Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Vetésforgó bővítése szójával

A kutatás legfőbb célja

A hazai szójatermesztés területe jelenleg a 70 000 hektárt sem éri el, miközben a célkitűzés szerint a közeljövőben 200 000 hektárra kellene, hogy növekedjék. A megtermelt szója háromnegyede exportra kerül, miközben évente 500 000 tonnát meghaladó mennyiségben importálunk szóját illetve szójadarát. Ez a kiszolgáltatott helyzet csak a termelés volumenének növelésével, és a helyi termékpályák kialakításával enyhíthető. A gyors területnövekedés gátja a növénykultúra agro-ökológiai érzékenysége, a fokozott gyomosodás-veszély, mindezekből és a technológiai hibákból eredő ingadozó termésátlagok, és az integráció hiánya. Szükségesek tehát azok az innovatív megoldások, amelyek ezt a kockázatot csökkentik, és a hazai körülmények között sikerrel adaptálhatóak.Tevékenységek

  • Szuperkorai, a hazai termesztési gyakorlatban még nem elterjedt szójafajták (4-5 fajta) másodvetésként való termesztési lehetőségeinek vizsgálata on-farm kutatási rendszerben.
  • Termesztés-technológiai innováció no-till, reduced till alkalmazásával.
  • Az új termesztés-technológiák (pl. szója másodvetés) értékelése azok megvalósíthatósága, térségi adottságokhoz való alkalmazkodó képessége és gazdaságossága tekintetében, gyakorlati bemutatása évente megrendezett szántóföldi szakmai napjaink keretében.
  • Input anyagok (magoltóanyag, talajoltó anyag és növénykondicionáló készítmények) tesztelése on-farm kutatási rendszerben, illetve kisparcellában.

Várható eredmények

  • Innováció valósul meg a fajtahasználatban és a termesztés-technológiában, technológiai füzetek formájában gyakorlati termelési ajánlások válnak elérhetővé.
  • Az alkalmasabb fajták és a másodvetés technológiájának bevonásával a hazai szója termésterülete várhatóan növekszik.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja. 
www.videkihalozat.eu

A szójával kapcsolatos kutatások egy részét az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) támogatja.
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa.

 

Kontakt személy

Borbélyné Dr. Hunyadi Éva

vezető kutató

Okleveles agrármérnök, Ph.D

eva.hunyadi@biokutatas.hu
+36 20 374 7472


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Korábbi kutatásaink
Szója fajta-, talaj-, és magkezelési vizsgálatok

Az ökológiai szója vetésterülete az elmúlt években meghaladta az 1000 hektárt, de mint maghüvelyes, a vetésforgóban ennél sokkal fajsúlyosabb növény is lehetne. Ugyanakkor tudjuk, hogy a kapásnövények közül a szója termesztése az egyik legkockázatosabb a biogazdálkodásban, részben az aszályos évjáratok terméskorlátozó hatása, részben pedig a fokozott gyomosodás veszélye miatt. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy kidolgozott fajta- és termesztéstechnológiai ajánlások álljanak a termelők rendelkezésére, ami alapján kisebb kockázattal tudják a szóját a vetésforgóba beilleszteni.

Részletek
2019. április 12.

Hír
Szakmai műhelymunka Martonvásáron az ökológiai szójatermesztés jegyében

Az ÖMKi a szántóföldi diverzifikáció és az ehhez kapcsolódó új termékpályák témájában, a bioszója termesztésre fókuszálva tartott 2019. március 27-én szakmai műhelymunkát az MTA martonvásári Kutatóintézetében.

Részletek
2018. november 26.

Hír
Alternatív szójatermesztési technológiák

A szójatermesztés hazai fejlesztésének szükségességéről számtalan fórumon esett szó az elmúlt néhány évben. A 2016-ban tapasztalható fellendülés azonban 2018-ra mérséklődött (a KSH adatai szerint 63 000 hektárra csökkent a vetésterület), részben a zöldítés szabályainak változása miatt is, ahol ettől az évtől kezdve a beszámítani kívánt területeken tilos a vegyszerhasználat. A környezetkímélő, növényvédőszer-mentes szójatermesztési technológiák így nem csak az ökogazdálkodók, hanem a konvencionális termelők számára is kihívást jelentenek, a klimatikus adottságok miatti termésszint-kockázat mellett elsősorban a fokozott gyomosodás veszélye miatt.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés- technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermelése 2016-ra meghaladta a 320 millió tonnát, amelynek csak mintegy 20%-a tekinthető génmódosítás-mentesnek, tanúsítással pedig ennek a mennyiségnek csak alig egyötöde rendelkezik. Ezen belül is egy kisebb részarányt képvisel az ökológiai tanúsítású szója. 

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2015

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A szója globális termőterülete 2014-ben elérte a 120 millió hektárt, ami évente több mint 300 millió tonna szójamag termést jelent. A legintenzívebb területnövekedést azok az országok produkálják, ahol alapvetően GM-szóját termelnek, pl. Brazília, ahol ez a növekedés 1 millió hektárra tehető évente. 

Részletek
  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen