Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordináló szerv: Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Környezeti és Élelmiszeripari Kutatóintézet, Institut national de recherche pour l'agriculture, l'alimentation et l'environnement (INRAE), Franciaország

Időtartam: 2020. november – 2023. október

Konzorciumi partnerek: Az ALL-Ready projekt 8 európai országgal és Kanadával összesen 13 partnert fog össze. 

www.all-ready-project.eu

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése    

Ma a mezőgazdasági rendszereink számos kihívással néznek szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a biológiai sokféleség csökkenését, a természeti erőforrások csökkenését, a talaj és a víz minőségének romlását. E kihívások kezelésére nemzetközi és az uniós közösség is az agroökológiát tartja megfelelő alternatívaként. Az agroökológia, amelyet a FAO tíz alapelven keresztül határoz meg, az ökoszisztémák jobb megértését és ezen ismeretek fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatok és rendszerek tervezésére való felhasználását jelenti. Az agroökológia alapja lehet annak a gazdálkodási rendszernek, amely ellenállóbb és szorosabban kapcsolódik a társadalomhoz, és amely elegendő, biztonságos, tápláló és megfizethető élelmiszert szállítana, miközben tiszteletben tartja a bolygó határait és jobban jutalmazza a gazdákat.

Az Európai Bizottság egyik alapfeltételezése, - mely a 2023-ban induló Agroökológiai Élő Laboratóriumok és Kutatási Infrastruktúrák Európai Partnerségét alapozza meg - hogy a nyílt innovációs megállapodások (NYIM), különösen az élő laboratóriumok (ÉL) és a kutatási infrastruktúrák (KI) olyan eszközök, amelyek jelentősen járulhatnak hozzá az agroökológia fellendítéséhez Európában. Erre épülve, az ALL-Ready projekt fő célja, hogy előkészítse az agroökológiai élő laboratóriumok (ÉL) és a kutatási infrastruktúrák jövőbeli európai hálózatának keretrendszerét (az úgynevezett „AgroEcoLLNet”), amely egész Európában lehetővé teszi az átmenetet az agroökológia felé. A projekt az eredményein keresztül fogja megalapozni a jövőbeli hálózat előfeltételeit és tevékenységét. A projekt részvételi és a valós életben történő kísérletezésre támaszkodik, és ezért maga is élő laboratóriumi megközelítést alkalmaz.

Az ALL-Ready három szakaszból áll:

  1. Előkészítő szakasz: a hálózat jövőképének, hatáskörének és küldetésének, valamint az élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák hálózatába való felvételi kritériumait határozza meg.

  2. Második szakasz: a jövőbeli hálózat különböző előfeltételeit és tevékenységeit készíti elő (fenntarthatóság, ideértve a finanszírozást, az irányítást, a kapacitásépítést, az adat- és tudásmenedzsmentet), amit egy kisméretű kísérleti hálózatban tesztelnek a résztvevők.

  3. Záró szakasz: A projekt egyik végeredménye egy tesztelt megvalósítási terv lesz a 2023-ban induló hálózat keretrendszerének a Horizont Európa programon belüli megvalósításához.

Az All-Ready célja, hogy:

Az ALL-Ready projekt legfontosabb küldetése az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése és tesztelése, amely Európa-szerte lehetővé teszi az átmenetet az agroökológia felé. Ennek céljai:

  • A jövőbeli hálózat küldetésének, jövőképének és jellemzőinek meghatározása (összetevők, műveletek, mutatók, kritériumok stb.)
  • A hálózat már meglévő összetevőinek azonosítása, feltérképezése és értékelése, figyelembe véve a sikertörténeteket és az agroökológiai átmenet akadályait.
  • A konzorciumi országokban működő agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrákból egy kisméretű kísérleti hálózat létrehozása a jövőbeli hálózat különböző aspektusainak valós helyzetekben történő tesztelésére.
  • Megvalósítási terv (2023-2030) készítése, mely értékeli a hálózat és tevékenységeinek uniós szintű végrehajtására és működtetésére vonatkozó jelenlegi kapacitásokat (beleértve a finanszírozási mechanizmusokat és forrásokat is) és ajánlásokat dolgozzon ki a hálózat közép- és hosszú távú megvalósításának biztosítására.
  • Kapacitásépítési program indítása a hálózat megvalósítási szakaszához, mely támogatja az élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák létrehozását és fenntartását, és előmozdítja az agroökológiát a kutatási területeken.

Az ÖMKi az ALL-Ready projekt konzorciumi országokban működő agroökológiai élő laboratóriumokból és kutatási infrastruktúrákból álló kísérleti hálózat (pilot network) létrehozásáért és működtetéséért felel. Ebben a kisméretű teszthálózatban, 6-8 tag segítségével, a projektben kifejlesztett eszközöket, tevékenységeket (fenntartható finanszírozás, irányítás és végrehajtás, kapacitásépítést stb.)  teszteljük és a hálózat igényeit és elvárásait mérjük fel, amellett, hogy a különböző agroökológia élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák közötti együttműködést építjük Európa szerte.

A teszthálózat az élő laboratóriumi megközelítésre épül, mivel bevonja az érdekelt feleket a kísérletezési folyamatban és valós körülmények között működik. A teszthálózat egyik tagja lesz az ÖMKi által működtetett ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium, mely a hazai körülmények között megvalósított agroökológiai kutatás tapasztalatait, valamint a hazai és a kelet-közép-európai agroökológiai kutatási prioritásokat csatornázza a teszthálózatba.

Az ÖMKi koordinálja, hogy teszthálózat tagjai rendszeresen találkozzanak a projekt során annak érdekében, hogy erős határokon átívelő kapcsolatokat építsenek ki egymás között, és közös tevékenységeket készítsenek elő a közös agroökológiai kutatási prioritások és témákra építve (például fenntartható talajgazdálkodás, növénydiverzifikáció vagy fenntartható élelmiszer-ellátási láncok stb.). A kísérleti hálózat tevékenysége kulcsfontosságú forrásai lesznek a „agroökológiai sikertörténeteknek”, amelyek ösztönzést nyújtanak a jövőbeli hálózat kiépítésére a szélesebb agroökológiai közösséggel.

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 101000349 szám alatt.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Rézkiváltás - RELACS

A RELACS Európai Uniós projekt fő célja, hogy felmérje a résztvevő EU-s országok ökológiai ágazatainak jelenlegi igényeit a külső forrásból származó input anyagokra, és megoldásokat nyújtson a vitatható anyag-felhasználás kiváltására. 

 

 

Részletek
2019. január 31.

Hír
ÖMKi 2018: sikeres év a biogazdálkodásért

Hogyan fejlődött 2018-ban a magyar biogazdálkodás? Mit tett ezért az ÖMKi? Olvasd el évösszegző cikkünket a legfontosabb eredményekkel!

Részletek
2019. augusztus 8.

Korábbi kutatásaink
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetőségei

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Földigiliszták – A termékeny talajok építészei

A földigiliszták jelentősége és ajánlások a mezőgazdasági területeken való elterjedésük támogatásához.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Lebomlási vizsgálatok talajba helyezett teafilterekkel

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen