölcsmoly kárkép őszibarackon

Míg az almatermésűeknél a lisztharmat, a varasodás és a monília, a csonthéjasoknál a levélbetegségek és a termést veszélyeztető monília támadása módosíthatja a védekezés menetét, a permetlé összetételét (ld. 12. felhívás). Az almásoknak érdemes feliratkozni a Holland Alma Blog hírleveleire. A növényvédelmi helyzet bemutatása mellett a javaslataikat mindig megadják a biotermesztők számára is. Most mellékelem a legutóbbi – általam zsugorított – levelüket, melyben az aláhúzás is tőlem származik.

A biotermesztők csak kontakt készítményekkel rendelkeznek, nem tudnak felszívódó szerekkel ’utánanyúlni’ a növény belsejében károsító kártevőknek. A tömeges lárvakelés időpontjában kell elkapni őket a kontakt hatású rovarölőkkel, még a levelek vagy a termés felszínén. Ezt az időpontot előrejelző eszközökkel pl. a feromoncsapdákkal lehet pontosítani. Honlapunkon nyomon követhetők a gyümölcstermő növényeink legfontosabb terméskárosító rovarfajainak, azaz a molyok és egyes légyfajok rajzásáról készített rajzási diagram, ez alapján időzíthető a kártevők elleni védekezés.

A molykártevők ellen a korábban említett Bacillus thuringiensis hatóanyagú termékek használhatók, egy-egy szezonban több alkalommal is. A lombtrágyákat, biostimulátorokat használhatjuk bátran, ezekkel határozottan javíthatjuk a fáink általános kondícióját, a klasszikus gombaölő szereket (réz, kén) a fáink érzékenységétől, a kertünk adottságaitól, az időjárás változásától és az aktuálisan jelenlévő kórokozóktól függően válasszuk meg. Ez utóbbiak (gombák, baktériumok) megjelenését, terjedését időben jelezzük a felhívásokban.

A növénykondicionáló szerek rovar- vagy gombaölő hatással nem rendelkeznek, viszont a levél felületének megváltoztatásával (például a kémhatás), közvetlen vízelvonó hatással, vagy a levegőtől történő elzárással hátráltathatják a gombaspórák csírázását, a peték kikelését. Ne felejtkezzünk meg a biokertek állandó segítőiről, a katicákról, fülbemászókról, fátyolkákról se. Ezek a ragadozók – predátorok – lágy testű rovarokkal, levéltetvekkel, petékkel, fiatal lárvákkal táplálkoznak. Ha csak egy kevés kártevő van a kertben, az még jó is ahhoz, hogy a hasznos rovaroknak legyen folyamatosan táplálékuk és így az egész szezonban alacsonyan tudják tartani a kártevők mennyiségét.

 

Kevesen ismerik fel a katicabogárak bábjait és lárváit. Védjük őket! 
Fotók: Bauer Bea (izeltlabuak.hu) licenc: CC BY

Budapest, 2020. május 31.       

Jó kertészkedést kívánunk: Zsigó György, és az ÖMKi Munkatársai


Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. április 30.

Növényvédelem
Öko növényvédő szerek varasodás és selyemfényű puszpángmoly ellen

2020. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 30.

Oldal
Rajzási információk

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ellenálló fajták gyümölcs-
termesztők részére – Almatermésűek

Ebben a kiadványban almatermésű fajok (alma, körte, birs, naspolya és ázsiai körte) biotikus és abiotikus stresszel szemben valamilyen módon ellenálló fajtáiról olvashat. Olyan termesztőknek szól ez a gyűjtemény, akik minél kevesebb növényvédőszer felhasználásával igyekeznek minőségi gyümölcsöt termeszteni.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen