Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

dióburok-fúrólégy, dió   2023. augusztus 17. Növényvédelem

A dió növényvédelme vegyszermentesen

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 7. rész 

A magyar kertek szeretett fája a dió, melyet a hajdani kertészek az unokáknak ültettek, bíztak a fák hosszú életében és sosem permetezték. Ma már a többi gyümölcshöz hasonló intenzív növényvédelmet igényel. A modern konvencionális művelésű ültetvényekben már 7-9 alkalommal is permetezik évente.

Házikertekben is fertőzi a diót egy kórokozó gomba és egy baktérium, valamint az utóbbi időben a nyugati dióburok-fúrólégy.  Ezek ellen a károsítók ellen érdemes védekezni a házikertekben is.

Gombás és bakteriális fertőzés okozta foltosodás

Nedves tavaszon-nyáron a dió gnomóniás levélfoltossága és a Xanthomonas campestris pv. juglandis baktérium által okozott baktériumos rügy-, levél- és termésfoltosság rendszeresen megjelenik a leveleken, de akár a termést is megtizedelheti. Mindkét kórokozó ellen hatékonyak a réztartalmú készítmények, tehát azok a csonthéjasok lemosásához és permetezéséhez használt rézhidroxid, réz-oxiklorid hatóanyagú növényvédőszerek, amelyek egyébként is használhatóak a kertben. Mindkét kórokozó az ágakon és a rügypikkelyek alatt telel át. Tehát ahol nyáron gondot okoztak, ott a következő tavasszal, rügypattanáskor érdemes valamelyik réztartalmú gombaölő szerrel, bőséges lémennyiséggel lemosni a fákat. Ez a tavaszi lemosópermetezés, mellyel gyéríthetjük a fertőzésre készülő kórokozókat. Tenyészidőszakban érdemes a permetléhez tapadásfokozó készítményeket adagolni (pl. a Heliosol vagy a Wetcit). A xantomonaszos betegség ellen biológiai növényvédőszer, a Bacillus amyloliquefaciens (korábban B. subtilis) QST 713 törzsét tartalmazó Serenade Aso is használható (amely egyébként több házikertben termesztett zöldség- és gyümölcs többféle gombás betegsége ellen is kiváló).

dió1

dió2

Dióburok-fúrólégy

A nyugati dióburok-fúrólégy megjelenése előtt talán az almatermésűek tűzelhalása, majd az amerikai lepkekabócák terjedése okozott utoljára igazán nagy ijedtséget a házikertesek körében. A tűzelhalást okozó baktériumot sikerül kordában tartani, fűrésszel és permetezéssel, a lepkekabócát pedig a felszaporodó parazitoidja, a lepkekabóca-ollósdarázs és az aszályos időjárás is meghátrálásra kényszerítette. Úgy tűnik, hogy mára megismertük a nyugati dióburok-fúrólégy biológiáját és így a gyenge pontjait is. Lassan kialakulnak a védekezés lehetőségei, így remélhetőleg már nem akarják kivágni a diófákat az elkeseredett házikertesek.

dió3

A nyugati dióburok-fúrólégy 2011-ben került elő Kőszeg külterületén és Nagycenken, 2018-ban már Szabolcsban is megtalálták. A cseresznyelégyhez hasonlóan a talajban báb alakban telel át. Innen június végén rajzanak ki a szárnyas imágók és a párzásuk után a megtermékenyített nőstények a zöld termésburok bőrszövete alá tojják be a tojásaikat. A kifejlődő nyüvek a burok szövetében rágnak, itt fejlődnek, vedlenek, de a dióbélbe nem hatolnak be. Amikor a lárvák befejezik a fejlődésüket, lepottyantják magukat a talajra és abba befurakodva bebábozódnak, így telelnek át. A következő nyáron találkozunk velük újra. A rajzás pontosan nyomon követhető a ÖMKI weboldalán is, az országban több helyszínen végzett rajzásmegfigyelés alapján.

A nyüvek rágása nem okozna nagy gondot, de a megrágott terméshéjon keresztül baktériumok és gombák fertőzik meg a diószemeket. Ezektől a kórokozóktól lesz feketén rothadó és nyálkás a zöld burok alatti csontos dióhéj.

Később a bélbe is bejutnak a baktériumok, az is elfeketedik, akár 100%-os kárt is okozhat a légy és a nyomában megjelenő kórokozók. Hosszan, akár három hónapon át is rajzik, tehát védekezni is folyamatosan kell. Helyileg a cseresznyelégynél is bevált PALz jelű ragacsos sárgalappal, és a hozzá adott illatanyaggal lehet nyomon követni a légy rajzását. A sárgalapokat a korona felső harmadába lehet kihelyezni július elején. Csak a diófa tetejére kihelyezett csapdák mutatják pontosan a rajzás kezdetét. A rajzás megfigyeléséhez hetente meg kell számolni az újonnan csapdába ragadt egyedek számát, ehhez a ragacslapot le kell engedni, majd újra magasba emelni.

Mivel a ragacslapok nagyon sok más rovart, köztük sok beporzót, természetes ellenséget is megfognak, javasoljuk, hogy inkább figyeld az országos rajzásmegfigyelő hálózatból származó adatokat az ÖMKi weboldalán!

dió4

Célszerű a lehető leggyorsabban felszedni és megtisztítani a lehullott fekete szemeket, így évjárattól, fertőzöttségtől függően a termés egy része megmenthető. A fertőzött termést és a nyüves burkokat azonnal el kell távolítani a fa alól, mert ezekben még élhetnek lárvák, amelyek a mi fáink alatt fognak bebábozódni. A fán se hagyjunk beteg diószemeket, mert ezekből még később is kibújhatnak, leeshetnek a lárvák. Ezeket a diószemeket és a nyüves dióburkot inkább égessük el vagy komposztáljuk! A nyári - kora őszi gyakori gereblyézéssel, sekély talajforgatással is megzavarhatjuk a bábozódásukat, vagy a nyári időszakban a fa alá kiterített ponyvával, és a ponyváról a lehullott diók és növényi maradványok összeszedésével is megakadályozhatjuk, hogy a lárvák a fáink alatt bábozódjanak. A lárvák összeszedésében segíthetnek a kapirgáló tyúkok is. Sajnos a szomszédból vagy az utcai fák alól továbbra is számíthatunk a legyekre a következő évben.

dió5

Kémiai növényvédelemre házikertben nagyon kevés lehetőség van. Kaolin hatóanyagú riasztószerrel (Surround WP) távol tarthatjuk a diólegyeket a diófáinktól. A kaolin ásvány vékony réteget képez a növény felületén (ezért fontos az alapos, a teljes lombkoronán áthatoló és azt bevonó porlasztás motoros házi permetezővel), amelyet a petéket lerakó nőstények elkerülnek, és inkább olyan diófát keresnek, ahol a tojásból kikelő lárváik nagyobb eséllyel rágnak be könnyen a dióburokba.

Végső esetben marad az ökotermesztésben engedélyezett, a spinosad vagy piretrin hatóanyagú rovarölőszerek használata csalétekkel kombinálva vagy anélkül. A Combi Protec csalétek bomló fehérjék szagát árasztja, a rovarölőszerrel keverve egy vékony sávban, a lomkorona felső-középső részét permetezik, így csökkentve egyébként a kijuttatott rovarölőszerek mennyiségét. Ez az a technológia, ami házikertben tényleg csak nehezen kivitelezhető. A természetes piretrin a szakirodalmi adatok szerint repellens (riasztó) hatással van a rovarokra, ezért csalétekkel vagy csalétek nélkül a hazai vizsgálatok szerint ugyanolyan hatásfokú védelmet biztosít. A spinosad hatóanyagról nem ismert, hogy repellens hatása lenne, ezt érdemes csalétekkel együtt kijuttatni – házikertben viszont a kijuttatási technológia nem megoldott.

A biológiai termesztés módszereit követő kertbarátok a lehullott termés gyors felszedésével, gyérítéssel (pl. a fa alatti gereblyézéssel, ásással, a tyúkokkal), valamint megelőzésként, a dióburok-fúrólégy imágóit távoltartó permetezéssel védhetik meg diófáik egészségét.

További olvasnivalók

A növényvédelmi sorozat a dm drogérialánc támogatásával jött létre. 

dm logo

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. szeptember 23.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: lisztharmat szőlőben, dióburok-fúrólégy, gyümölcstárolás, madáretetés, díszfa védelem

2020. évi 23. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. július 2.

Növényvédelem
Dióburok-furólégy: védekezési lehetőségek bioban

2021. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2022. augusztus 23.

Növényvédelem
Öntözés és vízmegőrzés aszály idején, dióburok-fúrólégy és lisztharmat elleni védekezés

2022. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen