Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2020. szeptember 17. Hír

Részvételi nemesítés a XXI. században, avagy hogyan száll vissza a növénynemesítés ősi tudása a földművelőre?

A mai modern fajták azonos genetikai állományú egyedekből állnak, ezért kevésbé képesek alkalmazkodni a termőhelyükhöz és a helyi klimatikus adottságokhoz, így kevésbé képesek lépést tartani a változásokkal is, legyen szó akár időjárási szélsőségekről vagy új károsítók megjelenéséről.

Az ÖMKi munkatársai olyan időutazásra hívják a kísérletező kedvű gabonatermelőket, ahol a gazdák a régmúlt korok földműveseihez hasonlóan, nemcsak hogy beleszólnak, de irányítani is tudják, hogy milyen fajtát szeretnének termeszteni földjükön.

Az EPO durumbúza egy olyan heterogén populáció, amely egymástól igen eltérő egyedekből áll, azaz nagy a genetikai változatossága, így nagyon nagy alkalmazkodóképességgel rendelkezik. Képes arra, hogy évről évre változva egyre jobban illeszkedjen egy adott termőhely sajátosságaihoz, beleértve a klímaextrémitásokat is, és nagyobb termésstabilitást érjen el, mint az azonos egyedekből álló fajták. Ugyanakkor a termelő maga ki is választhatja az általa kedvezőnek ítélt tulajdonságok alapján a továbbszaporítani kívánt egyedeket – meghatározva a következő generációk fejlődési irányát – hasonlóan a régi korok földműveseihez, akik évezredeken keresztül végezték a termelt növényfajok nemesbítését.

Ha termelő vagy és szívesen tesztelnéd az EPO durum populációt, illetve kíváncsi vagy a részvételi nemesítésre, várjuk jelentkezésed a következő elérhetőségeink egyikén:
szilvia.bencze(a)biokutatas.hu
+36/20 381 7785.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. július 22.

Média
Helyi búzafajták használata, feldolgozása

Helyi búzafajták használata, feldolgozása az Eleven Portán - Hántolás folyamata és a köves malom előnyei. 

Részletek
2020. július 20.

Média
Ökológiai őszi búza és ősgabona fajtatesztek

Ökológiai őszi búza és ősgabona fajtatesztek Zselízben, a Biocentrum Ökogazdaságban.

Részletek
2020. június 25.

Hír
Szántóföldi Szakmai Napok 2020

Kincsünk a termőföld és a Gabonától a kenyérig címmel rendhagyó online konferenciát szervezett az ÖMKi június 17-én és 18-án. A beszámoló végén elérhetők mindkét nap előadásainak felvételei, valamint az előadók prezentációi.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások: on-farm fajtatesztek eredményei - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza az ökológiai gazdaságok legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénye, melynek jelentősége a tönkölypiac zavarai miatt az elmúlt években tovább nőtt. On-farm típusú búza fajtatesztjeinket 2012 őszén indítottuk el és az ígéretesnek tűnő fajtákat folyamatosan igyekszünk biztosítani a kísérletekben résztvevő gazdálkodók számára. Az eltelt öt év alatt eddig közel húsz helyszínen mintegy negyven búza fajtát vizsgáltunk.

Részletek

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen