Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

levéltetű, dióburok-fúrólégy, rajzási adatok   2021. július 2. Növényvédelem

Dióburok-furólégy: védekezési lehetőségek bioban

2021. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Az előző felhívást követően gyökeresen megváltozott az időjárásunk. Szárazságtól és rendkívüli melegtől szenvedünk mi is, akár csak a növények. A klímaváltozás egyik következménye a szélsőséges időjárási jelenségek megjelenése, a gyakoribb hőhullámok, növekvő szélerősség, gyakoribb és nagyobb erejű viharok, mindezek nem kímélik sem a szabadföldön termelt növényeket, sem a termesztőberendezéseket. Éppen ezért sürgető, hogy mindent megtegyünk a mezőgazdaság és kertészet területén is a fosszilis energiák használatának csökkentéséért és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséért. Takarjuk a talajt mindenhol, ahol lehet, vastagon természetes anyagokból álló mulcsréteggel, fűkaszálékkal, szalmával, komposzttal.  

Mindenesetre az erős felmelegedés nem kedvez a levéltetvek és egyes betegség terjedésének, de nagyon erős stresszt okoz a növényeknek. Azokról a gyümölcs és díszfákról, amelyek korábban levéltetvesek voltak, ahogy a borítóképen szereplő utcai hársfa leveleiről is szinte eltűntek a levéltetvek. A levél színén látható a mézharmatos bevonat, a beleragadt virágokkal a korábbi nagyon erős levéltetű fertőzésre utal, míg az alatta lévő levél fonákja teljesen tiszta. tetűmentes. Most már levéltetvek ellen felesleges lenne permetezni. 

molyok a megszokott ütemben rajzanak, az országos hálózat múlt heti adatai szerint a molyokat és a cseresznyelegyet nem gátolta az extrém meleg a rajzásban.  

A kertben ropognak a talpunk alatt a lehullott zöld diószemek. A szakemberek szerint a virágzás környéki fagyoktól sérülhettek a rügyalapok, ennek a hatását látjuk most. A dióburok-fúrólégy, amely már az egész országban megjelent, mostanában kezdi rajzását. Németországban üzemi szinten használják, Nyugat -Dunántúlon kísérletekben használtak csalétekkel kombinált rovarölőszeres kezeléseket, bíztató eredményekkel dióburok fúrólégy ellen. Combi-protec csalétek és rovarölőszer hatásjavító segédanyag hazai forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik, ugyan jelenleg még nincs fent az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növényvédőszerek listáján, de az összetétele alapján a termék használható (Ausztriában, Németországban, Hollandiában ökológiai termesztésben is használható). A termék maga csalétek, mindenképpen kombinációban kell használni, akár piretrin (Pyregard) vagy spinosad (Laser vagy Laser duplo) növényvédőszerekkel. Jelenleg dióban egyik sem engedélyezett, de a késő nyári védekezésekhez használt szükséghelyzeti engedélyek még nem jöttek ki. Nagyobb ültetvény (vagy más úgynevezett kiskultúra esetén célszerű a termelőnek magának kérnie a szükséghelyzeti engedélyt.  

20180829_074059 (1)

Kedden kifüggesztettük a sárgalapokat a diófákra is, őszig Önök is követhetik a dióburok fúrólégy rajzását a fent említett rajzási információkat tartalmazó linken. A rajzás pontos követése lehetővé teszi, hogy az egyébként nem olcsó védekezést jól időzítsük. Nagyobb ültetvények számára kiváló technikai megoldást nyújt olyan gép, amelyet rendszerint parkok, fasorok magas fáinak védelmére használnak a parkfenntartók (leginkább platán és vadgesztenye károsítói ellen). A finom porlasztású permetlé „sugár” könnyedén és ködszerűen eléri az akár 15-20 méter magas fák csúcsát is és biztosítja az akár 100 %-os lombfedettséget is. Érdemes lehet a gépet vagy a szolgáltatást kölcsönkérni a városgazdáktól. Biztos vagyok abban, hogy a megfelelő új készítmények engedélyezése és a technika sikeresen megállíthatja a fúrólégy ámokfutását dióültetvényeinkben. 

A felhíváshoz kapcsolódó videóban a feromonos rovarcsapda használatáról számolunk be:

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György NMNK és az ÖMKi csapata

Borítóképen: 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. augusztus 17.

Növényvédelem
A dió növényvédelme vegyszermentesen

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 7. rész 

Részletek
2021. április 16.

Növényvédelem
Öko védelem a kertben: lisztharmat, almalevél-pirosító levéltetű, rezisztens almafajták

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. május 5.

Növényvédelem
Hogyan védekezzünk levéltetvek ellen öko módszerekkel?

2020. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2018-ban 340 millió tonna körül alakult, aminek 95 %-a GM szója. A folyamatosan növekvő termésmennyiség ellenére a 2017-2018-as szezonban a felhasználás mennyisége meghaladta a termelést, ami az átmenő készletek csökkenéséhez vezetett.

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen