Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió

Koordináló szerv: Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Környezeti és Élelmiszeripari Kutatóintézet, Institut national de recherche pour l'agriculture, l'alimentation et l'environnement (INRAE), Franciaország

Időtartam: 2020. november – 2023. október

Konzorciumi partnerek: Az ALL-Ready projekt 8 európai országgal és Kanadával összesen 13 partnert fog össze. 

www.all-ready-project.eu

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése    

Ma a mezőgazdasági rendszereink számos kihívással néznek szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a biológiai sokféleség csökkenését, a természeti erőforrások csökkenését, a talaj és a víz minőségének romlását. E kihívások kezelésére nemzetközi és az uniós közösség is az agroökológiát tartja megfelelő alternatívaként. Az agroökológia, amelyet a FAO tíz alapelven keresztül határoz meg, az ökoszisztémák jobb megértését és ezen ismeretek fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatok és rendszerek tervezésére való felhasználását jelenti. Az agroökológia alapja lehet annak a gazdálkodási rendszernek, amely ellenállóbb és szorosabban kapcsolódik a társadalomhoz, és amely elegendő, biztonságos, tápláló és megfizethető élelmiszert szállítana, miközben tiszteletben tartja a bolygó határait és jobban jutalmazza a gazdákat.

Az Európai Bizottság egyik alapfeltételezése, - mely a 2023-ban induló Agroökológiai Élő Laboratóriumok és Kutatási Infrastruktúrák Európai Partnerségét alapozza meg - hogy a nyílt innovációs megállapodások (NYIM), különösen az élő laboratóriumok (ÉL) és a kutatási infrastruktúrák (KI) olyan eszközök, amelyek jelentősen járulhatnak hozzá az agroökológia fellendítéséhez Európában. Erre épülve, az ALL-Ready projekt fő célja, hogy előkészítse az agroökológiai élő laboratóriumok (ÉL) és a kutatási infrastruktúrák jövőbeli európai hálózatának keretrendszerét (az úgynevezett „AgroEcoLLNet”), amely egész Európában lehetővé teszi az átmenetet az agroökológia felé. A projekt az eredményein keresztül fogja megalapozni a jövőbeli hálózat előfeltételeit és tevékenységét. A projekt részvételi és a valós életben történő kísérletezésre támaszkodik, és ezért maga is élő laboratóriumi megközelítést alkalmaz.

Az ALL-Ready három szakaszból áll:

  1. Előkészítő szakasz: a hálózat jövőképének, hatáskörének és küldetésének, valamint az élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák hálózatába való felvételi kritériumait határozza meg.

  2. Második szakasz: a jövőbeli hálózat különböző előfeltételeit és tevékenységeit készíti elő (fenntarthatóság, ideértve a finanszírozást, az irányítást, a kapacitásépítést, az adat- és tudásmenedzsmentet), amit egy kisméretű kísérleti hálózatban tesztelnek a résztvevők.

  3. Záró szakasz: A projekt egyik végeredménye egy tesztelt megvalósítási terv lesz a 2023-ban induló hálózat keretrendszerének a Horizont Európa programon belüli megvalósításához.

Az All-Ready célja, hogy:

Az ALL-Ready projekt legfontosabb küldetése az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése és tesztelése, amely Európa-szerte lehetővé teszi az átmenetet az agroökológia felé. Ennek céljai:

  • A jövőbeli hálózat küldetésének, jövőképének és jellemzőinek meghatározása (összetevők, műveletek, mutatók, kritériumok stb.)
  • A hálózat már meglévő összetevőinek azonosítása, feltérképezése és értékelése, figyelembe véve a sikertörténeteket és az agroökológiai átmenet akadályait.
  • A konzorciumi országokban működő agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrákból egy kisméretű kísérleti hálózat létrehozása a jövőbeli hálózat különböző aspektusainak valós helyzetekben történő tesztelésére.
  • Megvalósítási terv (2023-2030) készítése, mely értékeli a hálózat és tevékenységeinek uniós szintű végrehajtására és működtetésére vonatkozó jelenlegi kapacitásokat (beleértve a finanszírozási mechanizmusokat és forrásokat is) és ajánlásokat dolgozzon ki a hálózat közép- és hosszú távú megvalósításának biztosítására.
  • Kapacitásépítési program indítása a hálózat megvalósítási szakaszához, mely támogatja az élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák létrehozását és fenntartását, és előmozdítja az agroökológiát a kutatási területeken.

Az ÖMKi az ALL-Ready projekt konzorciumi országokban működő agroökológiai élő laboratóriumokból és kutatási infrastruktúrákból álló kísérleti hálózat (pilot network) létrehozásáért és működtetéséért felel. Ebben a kisméretű teszthálózatban, 6-8 tag segítségével, a projektben kifejlesztett eszközöket, tevékenységeket (fenntartható finanszírozás, irányítás és végrehajtás, kapacitásépítést stb.)  teszteljük és a hálózat igényeit és elvárásait mérjük fel, amellett, hogy a különböző agroökológia élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák közötti együttműködést építjük Európa szerte.

A teszthálózat az élő laboratóriumi megközelítésre épül, mivel bevonja az érdekelt feleket a kísérletezési folyamatban és valós körülmények között működik. A teszthálózat egyik tagja lesz az ÖMKi által működtetett ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium, mely a hazai körülmények között megvalósított agroökológiai kutatás tapasztalatait, valamint a hazai és a kelet-közép-európai agroökológiai kutatási prioritásokat csatornázza a teszthálózatba.

Az ÖMKi koordinálja, hogy teszthálózat tagjai rendszeresen találkozzanak a projekt során annak érdekében, hogy erős határokon átívelő kapcsolatokat építsenek ki egymás között, és közös tevékenységeket készítsenek elő a közös agroökológiai kutatási prioritások és témákra építve (például fenntartható talajgazdálkodás, növénydiverzifikáció vagy fenntartható élelmiszer-ellátási láncok stb.). A kísérleti hálózat tevékenysége kulcsfontosságú forrásai lesznek a „agroökológiai sikertörténeteknek”, amelyek ösztönzést nyújtanak a jövőbeli hálózat kiépítésére a szélesebb agroökológiai közösséggel.

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 101000349 szám alatt.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. március 31.

Hír
Megtartották az első ALL-Ready konzorciumi találkozót Párizsban

Március elején megrendezésre került az első éves ALL-Ready konzorciumi találkozó, melynek a projekt koordinátor, a Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) adott otthont. A projektpartnerek közötti személyes megbeszélések – amelyek annyira hiányoztak a járvány ideje alatt – bizonyosan újabb lendületet adnak az európai agroökológiai partnerséget, illetve a jövőbeli európai hálózatot építő ALL-Ready projektnek.

Részletek
2022. április 14.

Hír
ALL-Ready: Első teszthálózat találkozó

Az első ALL-Ready teszthálózat találkozó 2021. december 13-14.-én online került megrendezésre, mely egyben a hálózat hivatalos elindulását is jelentette.

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Rövid ellátási láncok – CO-FRESH

A fenntartható és hatékony ellátási láncok megteremtése ma már elképzelhetetlen a résztvevő szereplők aktív bevonása nélkül.

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen