Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

► A  megfázott, megfagyott kajszivirágokat idén március 25-én fotóztam és most erre a hétre újabb éjszakai mínuszokat jósolnak. A már bekövetkezett kárt sajnos nem tudjuk kivédeni, de permetezéssel kijuttatható néhány növénykondicionáló, biostimuláló készítmény, melynél leírják a fagy elleni megelőző védőhatást. A 2020-as „kék könyv” a „szerjegyzék” II. kötetében 143 növénykondicionálót számoltam össze. Biztosan sok terméket felsorolhatnék ezek közül, az alábbi néhány készítmény sok gazdaboltban és kis kiszerelésben is kapható.

Szélcsendes, csillagfényes éjszakákon a talaj felett 0 0C alá hűlhet a levegő. Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek. Ezekkel még a -6-8 0C –os fagytól is megóvhatják a fáikat.

A házikertesek csak a szomszédokat zavarnák pl. a begyújtott nedves szalmabálákkal. A talajok hőtároló képességét megnövelő felszíni öntözéssel állítólag 1 méteres magasságig mérsékelni lehet a hideg hatását. Talán a málnásokban eredményes lehet. Mi leginkább a fáink jó kondíciójában bízhatunk. A rügypattanás környékén segíthet pl. a Damisol BB II Gyümölcs (**) névre hallgató, (borostyánkősav tartalmú) lombtrágya, melyet az ismertetője szerint „elsősorban gyümölcsösben használnak kisebb mértékű fagykár megelőzésére, illetve a fagykár mérséklésére”. A tájékoztató szerint már a virágrügyek levelein és a fiatal hajtások felszínén is felszívódik, de a virágzásban is bevethető.

A virágok megvédésére még szóba jöhetnek egyéb pl. algát (Algafix*), amionsavakat (Nutrigreen AD**), huminsavat (BiStep*), tápanyagokat (káliumot, kalciumot, bórt és cinket – ez utóbbi kettőre javasolható pl. a Vulcan Cink + Bór oldat**,), valamint flavonoidokat tartalmazó (Flavo Plant*) készítmények. Mindet természetesen nem érdemes használnunk, de javasolható az aminosavas készítmények kombinációja a tápanyagokat tartalmazókkal. Akármelyiket is választjuk, fontos, hogy alacsony lémennyiséggel és jó porlasztással, nagy levegővel, apró cseppekben juttassuk ki a permetezésnél. A kis növényi felvevő felület miatt tapadásfokozót is érdemes lehet használni (ilyen pl. a Wetcit*, vagy Prev B2**). 

A kollégák szerint -2-3 0C éjszakai lehűlést tudnak kivédeni a felsoroltakkal (ez is nagy szó, mert a bibékre már ez is végzetes lehet). A fagyot megelőzően és utána is permetezni kell velük.

Néha a beáramló északi hideg levegő is kárt okozhat. A szállított fagy ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni. Hiába végzik a légkeverést, mert a felső légréteg is 0 0C alatti, a füstöt, meleget pedig elfújja a fagyos szél. 

► Az almalevél-pirosító levéltetű és „testvére” a fotón is látható levélpirosító ribiszke-levéltetű is megérkezett, vasárnap fényképeztem a fodros leveleket. Júniusban elköltözik a ribizliről, majd ősszel települ vissza. Ha csak néhány levél lesz hólyagos, akkor nem érdemes permetezni. Egyébként a csalán vizes kivonatával védekezhetünk ellenük (receptúrát lásd a Nébih egyszerű anyagok oldalán).

Nyár végén a szüret után kell, de még most sem késő kiválogatni a málnabokrok beteg vesszőit. A málna-gubacsszúnyog még a gubacsokban tartózkodik lárva vagy báb alakban. Innen rajzik ki és kezdi el kártételét április-május hónapokban, ezért a gubacsok lemetszésével a kártételük még megelőzhető. Az alsó vesszőn pedig az egyik kéregrepedést okozó gombafaj tünetét fotóztam vasárnap. Tavaszi rezes lemosással, majd nyáron biológiai gombaölőt tartalmazó Polyversummal* védekezhetünk. De erről majd később.

Budapest, 2020. március 30.                              

Üdvözlettel, jó egészséget:                     

Zsigó György és az ÖMKi munkatársai


Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

 

Jelmagyarázat:

*Ökológiai gazdálkodásban felhasználható termésnövelő anyag

** Biokontroll Hungária Kft által elismert EK műtrágya

*** Hungária Öko Garancia Kft által elismert EK műtrágya

 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen